Захранване на бормашината

Последна редакция на 02/05/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 518 пъти

  • Захранване на бормашината

Според типа на захранването си бормашините се разделят на 2 вида - с електрическо захранване и акумулаторни.

Електрическите бормашини са универсален избор, тъй като са по-бюджетни и достъпни. Техен недостатък обаче е, че не са толкова мобилни, колкото акумулаторните и е необходимо да имате постоянно захранване в помещението, в което работите.За такъв тип машини е удачно да предвидите и удължител  или макара, които ще ви гарантират безпролемна работа в няколко различни помещения. 

Бормашините с акумулаторни батерии са по-функционални. Те могат да работят и без  фиксиран източник на електрическа енергия, което ги прави по-мобилни. Работата на акумулаторната батерия е с продължителност до няколко часа, в зависимост от ампеража. Удачно е да изберете модел с две батерии и бързо зарядно, които ще ви гарантират непрекъснат процес на работа до завършването на проекта.

  • Патронници на бормашината

На пазара се предлагат бормашини, за които се използват 3 типа патронници - бързозатягащ, зъбчат и бита. 

  • Бързозатягащият патронник е най-разпространеният. Той е лесен за използване, тъй като смяната и закрепването на накрайниците е значително по-бързо, отколкото при другите патронници. Важно е да знаете, че бързозатягащият патронник не е препоръчителен при работа с много твърди материали. Препоръчваме бързозатягащия патронник за малки поправки и ремонти у дома. 

  • При зъбчатия патронник свредлото се поставя с помощта на допълнителни ключове. Патронникът се монтира около свредлото с помощта на три скоби. Работата с него е удобна и безпроблемна. Препоръчваме го за ремонти с по-голямо натоварване и пробиване на по-твърди повърхности.

  • Бита е специален патронник с шестоъгълник на единия край и слот за закрепване на другия. Този патронник се поставя чрез патронна фиксация, което го прави по-удобен за ползване и много функционален.

  • Диаметър на свредлото

Това е още една от важните технически характеристики, на която да обърнете внимание при избора на този инструмент. Когато купувате бормашина, е добре да знаете колко широки дупки искате да правите. Изборът на бормашина с подходящ диаметър на свредлото е ключов за продължителността на живота ѝ. Ако той е прекалено голям, има вероятност бормашината да се счупи след първото ползване. 

- При избора на бормашина за дома, можете да се спрете и на такава с по-малък диаметър. 

- При избора на такава за професионални цели обаче, съветваме да закупите по-мощна и голяма.

  • Комплект за бормашина

Когато купувате бормашина, проверете какво влиза в комплекта на модела, който сте избрали. Добре е да се спрете на инструмент със следните аксесоари и технически параметри:

- Ръкохватка. Тя улеснява работата, тъй като намалява вибрацията при пробиване на по-твърди материали.

- Светодиодна лампа, която ще улесни работата в зле осветени места.

- Антиблокираща система, която подпомага работата на двигателя и намалява вероятността от прегряване.

- Магнитен държач.

- Куфарче.

- Прахоуловител.

- Регулиране на оборотите. 

Изборът на правилна бормашина е от изключителна важност. Някои уреди са подходящи за работа с дърво, други - за завинтване на болтове. Затова е важно да знаете за какви задачи е предназначен инструмента, който търсите. В каталога на Mr Bricolage можете да откриете разнообразие от бормашини с различни функции и да изберете тази, която пасва на нуждите ви.

Свързано:

Как да изберем правилния инструмент за ремонта у дома - бормашина, винтоверт, ъглошлайф, прободен трион - основни функции