Как да изберем ламиниран паркет - дебелини, класове, видове сглобки, видове фуги, допълващи продукти

Публикувано на 08/04/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 02/06/2021 | Видяно 12 408 пъти

Ламинираният паркет е една от най-популярните и често предпочитани подови настилки както за дома, така и за офиса. И с право. Той е практичен, стилен и пасва на всеки интериор и вкус.

Но колкото и популярен и универсален да е ламинираният паркет, изборът на правилния за нас и нашите нужди не е особено лесен. Когато обаче разполагаме с достоверна информация и възможността да избираме от огромно разнообразие качествени продукти, селектирането става доста по-лесно и много приятно. В това може да се уверите и като разгледате каталога на Mr. Bricolage, където ще откриете различни видове ламиниран паркет, които пасват на предпочитанията, интериора и вкуса ви. 

А на кои фактори да обърнете по-специално внимание при избора на ламинат, ви показваме тук.


Какво представлява ламинираният паркет?

Ламинираният паркет е изграден от четири слоя, които се комбинират и допълват взаимно по начин, който гарантира, че той ще издържи във времето и ще бъде функционален и красив.

  • Поддържащ или балансиращ слой

Основната му функция е да осигури цялост на продукта и да създаде бариера срещу влага. Материалитe за изграждането му варират от хартия до тънък меламин. От качеството на материалите, от които е изграден поддържащия слой, зависи продължителността на живот на паркета. Затова ви съветваме да изберете ламинат, изграден от меламинови подплати. Те ще гарантират по-добра защита от влага и по-голяма стабилност на пода ви.

  • Основен носещ слой

Функцията на този слой е да даде допълнителна сигурност на паркетната плочка. От основния носещ слой зависи дебелината, издръжливостта и топлоизолацията на паркета. Именно върху този слой се намират клик системите, които помагат за лесния монтаж на ламината. Материалите, от които се създава носещия слой, най-често са високоплътни и средно плътни плочи от дървесни частици. Това са дървесни изделия, уплътнени със смоли, които гарантират твърдостта и стабилността на дървото. 

  • Декоративен или фотографски слой

Декоративният слой дава на ламината дървесно подобния външен вид. Този слой представлява изключително детайлно и висококачествено изображение, което може да имитира както дървесна повърхност, така и каменна или тухлена. Качественото изображение издържа значително по-дълго време.  

  • Износващ или предпазващ слой

Това е най-горният слой. Той представлява защитно покритие с различна степен на износване. Функцията му е да даде повече плътност на декоративния слой и да гарантира твърдата повърхност на паркетната плочка. Целта е да се гарантира устойчивостта на паркета срещу вода, влага, твърди предмети и други външни фактори, които застрашават целостта му. 


Предимства на ламинирания паркет

Лесен монтаж

Поставянето на ламиниран паркет е лесно, бързо и достъпно както за опитните професионалисти, така и за любителите. И то в рамките на броени часове. Това е възможно, тъй като дъските ламинат се закопчават чрез клик система, без нужда от допълнителни материали или по-специално планиране на процеса.

Лесна поддръжка

Лесната поддръжка е още едно от предимствата на ламинирания паркет. Почистване с влажен парцал или прахосмукачка е напълно достатъчно.

Модерен и разнообразен дизайн

Ламинираният паркет се предлага в широка гама от декори, които реалистично имитират различни видове дървесина, теракот и камък. Разновидностите му варират както в повърхността на ламината - гладка, мат или лак, така и във вида шарка и размер на паркетната плочка. За да изберете подходящия за вас дизайн, разгледайте каталога на нашите партньори от Mr. Bricolage.


Дебелина на ламинирания паркет

Дебелината на ламинирания паркет допринася за по-доброто топло- и шумоизолиране.  Тя варира от 6 до 12 мм. Колкото по-дебел е паркетът, толкова по-устойчив във времето ще бъде той. Съобразете дебелината на ламинирания паркет с помещението, в което ще го монтирате.

  • По-тънкият ламинат изисква да бъде поставян върху по-гладка и равна повърхност. Той се използва в помещения с по-нисък интензитет на натоварване -  ниши, килери, гардеробни и др. 

  • Ако търсите ламиниран паркет за стаи, които се ползват по-често - всекидневна, кухня, спалня, ви съветваме да заложите по-голяма дебелина - от 8 мм до 12 мм. 

  • По-дебелият ламиниран паркет осигурява по-добра шумоизолация и ще издържи доста повече във времето, тъй като здравината му е доста по-голяма.

  • Най-голямо разнообразие от цветове и класове на ламинирания паркет ще откриете при този с дебелина 8 мм.


Клас на ламинирания паркет

Класифицирането на ламинирания паркет е един от факторите с най-голяма важност, що се отнася до избора на нов ламинат. Именно от класа (категорията), към която спада дадения паркет можете да установите каква е неговата дълготрайност и издръжливост. 

Класът ламинат отговаря на неговата износоустойчивост:

  • Клас 31 AC3. Подходящ е за жилищни сгради с голяма натовареност, както и за обществени помещения със средна такава. В дома може да се постави във всяка една стая. Подходящ е и за монтиране в офис помещения.

  • Клас 32 AC4. Този клас ламинат е по-подходящ за помещения със средно ниво на натовареност. Покритието е отлично и за обществени помещения с общо предназначение - кафенета, ресторанти, офис сгради. У дома може да бъде монтиран във всяка една стая, която се ползва по-често.

  • Клас 33 AC5 е предназначен за помещения с интензивно натоварване - както обществени, така и жилищни. 


Видове сглобки

При избора на ламиниран паркет е важно да съобразим и начина му на сглобяване.  Най-популярните системи на сглобяване са Twin Clic и Clic 2go. 

  • Twin Clic е най-достъпната, бърза и лесна система за монтиране на ламиниран паркет. Тя представлява двойна клик система, разположена по дължината на паркета. Системата гарантира перфектен монтаж, благодарение на изключително прецизното съединяване на паркетните плочки. Това прави Twin Clic системата идеален вариант за “направи си сам” любителите и хората, които нямат голям опит в полагането на паркетни настилки.

  • Clic 2 go много наподобява Twin Clic системата. Монтажът отново е изключително бърз и лесен, благодарение на клик системата, разположена по късата страна на ламелата. Характерен за тази клик система е звукът, който се чува, когато двете паркетни плочки се съединяват.

Вече почти всички ламинирани паркети, предлагащи се на пазара, разполагат с вградена клик система. В магазините на Mr. Bricolage можете да разгледате най-новите, качествени и актуални модели ламиниран паркет с клик системи. Ако не желаете да напускате уюта на дома си, но искате да закупите нова ламинирана подова настилка, винаги може да се възползвате от възможността за дистанционно закупуване на продукти. Повече информация за услугата можете да откриете тук.


Видове фуги

От наличието на фуги зависи какъв ще бъде цялостният вид на паркетната настилка. Според наличието и вида на фугата съществуват 3 вида ламиниран паркет.

  • Без фуги. При този вариант налице е равномерна повърхност, която дава усещане, че подът направен от една цяла плоскост.

  • Двустранна фуга. При този вид фуги се създава ефект на дюшеме. Характерно при двустранна фуга е, че двете дълги страни на ламината са скосени.

  • Четиристранна фуга. Чрез този вид фуги се постига ефект на естествен паркет. Специфично при нея е, че всяка от четирите страни на паркетната плочка е скосена.


Как да изберем правилната паркетна подложка?

Подложката е задължителен елемент при поставянето на ламиниран паркет. Основните предимства на паркетната подложка са:

  • Шумоизолация. Без подложка има огромна вероятност ламинатът да кънти. Когато тя се постави обаче, неприятният шум и в помещението, където тя е монтирана, и в съседните помещения, ще бъде елиминиран.

  • Изравняване на неравности. Основна цел на подложката е да осигури гладка, равна повърхност и да отстрани несъвършенствата на подовата основа. Ако в помещението има повече неравности, изберете подложка от материал, подходящ за изглаждането им.

  • Предотвратява появата на влага. Ако подът, върху който ще инсталирате ламинирания паркет, е необработен, е добре да изберете водоотблъскваща подложка. Така ще бъдете сигурни, че на по-късен етап няма да се появят неприятни подутини в паркета, предизвикани от влагата.

  • Съвместимост с подово отопление. Ако в помещението, където ще инсталирате ламинирания паркет, има подово отопление, препоръчваме да изберете подложка, съвместима с този тип настилка. Така топлината ще преминава през нея, а стаята ви ще е топла, уютна и приятна.


Как да изберем подов перваз?

Подовият перваз е още един от елементите, без които функционалният и красив ламиниран паркет не може. Той помага да се постигне завършен вид на подовата настилка и скрива разширителната фуга при монтажа на паркета. На пазара се предлагат няколко вида первази:

  • PVC первазите са характерни със своята гъвкавост, което ги прави идеален вариант, ако помещението е с неравни стени. Монтажът им е лесен и бърз. Извършва се със съединителни елементи - ъгли и снадки.

  • MDF  первазите са подходящи както за естествен, така и за ламиниран паркет. Те са с по-модерен и стилен дизайн. Монтажът им се изпълнява с помощта на монтажно лепило или чрез закрепяне с клипси.


Какви инструменти са нужни, за да монтирате сами ламиниран паркет?

Ако искате сами да се заемете с мисията по инсталиране на нов ламиниран паркет, ще ви трябва:

  • метър;

  • молив;

  • изтегляща скоба;

  • ръчен трион;

  • гумен чук;

  • дървено трупче;

  • макетен нож;

  • изолационни материали.

Предимствата на ламинирания паркет са много - предлага се в огромно разнообразие от модели и разцветки, инсталира се бързо и издържа във времето. Той пасва на всеки вкус, стои красиво във всеки интериор и е подходяща подова настилка във всяка стая в дома. За да намерите идеалният паркет, ви съветваме да се консултирате с партньорите ни от Mr Bricolage, които ще ви дадат индивидуални съвети и ценни напътствия при избора на ламиниран паркет за вашето жилище, търговска или офис сграда.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта