Какво представлява ламинираният паркет?

Последна редакция на 29/03/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 692 пъти

Ламинираният паркет е изграден от четири слоя, които се комбинират и допълват взаимно по начин, който гарантира, че той ще издържи във времето и ще бъде функционален и красив.

  • Поддържащ или балансиращ слой

Основната му функция е да осигури цялост на продукта и да създаде бариера срещу влага. Материалитe за изграждането му варират от хартия до тънък меламин. От качеството на материалите, от които е изграден поддържащия слой, зависи продължителността на живот на паркета. Затова ви съветваме да изберете ламинат, изграден от меламинови подплати. Те ще гарантират по-добра защита от влага и по-голяма стабилност на пода ви.

  • Основен носещ слой

Функцията на този слой е да даде допълнителна сигурност на паркетната плочка. От основния носещ слой зависи дебелината, издръжливостта и топлоизолацията на паркета. Именно върху този слой се намират клик системите, които помагат за лесния монтаж на ламината. Материалите, от които се създава носещия слой, най-често са високоплътни и средно плътни плочи от дървесни частици. Това са дървесни изделия, уплътнени със смоли, които гарантират твърдостта и стабилността на дървото. 

  • Декоративен или фотографски слой

Декоративният слой дава на ламината дървесно подобния външен вид. Този слой представлява изключително детайлно и висококачествено изображение, което може да имитира както дървесна повърхност, така и каменна или тухлена. Качественото изображение издържа значително по-дълго време.  

  • Износващ или предпазващ слой

Това е най-горният слой. Той представлява защитно покритие с различна степен на износване. Функцията му е да даде повече плътност на декоративния слой и да гарантира твърдата повърхност на паркетната плочка. Целта е да се гарантира устойчивостта на паркета срещу вода, влага, твърди предмети и други външни фактори, които застрашават целостта му. 

Свързано:

Как да изберем ламиниран паркет - дебелини, класове, видове сглобки, видове фуги, допълващи продукти