ИКЕА и българска платформа за ъпсайклинг вдъхват нов живот на старите мебели

Публикувано на 11/05/2019 от Реклама | Видяно 3 197 пъти

Старите мебели могат да удължат живота си и това да бъде резултат от разумно потребителско поведение. Това доказаха нагледно ИКЕА, заедно с българската платформа за ъпсайклинг ReUse и бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес Cleantech Bulgaria по време на съвместната им изложба “Нова форма на живот”. Тя беше открита на 8 май като част от кампанията Нов живот за старите мебели и ще продължи до 12 май включително в Gallety 2.0. Екипът на MaistorPlus също беше там и в следващите редове с радост ще споделим с вас по-важните акценти.


Кои са ReUse и как започва съвместният им път с ИКЕА?

ReUse са българският стартъп за ъпсайклинг. Ана, която е една от съотнователките, по време на изложбата се върна назад във спомените си, когато в края на 2017 г. забелязват със своя приятелка цяло мебелно изложение, захвърлено пред един жълт контейнер. Оставените там диван и два фотьойла ги карат да се замислят как въпреки все по-съзнателното рециклиране на малки отпадъци, мебелите остават извън този кръг. Приключват преждевременно живота си, далеч преди да са използвани всички възможности за тяхното реновиране.

Междувременно ИКЕА и Cleantech Bulgaria обсъждат идеи за еко потребление и отговорност към околната среда. В точния момент срещат младия и ентусиазиран екип на ReUse и така съвместната им ъпсайклинг приказка започва.


Защо ИКЕА подкрепя идеята на ReUse?

ИКЕА винаги се стреми да предостави максимално удобство за своите клиенти. Важен е не само асортиментът от стоки, но и същият да е в унисон с динамиките на развитие в потребителското мислене:

  • Все повече потребители се замислят какво и как изхвърлят. Предпочитат да използват по-малко вещи, да водят минималистичен начин на живот, който е в унисон със забързаната урбанистична среда.    
  • Освен навиците на потребителите, както и желанието да не се разпиляват и без това ограничените ресурси за производство на нови мебели, мотив на ИКЕА е желанието да бъде двигател на промяната.
  • Вярват, че всеки от нас също трябва да бъде отговорен в потреблението си, да положи усилие в рециклирането и реновирането на мебели. По този начин те отново могат да бъдат вкарани в производство и да намерят място в домовете на хората след съживяването си.   
  • Стремежът на ИКЕА е да бъде свързващото звено между желаещите да претворят старите си мебели с тези, които могат да го направят. И точно тук е пресечната точка с младия екип на ReUse.


Какво е ъпсайклинг?

Ъпсайклингът е процес, при който стари и уж ненужни вече вещи, определени като отпадък, се трансформират в реновирани предмети с нов живот и цел. Той успешно се прилага и при изоставените мебели, а резултатът от претворяването им е истинска естетическа наслада, както се уверихме по време на изложбата. Добрата новина е, че идеята привлича все повече ентусиасти, а благодарение обединените усилия на ИКЕА и ReUse тя придобива още по-сериозна мащабност.


Можем ли да си вземем претворена мебел за дома и колко време отнема създаването ѝ?

За преобразуването на събраните стари мебели, екипът на ReUse се спира на 9 реноватори, селектирани след солидна конкуренция. Те отделят пълен, 8-часов работен ден, за да вдъхнат нов живот на поверените им масички, столове, секции и др. Все още можете да видите резултата от труда им в изложбената зала Gallety 2.0. А ако желаете да украсите и своя дом с реновирана мебел, можете да си закупите от https://shop.reuseapp.bg/. Половината от средствата, които ще се съберат, ще покрият разходите за труд на дизайнерите-реноватори. Останалата сума е в подкрепа на каузата на фондация “Проект Северозапад“.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта