Изцяло екологична и рециклируема българска пейка

Публикувано на 15/08/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 869 пъти

През юли месец "София Тех Парк" АД организира конкурс сред българските специалисти на тема "Иновативна пейка" и избра за победители младите архитекти Пламена Георгиева и Крум Панчев с тяхното иновативно предложение за рециклируема пейка с органични фотоволтаици, която ще бъде монтирана в Научно-технологичния парк.

„Изключително впечатлени сме от всички постъпили предложения и нетърпеливи да видим първия работещ прототип на пейката. Вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, успешни решения, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк“, коментира при награждаването Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ АД.

Интересното при техния уникален проект е, че фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, където намирате – USB входове, контакти и др. Помислили са и за любителите на музиката, като са вградили тонколона, на която могат да слушат любимите си изпълнители.


Различни варианти за удобството на всеки

„Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти – възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката“, споделиха победителите.

София Тех Парк“ АД е изпълнител на първия научно-технологичен парк в България, финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ако ви е дошла идея, която искате да реализирате у дома или някъде другаде, потърсете доказали сепрофесионалисти и изградете заедно проект, от който да се гордеете. Сравнете получените от тях оферти, разгледайте профилите им и оставените за тях оценки от предишни потребители и изберете този, който на вас ви харесва.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта