Вакуумна изолация за устойчиво строителство - да или не?

Публикувано на 22/05/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 22/05/2023 | Видяно 3 277 пъти

През последните години много развити страни въведоха програми, насочени към намаляване на потреблението на енергия и подобряване на въглеродните характеристики на сгради. Разработването и въвеждането на пазара на енергийно ефективни материали играят важна роля за постигането на тези цели, тъй като те помагат за намаляване на топлинните загуби на сградата към околната среда, като по този начин намаляват необходимото количество енергия, използвано за поддържане на желаните нива на топлинен комфорт.

Традиционните изолационни материали като корк, минерална вата, целулоза, полистирен или полиуретан са в състояние да запазят енергията до известна степен. Но използването на нетрадиционни материали за изолация, като вълна-коноп, влакна от финикова палма и фазово-променливи материали са дори по-ефективни. Поддържането на необходимите топлинни нива в сградите обаче често изисква увеличена дебелина на тези материали, което не винаги е осъществимо по отношение на икономията на материали, транспортирането и употребата. Последните разработки във физиката на строителните материали доведоха до създаването на нови строителни изолационни материали, които осигуряват по-ниски нива на топлопроводимост. Такава е вакуумната изолация.


Какво представлява вакуумната изолация?

Вакуумната изолация е изолация с двойни стени, която използва вакуум, за да предпази топлината от преносна линия или криогенно приложение. Целият въздух се изтегля между двете изолационни стени, създавайки вакуумна среда. Това създава разлика в налягането между зазиданата зона и външния въздух, като държи топлината на околната среда далеч от тръбопровода.

Изолационната стойност на вакуума е изключително висока. Тя изолира от 8 до 25 пъти по-добре от традиционните изолации. Ако вакуумната среда се комбинира с многослойна комбинация от алуминиево фолио и стъклена хартия, проникването на топлина е почти напълно блокирано.


Спестява пространство

Основното предимство на вакуумната изолация е нейната изключително ниска степен на топлопроводимост, която позволява да се прилагат тънки панели, за да се осигури същото ниво на термична устойчивост, както при традиционните изолационни материали. Следователно ползата от тях идва под формата на спестяване на пространство. Вакуумната изолация е енергийно ефективна, спестяваща място и щадяща околната среда, освен това изолира до 10 пъти по-добре от конвенционалните материали със същата дебелина. Поради малката си дебелина вакуумните изолационни панели се използват там, където има малко място или мястото е много скъпо, например в гъсто застроените градски центрове. Например 3 см вакуумна изолация могат да заменят конвенционална изолация с дебелина от 30 см.


Ефективност на изолацията и поддръжка

Ниската топлопроводимост прави вакуумната изолация по-ефективна от другите изолационни материали, дори ако характеристиките са намалени от топлинни мостове. Времето за поддържане на температурата е от 7 до 10 дни съхранение в рамките на необходимия температурен диапазон. Тази продължителност е 2 до 3 пъти повече от това, което може да се постигне с най-добрата класическа изолация.

Вакуумната изолация се произвежда под формата на отделни тръбни секции или панели. Една секция е средно 6 метра и под наблюдението на криогенен инженер се формира цялостна тръбопроводна система чрез свързване на различни тръбни секции. Този тръбопровод се изпомпва с вакуум секция по секция и се сглобява с подходящите съединители. Този сегментен метод на монтаж улеснява решаването на проблеми в тръбопроводната система. Ако една част от тръбопровода създава затруднения, например под формата на теч, тогава тази част от тръбопровода може лесно да бъде отстранена.

За всякакви въпроси с отноплението и климатизацията - свържете се с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта