Изберете подходяща ОВК (отопление, вентилация, климатизация) система за вашия дом

Публикувано на 21/04/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 653 пъти

Отопление, вентилация и климатизация (на английски Heathing, Ventilating, Air Conditioning) е наименованието на жилищни инсталации, които служат за регулиране на температурата и влажността на въздуха в затворени помещения. Изборът на ОВК система дава възможност да повишите качеството на живот във вашия дом, което е една добра инвестиция. Преди да закупите, помислете внимателно и разгледайте възможните опции. Днешните системи могат да издържат около 15 години, а пък новите на газ – около 20 години.

За постигането на най-добрите резултати при инсталирането на ОВК система във вашия дом, консултирайте се със специалистите – отопление и климатизация, регистрирани в MaistorPlus.


Преценете дали инвестицията си струва

Преди да направите по-голяма инвестиция за дома си е важно да помислите за някои фактори, които са ключови при избора и планирането ѝ.

  • Колко дълго планирате да останете? – Новата ОВК система повишава крайната цена на вашето жилище. Ако планирате да го продадете в близките 2 години или по-малко, това обезателно ще повлияе на цената, която ще обявите. Ако пък не сте се замисляли за изнасяне, приемете това като инвестиция за вашия бюджет и здраве.
  • Искате да отоплявате или изстудявате дома си? – Ако имате нужда да използвате такава система в една стая, то това е безсмислено. Изберете по-малка система, която да ви служи добре. Ако ибаче искате да я приложите за целия ви дом, то тогава определено има смисъл.
  • Мислили ли сте за хибрид ОВК? – Те събират в едно двата метода – газ и електричество. Тази опция е най-изгодна, каквато и да е температурата навън.


Енергийна ефективност на ОВК системи

Използването на ОВК системи е различно за всеки дом – бизнес сграда или жилищна – може да варира за всяка една локация. Отопляването и охлаждането са два основни фактора, влияещи над общата консумация на енергия. ОВК инсталациите, които са достъпни в момента, позволяват контрол над градусите. Експертите установяват, че голямо влияние над разхода на енергия имат различните системи, тяхното качество, както и личната ви употреба. 

  • За да подобрите енергийната ефективност на дома си, изберете по-дебела външна изолация. 
  • Изберете качествена дограма. 

Вижте още: Отопление през предстоящите студени месеци


Избор на вентилационна система за вашия дом

Старият вентилатор, свързан със съществуващата ОВК система използва много енергия, издава силен шум и не осигурява на вашето домакинство постоянна температура, тъй като постоянно се изключва и включва? Новите вентилатори с променяща се скорост позволяват да регулирате температурата в дома си, тъй като разполагат с различни степени, а не само ON/OFF. Подмяната на вентилатора с климатик ще ви осигури контрол над температурата, почти безшумна работа и ще намали разхода на енергия до 65%.

Както виждате изборът на ОВК система за дома, не е от най-лесните задачи. На вашите въпроси могат да отговорят професионалистите в областта, които са регистрирани в сайта ни. В случай, че това е вашето решение или пък просто сте заинтересовани, направете безплатна заявка за проект с параметрите на вашия дом, както и вашите предпочитания, и изчакайте офертите на доказаните специалисти, между които можете да изберете. Дайте своята оценка в сайта и помогнете на други наши потребители в избора на специалист!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта