Изберете подходяща ОВК (отопление, вентилация, климатизация) система за вашия дом

Публикувано на 21/04/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 2 779 пъти

Отопление, вентилация и климатизация (на английски Heathing, Ventilating, Air Conditioning) е наименованието на жилищни инсталации, които служат за регулиране на температурата и влажността на въздуха в затворени помещения. Изборът на ОВК система дава възможност да повишите качеството на живот във вашия дом, което е една добра инвестиция. Преди да закупите, помислете внимателно и разгледайте възможните опции. Днешните системи могат да издържат около 15 години, а пък новите на газ – около 20 години.

За постигането на най-добрите резултати при инсталирането на ОВК система във вашия дом, консултирайте се със специалистите – отопление и климатизация, регистрирани в MaistorPlus.


Преценете дали инвестицията си струва

Преди да направите по-голяма инвестиция за дома си е важно да помислите за някои фактори, които са ключови при избора и планирането ѝ.

  • Колко дълго планирате да останете? – Новата ОВК система повишава крайната цена на вашето жилище. Ако планирате да го продадете в близките 2 години или по-малко, това обезателно ще повлияе на цената, която ще обявите. Ако пък не сте се замисляли за изнасяне, приемете това като инвестиция за вашия бюджет и здраве.
  • Искате да отоплявате или изстудявате дома си? – Ако имате нужда да използвате такава система в една стая, то това е безсмислено. Изберете по-малка система, която да ви служи добре. Ако ибаче искате да я приложите за целия ви дом, то тогава определено има смисъл.
  • Мислили ли сте за хибрид ОВК? – Те събират в едно двата метода – газ и електричество. Тази опция е най-изгодна, каквато и да е температурата навън.


Енергийна ефективност на ОВК системи

Използването на ОВК системи е различно за всеки дом – бизнес сграда или жилищна – може да варира за всяка една локация. Отопляването и охлаждането са два основни фактора, влияещи над общата консумация на енергия. ОВК инсталациите, които са достъпни в момента, позволяват контрол над градусите. Експертите установяват, че голямо влияние над разхода на енергия имат различните системи, тяхното качество, както и личната ви употреба. 

  • За да подобрите енергийната ефективност на дома си, изберете по-дебела външна изолация. 
  • Изберете качествена дограма. 

Вижте още: Отопление през предстоящите студени месеци


Избор на вентилационна система за вашия дом

Старият вентилатор, свързан със съществуващата ОВК система използва много енергия, издава силен шум и не осигурява на вашето домакинство постоянна температура, тъй като постоянно се изключва и включва? Новите вентилатори с променяща се скорост позволяват да регулирате температурата в дома си, тъй като разполагат с различни степени, а не само ON/OFF. Подмяната на вентилатора с климатик ще ви осигури контрол над температурата, почти безшумна работа и ще намали разхода на енергия до 65%.

Както виждате изборът на ОВК система за дома, не е от най-лесните задачи. На вашите въпроси могат да отговорят професионалистите в областта, които са регистрирани в сайта ни. В случай, че това е вашето решение или пък просто сте заинтересовани, направете безплатна заявка за проект с параметрите на вашия дом, както и вашите предпочитания, и изчакайте офертите на доказаните специалисти, между които можете да изберете. Дайте своята оценка в сайта и помогнете на други наши потребители в избора на специалист!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Стефан Ненов VIP
ВиК Услуги, София
Нов Дом
Цялостен ремонт, Пловдив
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
40 извършени проекта