Отопление през предстоящите студени месеци

Публикувано на 08/11/2021 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 09/11/2021 | Видяно 5 682 пъти

С наближаването на студените дни всеки от нас започва да се замисля за отопляването на дома си. Обикновено през зимата разходите на домакинствата се увеличават значително. Да бъде домът ви топъл, а в същото време да успеете да пощадите бюджета си, понякога се оказва доста трудна задача. Ние ще ви представим няколко различни варианта за отопление и няколко съвета как да намалите сметките си през зимата.

За да бъде домът ви топъл и уютен, потърсете услугите на специалистите, занимаващи се с отопление и климатизация, регистрирани в MaistorPlus.


Често задавани въпроси

Има няколко въпроса, които може би всеки от вас си е задавал в определен момент. Ето и отговорите на някои от най-често срещаните дилеми, които се появяват на прага на зимата:

  • Трябва ли да изключите отоплението, когато не сте вкъщи или да бъде оставено включено на по-ниска степен, за да поддържа температурата? – Това е въпрос, който всеки си е задавал поне веднъж. Според специалистите обаче отговорът е категоричен. Най-добрият начин да пестите енергия и пари е да пускате отоплението, когато сте у дома и имате нужда от него.
  • Трябва ли да поставите уплътнение на прозорците? – Със сигурност това работи за запазването на топлината в дома ви и намаляването на разходите ви.
  • Кое е по-евтин вариант – радиатори или електрическите печки? – Електрическите печки са един от най-скъпите методи за отопление. Специалистите споделят, че един от най-евтините начини за отопление е този на газ.


Митове за по-топъл дом

Сигурни сме, че не веднъж сте срещали мъдри съвети, които "гарантират" по-топъл дом. Трябва да знаете обаче, че не всички могат да доведат до търсения ефект:

  • Един от митовете, които може да срещнете е боядисването на радиаторите в черно. Това наистина е безрезултатно. Освен промяна в дизайна, няма да постигнете друг ефект.
  • Алуминиево фолио – не, не е от това за готвене, което има в хранителните магазини. Продава се в специализирани строителни магазини и се поставя зад радиаторите. Всъщност това има ефект, но той не е особено значителен. По-важно е да имате добра изолация на стените, за да предотвратите загубата на топлина.
  • Стаите, които не се използват не трябва да се отопляват - огромна грешка. Това на практика няма да се отрази никак добре на сметките ви, когато се наложи да загреете стаята. 

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Различни опции за отопление през зимата

Ако ви предстои да изберете начина, по-който да отоплявате дома си, тази точка ще бъде полезна за вас:

  • Термопомпа – това е един от най-икономичните начини за отопление. Има няколко вида термопомпи – въздух-вода, въздух-въздух, земя-вода. Най-често срещаният е въздух-въздух. Те могат да работят двупосочно, като охлаждат или затоплят помещението.
  • Печки и камини на пелети – през последните години стават все по-предпочитан начин за отопление. Ефективни и лесни за употреба и поддръжка.
  • Газификация - все по-предпочитан и бюджетен вариант. Освен това е и екологично решение. Единственията недостатък е, че освен желание и подходяща инсталация, трябва да има и достъп до мрежата във вашето населено място. 
  • Климатик – преди е било лукс да притежаваш климатик, тъй като по-старите модели не са толкова икономични. По-новите климатици са енергийноефективни и няма да се отразят драстично на вашия бюджет.
  • Отоплителни панели – могат да се инсталират на таван или на стена. Освен елегантния си вид, те са и едно от новите, икономични и природосъобразни решения за всеки дом.

На прага на зимата отоплението в много важно за всеки дом. Ако имате нужда от професионалист за изпълнението на тази задача, потърсете специалистите, които могат да ви съдействат във всяка стъпка. Направете безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги и изберете тази, която пасва най-добре на бюджета и изискванията ви! 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта