Как да направим едно помещение визуално по-голямо с помощта на осветлението?

Публикувано на 09/04/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 09/04/2020 | Видяно 2 865 пъти

Осветлението е едно от онези неща, които оказват особено голямо влияние върху интериорния дизайн на всяко едно помещение. Добре подбраните осветителни тела могат напълно да променят визията и атмосферата в едно жилищно пространство. Те могат да вдъхнат повече стил в него или пък да му го отнемат. Могат да променят цялостния облик на пространството, като подчертаят някои елементи в него или пък прикрият други. Те могат и да направят така, че едно пространство да изглежда по-голямо или пък по-малко. 

Това е така, тъй като разновидностите, в които осветителните тела се предлагат, са наистина безброй. От настолни лампи, които се поставят върху масички за кафе или нощни шкафчета, през подови и висящи такива до вградени в различни подови или стенни повърхности осветителни тела.

И точно заради многообразието си, те се превръщат в перфектното средство, с което да се постигне по-стилен интериор и да създаде илюзия за повече простор в едно помещение, особено ако то е по-компактно. За да се убедите в това, тук сме подбрали 4 ценни съвета, които да приложите у дома. Ако пък искате професионалист да се заеме с изпълнението им, потърсете такъв в нашата платформа.


Линейни осветителни системи

Повечето професионалисти в сферата на интериорния дизайн съветват да се избират линейни осветителни системи, вместо свободно стоящи лампи, при проектирането на малки помещения. 

  • С всяка година разнообразието от линейни осветителни системи, предлагащо се на пазара, се увеличава. Това е преимущество, особено ако сте ценители на по-нестандартните интериорни решения. 

  • Линейните осветителни системи често представляват много на брой малки и красиви светлини, организирани в едно или повече осветителни тела, които можете да поставите навсякъде в стаята. Именно затова те биха се вписали много по-добре в едно малко пространство, отколкото големите единични лампи. 

  • Малък недостатък на линейните осветителни системи е, че обикновено са малко по-скъпи от единичните лампи и осветителни тела. 

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Заложете на ярко осветление

Всяка малка стая би изглеждала по-голяма, когато е осветена добре, независимо дали това се е случило по естествен или изкуствен начин. И затова, за да се създаде илюзия за по-просторно пространство е хубаво да се използват лампи и осветителни тела, излъчващи по-ярка светлина. 

Ако не сте от късметлиите, които се радват на стая, пълна с естествена светлина или пък просто ви се иска помещението ви да изглежда по-отворено и просторно, дори и когато навън е вече тъмно, го “напълнете” с много на брой различни по вид осветителни тела. Какво ще рече това?

  • Лампите, окачени или вградени в тавана, могат да бъдат допълнени със стенни, настолни и подови лампи. По този начин ще се добави допълнително осветление, което ще предизвика визуалното уголемяване на стаята. 

  • Използването на скрити светлинни ленти също е хитър начин за добавяне на допълнителна светлина в дадена стая, при това без да се заема допълнително място. И отново - колкото по-ярка е тя, толкова по-добре.


Разпределете светлините равномерно в стаята

Единична, висяща от тавана лампа ще обедини цялата светлина в стаят в една малка зона. По този начин помещението би изглеждало още по-малко и тъмно.

  • Вместо това се опитайте да разпределите светлината равномерно, за да се създаде своеобразна визуална рамка. Така не само ще допринесете за по-разчупения стил в стаята, но и ще направите така, че да изглежда по-голяма.

  • Равномерно разпределената светлина е ключов елемент за отваряне на пространството и осветяването на по-мрачни ъгли. Светлините, които насочват светлината нагоре и навън, като подовите лампи, ще ви помогнат да “разпръснете” повече светлината в цялата стаята. 

  • Вградени светлини също са чудесен начин за постигане на едно приятно, равномерно осветено помещение. За да създадете илюзия за повече простор в малка стая, ви съветваме да ги поставите по протежение тавана.

  • Със сигурност е доста лесно да се подведете с мисълта, че когато проектирате малка стая, можете да разчитате на едно единствено осветително тяло. Това схващане обаче не е най-разумното. Може би ще ви изненадаме, но един от най-добрите начини за постигане на ярка и равномерно осветена стая е създаването на многопластова схема на осветление с комбинация от светлини на тавана, стенни лампи и подови или настолни такива. За да пренесете и във вашия дом тази схема, използвайте както вградени или висящи лампи, така и акцентни такива, като например подови. Така ще осветите абсолютно всяко кътче в стаята и ще елиминирате по-тъмните зони.

Вижте още: Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога


Огледала и пак огледала

Огледалата са елементи, които правят чудеса във всеки един интериор. Те служат не само за гарант, че изглеждаме добре, но и могат да направят всяка стая да изглежда по-голяма, по-светла, по-спретната и стилна.

Много популярен и очевиден начин за декориране на малки помещения са окачените огледала върху бели (или по-светли) и добре осветени стени. Това е проста и не скъпа техника, която интериорните дизайнери използват от години. 

  • За да създадете илюзия за повече простор, заложете на така актуалните таванни осветителни тела, като ги насочите към стените.
  • За още по-добър резултат ги комбинирайте с ярки стенни светлини.
  • В съчетание с лъскавата повърхност на огледалото и стъклени предмети, ще постигнете желания ефект за визуално по-голяма стая.

Триковете, с които можете да създадете илюзия за визуално по-голяма стая са безброй. Можете да изберете по-светла цветова палитра или пък да заложите на проект за помещение с отворен план. Можете да използвате плаващи рафтове за съхранение на важните вещи или пък да изберете мултифункционални мебели. Можете да декорирате малката си стая с повече огледала или пък да актуализирате осветителната си система.

Вариантите наистина са много. Важно е обаче да изберете този, който ще пасне на вашите желания и ще е съобразен с вашето жилище. За да направите информиран избор е хубаво да се консултирате със специалисти в сферата на интериорния дизайн. Това можете да направите още сега, като подадете напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате готови решения и оферти, от които да изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта