По-екологично офис пространство в няколко лесни стъпки

Публикувано на 06/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 4 035 пъти

Всяко домашно и работно помещение предоставя безкрайни възможности за установяване на практики, съобразени с устойчивото развитие. Типичният офис не прави изключение. Той е едно от онези пространства, които осигуряват невероятна среда за прилагане и следване на навици, които да допринасят за по-дългия живот на планетата, на която живеем. От настройването на осветителната система на офис, през избраните и използвани видове офис консумативи до материала, от който са изработени мебелите... Има стотици неща, които можете да направите, за да създадете по-екологично офис пространство. 

За да ви покажем кои са успешните практики при създаването на екологично работно място, тук ви представяме мини ръководство, което можете да приложите още днес. Направили сме селекция от еко съвети за офиса, които са лесни за изпълнение и ще направят положителен отзвук както в офиса ви, така и в околната среда.

А ако искате да разберете какво още можете да направите, за да създадете по-устойчив дом или офис, се свържете с професионалистите, регистрирани в сайта ни.


Основни еко съвети за офиса

Офисът е място, в което устойчивото развитие трябва да бъде на почит. А ето и кои са основните съвети за създаване на по-екологично пространство.

  • Поставете кошчета за рециклиране на видно място във вашия офис. Ако мислите, че пълният набор от контейнери за рециклиране ще отнеме твърде много място, поставете кутия за рециклиране на отпадъци в близост до принтерите и общ кош в кухнята. 

  • Насърчете персонала да използва чаши, съдове и прибори за хранене за многократна, а не за еднократна употреба. Времето, което се влага, за да се измие една чаша, е същото като това да се изхвърли еднократна такава.

  • Уверете се, че офисът ви има поне едно голямо живо растение в него.

  • Също се уверете, че офисът ви се почиства с помощта на "зелени" продукти, които не вредят на околната среда.


Еко съвети за офис консумативите

Офис консумативите като хартия, химикалки, тиксо, моливи и маркери, са едни от онези предмети, които най-много вредят на околната среда. 

  • Потърсете и закупете по-екологични продукти, като тефтери от рециклирана хартия, химикалки, изработени от рециклирана пластмаса и такива, които могат да се пълнят многократно.

  • Намерете продукти, които са направени от рециклирана хартия или пластмаса. На пазара вече се предлагат не само химикалки и тефтери, но и моливници, телбод и много други.

  • Намалете или елиминирайте използването на продукти, които нямат екологични алтернативи, като например тиксото.

  • Рециклирайте използваните офис консумативи, когато това е възможно.

Вижте още: По-екологична домашна среда в 6 лесни стъпки


Еко съвети за осветлението в офиса

Осветлението в офиса също е едно от нещата, които се оказват подходящи за прилагане на практики, помагащи за устойчивото развитие.

  • Изключвайте осветлението в стаите, когато те не се използват. Например няма смисъл светлините в тоалетната или кухнята да са постоянно включени. 

  • Заменяйте стандартните крушки с нажежаема жичка с компактни флуоресцентни лампи или LED крушки, когато това е възможно. Те използват около 75% по-малко енергия от стандартните крушки с нажежаема жичка, като същевременно осигуряват същата, а понякога и по-добра светлинна мощност.

  • Не оставяйте светлините в офиса включени през нощта.

  • Използвайте светли цветове за стени. По-меките цветове и гланцови оттенъци отразяват дневната светлина, което означава, че вашето пространство ще се нуждае от по-малко осветление.

Вижте още: Енергоспестяващи крушки - видове и предимства


Еко съвети за тоалетната в офиса

Тоалетната е поредното офис кътче, в което могат да се прилагат методи за подобряване на устойчивото развитие. 

  • Използвайте текстилни кърпи или сушилни за ръце, вместо хартиените салфетки.

  • Отдавна несменяваната тоалетна чиния и смесител за вода могат да използват до 3 литра повече вода само при една промивка. Ако офисът ви все още не е с обновени такива, е добре да помислите за смяна. Така ще се използва по-малко количество вода и съответно - сметките също ще са по-малки. 

  • Винаги изключвайте крановете напълно, като внимавате да не капе. Течът на крана със скорост само една капка в секунда може да изхаби повече от 2 вода вода на ден. Това са повече от 700 лира годишно.

  • Инсталирайте аератори с по-малък поток, за да намалите изтичането на вода от крановете. Още по-добре е да инсталирате кранове със сензор за движение.

  • Поправете непрекъснато течащите тоалетни. 

  • Уверете се, че всички продукти за почистване са екологични.

Несъмнено в последно време темата за устойчивото развитие става все по-популярна. И причините за това са очевидни. За да запазим средата, в която живеем по-чиста и свежа е необходимо всекидневно да прилагаме практики и да създаваме навици, които да благоприятстват това. Важно е също и домът ни да е устойчив. Как можете да направите вашия такъв, можете да разберете, като се свържете с професионалисти в тази област. Още сега имате възможността да изпратите напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате готови предложения, от които да изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта