Умна пейка на соларни батерии ще радва лондончани

Публикувано на 23/10/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 8 088 пъти

Вероятно всички сме оставали без батерия на телефона или таблета и всеки знае колко неприятно може да бъде това, особено в работен ден. Представете си за миг удобна пейка в центъра на града, която не е просто остров за почивка, а гореща точка, където може да заредите устройствата си.

Макар и да звучи като разказ от бъдещето, първите подобни пейки вече са факт в Лондон и се наричат Strawberry Smart Bench. Идеята идва от екипа на Strawberry energy, които са част от късметлиите, попаднали на Eleven - инвестиционен фонд и ускорител за стартиращи компании в ранен стадии на развитие, осигуряващ напътствие и подкрепа чрез ментори и партньори, и необходимата начална инвестиция.


Полезни и практични не само в едно отношение

Пейките са високи 2.62 м, дълги 2.4 м и пироки 0.68 м. Те са здраво монтирани към земята и предлагат възможност на минувачите да заредят мобилните си устройства. Имат вградена мощност от 100 W, разполагат с два USB порта, два кабела за зареждане и едно безжично зарядно. Друга полезна функция е, че те позволяват да се осъщствят безплатно спешни повиквания до горещите телефони. Освен всичко друго, пейките имат датчици за температура и налягане, влажност, чистота на въздуха и за нивото на шума. Данните от замерванията се съхраняват няколко седмици и могат да бъдат сваляни от оторизираните органи. Най-хубавото в тези пейки обаче е, че те се захранват изцяло от соларна енергия, а батериите им са достатъчно качествени, за да работят 24/7, въпреки малкото слънчеви часове на Острова.

Вижте още: Изцяло екологична и рециклируема българска пейка


На кого му е хрумнала идеята?

Създатели на соларните пейки са група млади инженери от Белград, чиято основна идея е да превърнат слънчевата енергия в сериозен ресурс на енергия. Те се надяват, че проектът им Strawberry Benches ще промени из основи градската среда в много страни и ще приложи принципите на устойчивото развитие.

Ако проектът ви се струва страхотен, сигурно ще се изненадате, че подобни идеи вече са реализирани и у нас. Жителите и гостите на Бургас също се радват на подобна пейка. Тя може да зарежда до четири устройства едновременно и работи изцяло благодарение на слънчевата енергия.

Вижте още: Бургазлии зареждат телефони и таблети чрез соларна пейка

Подобно съоръжение скоро ще бъде монтирано и в "София Тех Парк", където през юли тази година бе организиран тематичен конкурс. Той бе спечелен от архитектите Пламена Георгиева и Крум Пенчев, които представиха своята визия за изцяло рециклируема пейка с вградени органични фотоволтаици.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта