Детска стая от приказките – как да създадем пространство, което детето ще обожава?

Публикувано на 04/02/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 6 285 пъти

Създаването на пространство, в което децата да се забавляват и да прекарват пълноценно времето си, може да бъде не леко, но пък изпълнено с много приключения изживяване. Проектирайки и обзавеждайки стаята на нашето дете, се сещаме за времето, когато ние самите сме били деца. Припомняме си всички игри, всички дребни и не толкова дребни неща, на които сме се радвали. Припомняме си и магията, която детството носи. И си даваме сметка, че можем да я създадем отново, като направим приказно кътче за нашето мъниче. 

Въпреки всичко обаче проектирането на красива, функционална стая, която детето ще обича както сега, така и след няколко години, е доста трудна задача. Затова тук ви даваме няколко съвета, с които да постигнете целта. 


Помислете за цветовата палитра

При проектирането на която и да е стая в дома, а и извън него, е добре да се започне от обмислянето и решението каква ще бъде цветовата палитра. Все пак е всеизвестен факт, че цветът е може би единственият фактор, който влияе върху настроението. Цветовете почти веднага ще предизвикат емоция и могат да направят така, че стаята да се усеща топла и уютна, мрачна, причудлива или пък вълнуваща. 

Може да изглежда трудно да зададете цветова схема, която да отговаря на същността на детето през цялото му детство и юношество. Затова е добре да се използват цветове, които могат да се променят заедно с детето и вкусовете му. Например, стаята на малко дете, която е в бебешко синьо и бежово, може лесно да се трансформира в по-сложна морска и кафява схема по-късно.

Когато става въпрос за детски стаи, обикновено по-малкото е повече. Затова можете да заложите и на неутрална палитра. Като се стремите към по-семпъл и изчистен декор и към минимално, но функционално обзавеждане, ще създадете повече пространство за игра. И ще осигурите неутрално платно, което може да се променя заедно с детето ви. И да расте заедно с него. 


Изберете тема на стаята

Когато декорирате детска стая, нейната тема трябва да бъде в основата на приключението. Предимство при избирането на декора в това пространство е, че можете да направите по-смели и „рисковани“ избори, които едва ли ще искате и ще можете да направите за други стаи от дома. Например, можете да посветите цял кът на любимия анимационен филм на детето ви. Или пък да украсите стените, като върху тях изпишете вдъхновяващи детски стихчета, които да носят допълнително усещане за приказност в стаята. Или можете да изберете да заложите на нестандартна тема, като например къща на дърво или художествена работилница, за да превърнете стаята на вашето дете в забавно и креативно пространство. Ако пък сте родители на тийнейджър, може да помислите за стая в бохо стил. 

Каквато и тема да изберете, ключът е тя да отговаря на личността на вашето дете.


Мебелите в стаята – време за важни избори

Всяко пространство може да се превърне в приказно кътче за игри и приключения, ако в него присъстват подходящите мебели. Те трябва да бъдат не само красиви, но и компактни. 

  • Сред любимците на децата са двуетажните легла. Те не само създават усещането за приказност и потапят децата в техен вълшебен свят, но и спестяват пространство. Предимство на този тип легла е, че те надхвърлят основната си функция, а именно съня. Много от моделите предлагат и кътче за игри с прозорци и врати, вградени бюра и пространства за съхранение, в които децата да съхраняват любимите си играчки.

  • При избора на легло, трябва да се помисли и за удобството, което детето ще изпита, когато се потопи в него. За по-малките деца е важно леглата да са безопасни. За тийнейджърите пък е добре да се има предвид, че те ще израстват на дължина. 

  • Когато избирате елементи на обзавеждането, е добре да инвестирате в такива, които ще могат да останат във времето. Красивият скрин, стилният гардероб и компактното нощно шкафче биха паснали идеално както в бебешка стая, така и в тийнейджърска.


Място за съхранение

Без значение малки или големи, децата се нуждаят от пространство, в което да съхраняват вещите си. И правилното планиране за това как ще се съхраняват вещите, може да създаде разликата между стая, която изглежда красива и артистична, и между такава, която изглежда постоянно претрупана.

  • Добър начин да планирате пространството е като проектирате кътчета за съхранение на няколко нива - открити зони под леглото или зад вратата, скрити кошове за съхранение, табуретки или столове с вградена функция за съхранение, шкафове и рафтове, където можете да прибeрате играчките и да подреждате книгите и учебниците на вашето дете.

За всеки мъник е важно сам да реши как да подреди пространството си. Задача на неговите родители обаче е да помислят как могат да помогнат в създаването на приказното пространство, без да спират порива на въображението му. Идеален вариант е обзавеждането на стаята в определена серия мебели. По този начин се осигурява максимален комфорт за детето и спокойствие за родителите. Безопасни и с красива и весела визия, комплектите включват всички мебели, от които една детска стая се нуждае. Различни, красиви, сигурни и практични мебели за стаята на вашето дете можете да откриете в магазините на Мебели Виденов. Повече за актуалните предложения за обзавеждане и декорация на детска стая, които предлагат, можете да намерите тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта