Малка спалня? Пътеводител в избора на спално обзавеждане!

Публикувано на 10/12/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 31/01/2022 | Видяно 8 179 пъти

Неприятно, но факт – напоследък апартаментите с малки размери стават все по-популярни. Причините за това не са малко – градският растеж, който насърчава строителите да изграждат максимално много жилища с не толкова голямо жилищно пространство, фокусът върху студентите и техните нужди, големите предимства от инвестиционна гледна точка или пък доста по-ниската им цена. 

Често обаче се оказва предизвикателство да обзаведем малко жилище. И особено малка спалня. Както всеки знае, именно това е помещението, в което се стремим към максимален уют и релаксираща обстановка, в която да обърнем внимание на себе си. Затова е важно спалното помещение да бъде добре оптимизирано и да бъдат избрани подходящите за правилното му функциониране мебели. Но може ли всъщност една малка спалня да се направи по-голяма и то с мебели? Как правилно да подредим обзавеждането в пространството, така че да създадем приветлив дизайн и безупречен комфорт? Отговорите на тези въпроси даваме в следващите редове.


Правилен цвят

Вероятно знаете, че цветът е сред основните фактори, влияещи върху визуалната идентичност на едно пространство. По правило светлите нюанси работят идеално за визуално уголемяване на помещението и за „добавяне“ на няколко квадратни метра площ. Тъмните цветове пък безспорно допринасят за елегантния стил на една стая, но пък визуално намаляват площта ѝ. 

  • Ако сте сред почитателите на ярките или по-тъмните нюанси, то можете да ги използвате за украса на стаята, като ги добавите в декоративните елементи като завеси, възглавници и др. Ако пък не се страхувате да експериментирате, може да създадете акцентна стена, която да служи за фокусна точка и да я боядисате в любимия смел цвят. За повече хармония, можете да използвате пастелни нюанси на избрания от вас цвят, за да създадете повече мекота и визуален баланс в спалнята.

  • Според правилото на трите, за да създадете един наистина хармоничен интериор, не се препоръчва в него да бъдат използвани повече от три нюанса. Първият от тях служи за основа, а другите два са допълващи или акцентни. Добре е това да са съседни нюанси. Основният цвят, логично, е преобладаващ, а другите два са цветният щрих, който дава характер на стаята.


Избор на легло

След като сте избрали цвета на спалнята, е време да преминете към може би най-важната мебел в една спалня, а именно леглото. Без съмнение леглото е главният герой в това помещение. А в една малка спалня това е елементът, който може или да оптимизира помещението, или да направи така, че то да стане неизползваемо. 

  • Леглата с размер 140х190, 140х200, 160х190 или 160х200 са по-добрият избор, що се отнася за избор на обзавеждане за малка спалня. Те дават необходимата спална площ, като в същото време не пречат на функциите на помещението.

  • За да се постигне максимално пространство, е препоръчително да се помисли и за това какви решения за съхранение ще бъдат използвани. Идеален вариант, който е изключително практичен и влияе благоприятно върху дизайна на спалнята, е изборът на легло с чекмеджета или подматрачно пространство за съхранение. Там могат да бъдат прибрани както одеяла и завивки, така и сезонни дрехи, които не се ползват в момента.

  • Това къде ще бъде поставено леглото в пространството също е от огромно значение, когато се определя дизайна на една спалня с компактни размери. Добре е то да бъде разположено в централната зона на стаята. Задължително за красивата естетика на стаята е и наличието на стилна и функционална табла за легло. Тя дава необходимата пространственост и усещане за визуално единство.


Избор на подходящ гардероб

На пазара се предлагат множество гардероби и решения за съхранение за дрехи. В мебелните магазини могат да се открият както гардероби за вграждане, така и модулни решения, срещат се и еднокрилни и двукрилни мебели, както и скринове. Пример за това са Мебели Виденов, в които откриваме решения както за малки, така и за големи помещения, които отговарят на интериорните предпочитания на всеки от нас.

  • Когато става въпрос за избора на мебел за малка спалня обаче, препоръчваме да се спрете на вграден гардероб с плъзгащи се врати. 

  • Ако пък имате малка ниша в спалнята, може да я обособите като отделно гардеробно помещение. 

  • Още един вариант за спестяване на квадратни метри е ъгловият гардероб.

Огледалата – най-добрият приятел на всяко малко пространство

Едва ли ще ви изненадаме, като кажем, че огледалата работят чудесно за визуално уголемяване на малка стая. Но къде да бъдат поставени те така, че да бъдат извлечен максимумът от техните ползи.

  • Огледалото, поставено в областта на таблата на леглото, би добавило повече перспектива и динамика в спалнята.

  • Огледалните врати на гардероба са идеални, ако разполагате с по-компактно помещение, в което всеки квадратен метър е важен и всяко кътче трябва да бъде използвано максимално добре.

  • Ако пък поставите огледалото в близост до прозорец, ще допринесете за олекотяването на помещението, като позволите на светлината да пада върху огледалото.


Избор на осветление

Доброто осветление играе ключова роля във всяко помещение. Особено в по-малкото такова. Разбира се, източниците на естествена светлина са идеални за превръщането на една спалня в уютно райско кътче. Затова е добре да освободите прозорците в стаята от всичко ненужно. Свалете затъмнените завеси, ако има такива, и на тяхно място поставете такива в по-меки и нежни цветове. Така през деня ще можете да се любувате на топлите слънчеви лъчи, а вечер ще можете да се скриете от чуждите погледи и да се усамотите.

Когато избирате осветителни тела за малка спалня, е препоръчително да изберете повече от едно такова. Можете да заложите на няколко компактни, но стилово допълващи се стенни лампи и да ги комбинирате с полилей с насочена светлина, който да служи като основен източник на светлина. Поставете малки нощни лампи върху нощните шкафчета. Ако пък сте фенове на бохо стила, можете да използвате светлинен гирлянд и да до поставите в близост до леглото.


Бързи и лесни интериорни трикове за оптимизация на малка спалня

След като вече сте избрали най-подходящите и функционални мебели за малката си спалня, е време да приложите и няколко лесни интериорни трика, които ще ви помогнат да създадете освен комфортен, и много красив дизайн.

  • Тънките вертикални ивици помагат на едно пространство да изглежда по-светло и позволява да влезе повече въздух в стаята. Хоризонталните ивици пък правят помещението да изглежда по-широко и просторно.

  • Ако сте избрали да облицовате стените си с тапети, то тогава изберете такива, чиито шарки са с по-малки размери, тъй като големите „изяждат“ пространството.

  • За модерен и стилен облик на спалнята използвайте геометрични елементи. Те могат да бъдат част от текстилните елементи, от мебелите и дори от лампите и осветителните тела.

Намирането на мебели за малка спалня понякога е трудна задача. В едно такова помещение леглата, шкафовете и елементите за съхранение трябва да работят както поотделно, така и заедно, за да могат да създадат не само красив, но и практичен дизайн. Мебели Виденов предлагат прекрасни мебелни решения за помещения със всякакви размери. Богатото им разнообразие от спално обзавеждане ще ви позволи да изберете онези интериорни елементи, които не само ще пасват на стила и усещанията ви, но и ще помогнат да създадете едно наистина практично и удобно пространство. Повече за предложенията им, можете да откриете тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта