Съвети за всеки – всичко, което трябва да знаете, преди да изберете фотьойл за дневната

Публикувано на 21/10/2021 от Mariya Dimitrova | Последна редакция на 30/11/2021 | Видяно 13 367 пъти

Кътче, в което удобно да се настаним и да се потопим в страниците на любима книга, идеалното местенце, където комфортно да погледаме телевизия със семейството или смел акцент в дневната, който небрежно привлича вниманието към себе си… Фотьойлът е всичко това и още много. Той е практична мебел, която може да изпълнява много и различни функции в дома. Лесен е за придвижване, пасва добре, както в по-малки и неудобни помещения, така и в по-големи и просторни, и не на последно място – той е чудесна акцентна точка в декора.

За разлика от дивана, чиято функция на първо място е осигуряването на комфорт в хола, при избора на фотьойл фокусът пада по-скоро върху дизайна и личните предпочитания за естетика и стил. Това е така, тъй като той служи основно за акцентен елемент в стаята. Именно затова, ако целта ни е да експериментираме с интериора на всекидневната, като си поиграем с формите, цветовете, моделите и материите, то фотьойлът е добро решение.

Изборът на подходящия фотьойл не е трудна задача, но със сигурност не е и лесна. Какво  е добре да знаете, когато избирате фотьойл за дневната? Отговорът на този и още много въпроси, ви даваме в следващите редове


Какви са предимствата на фотьойла?

Едно от основните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате мебели, независимо какви, е да вземете под внимание мястото, където ще ги разположите. Фотьойлите, например, са особено подходящи за стаи като всекидневна и трапезария, в които комфортът е от първостепенно значение. Това е мебел, която осигурява максимално удобство, дава усещане за уют и топлина и е онова малко нещо, което ни помага да се отдадем на почивка в края на дългия работен ден.

Освен това, както споменахме по-рано, фотьойлът е идеален декоративен акцент, който дава завършен вид на интериора на дневната и допринася за добрата ѝ естетика.


Какъв да е стилът на фотьойла, за да пасва на интериора?

Фотьойлът трябва да отразява вашия личен стил и характера ви, като същевременно допълва естетиката, в която е решена всекидневната. Затова какъв ще е стилът на фотьойла, който ще изберете, е важен фактор от целия процес по закупуването му. Определянето на това каква искате да е стилистиката ѝ и какви функции ще изпълнява дадената мебел, ще улесни процеса на вземане.

  • Традиционен фотьойл

Ако комфортът е от първостепенна важност за вас, то фотьойлът в традиционен стил със сигурност би оправдал очакванията ви. Традиционните фотьойли се характеризират с удобен и мек гръб и широка и просторна седалка, която създава онзи непреходен и привлекателен вид, който би паснал добре на почти всеки интериорен стил.

  • Фотьойл, който няма как да остане незабелязан

Ако искате в интериора ви да присъства фотьойл, с който да създадете повече динамика и да служи като фокусен елемент, то заложете на такъв, който има по-нестандартен цвят или дизайн. На пазара се предлагат множество фотьойли, чийто дизайн представлява по-модерен подход към класическия стил. Интересни щампи, смели цветове и нестандартни текстури са само част от характеристиките, които допринасят фотьойла ви наистина да се отличи сред останалите елементи в интериора на дневната.

  • Акцентен фотьойл

Понякога акцентният стол е точно това, от което се нуждае едно пространство. Проектиран, за да осигури визуален интерес към стаята, един акцентиращ фотьойл би стоял перфектно както в хола, така и в други стаи като коридор, спалня или пък домашен офис. С красивия си и нестандартен дизайн, подобна мебел би привлякла вниманието на всеки.

  • Лежанка

Лежанката е елемент, който събира в себе си така необходимото удобство и луксозния стил, за който всички бленуват. Тя най-често представлява фотьойл с удължена седалка с или без облегалки за ръцете. Лежанката позволява да седнете или пък комфортно да се излегнете.

  • Разтегателен фотьойл

Стил, практичност и безспорен комфорт – това са само малка част от характеристиките, описващи един разтегателен фотьойл. Моделите, предлагащи се на пазара, се отличават с отлична функционалност и уникален дизайн, постигнат чрез комбинирането на различни видове тапицерии и дамаски. Освен удобно местенце, където да се свием, разтегателните фотьойли предлагат и функция сън, която несъмнено допринася са практичността във всекидневната.


От какъв материал да е фотьойлът?

Какъв ще е материалът, от който е изработен фотьойла, който ще изберете, зависи от начина ви на живот. Разбира се, универсално правило е материята да е добре изглеждаща, да е стилна и да е удобна. А ето и кои са различните видове тапицерии, които един фотьойл може да има:

  • Кадифе

Кадифето определено е синоним на лукс. Но макар и красивата материя да допринася за безупречния стил в дома ви, е добре да знаете, че тази тъкан изисква по-специални грижи. Ако притежавате домашен любимец като куче или котка, е по-добре да изберете фотьойл с друг вид тапицерия. Кадифето е материя, която лесно би събрала козината на вашия домашен любимец и в следствие на това усещането за простор и чистота в стаята би изчезнало.

  • Кожа

Фотьойлът, изработен от кожена материя се отличава с безупречна издръжливост. Поддръжката му също не изисква особени грижи. И тук обаче е добре да внимавате с наличието на домашни любимци. Повечето от тях имат остри нокти, които биха нарушили структурата на кожата.

  • Памук

Памукът е естествена материя, която осигурява отлична защита от избледняване и лющене. Трайността на памука зависи от финиша на фотьойла и неговия дизайн.


Какъв цвят фотьойл да избера?

Изборът на цвета на един фотьойл е също толкова важен, колкото неговата материя. Именно той е елементът, който има способността напълно да промени начина, по който една стая изглежда усещането, което тя носи. За щастие, на пазара се предлага богато разнообразие от цветове, което ви дава свободата да изберете перфектния фотьойл за вашия дом.

Когато избирате фотьойл за всекидневната ви, е наистина важно да вземете предвид съществуващата цветова схема. Важно е и да се знаете дали искате фотьойлът ви да се откроява като смел цветен акцент или предпочитате да се слее с останалите мебели в интериора.

  • Ако искате фотьойлът ви да е инструмент, чрез който да внесете малко пъстрота и дързост, то заложете на такъв в по-смел цвят. Независимо дали ще изберете е ярко розов, жълт или пък зелен фотьойл, той със сигурност ще направи впечатление.
  • Понякога създаването на интериор, в който преобладават успокояващи неутрални нюанси, е предпочитано. А наличието на фотьойл в неутрален цвят, който да пасва на меката цветова палитра, е идеално решение. Напоследък се наблюдава тенденция за нарастване на популярността на неутралните фотьойли, черпещи вдъхновение от природата. И има защо. По-хладните тонове позволяват да създадете актуалния семпъл и минималистичен интериор, който е идеален за създаване на спокойна атмосфера.


Трябва ли фотьойлът да контрастира с дивана

Един от най-често задаваните въпроси при избора на фотьойл, е трябва ли той да е в хармония с наличните в интериора мебели или е по-добре да контрастира.

Когато проектирате хол или актуализирате жилищното си пространство, първото нещо, което трябва да имате предвид, е цветовата палитра, която искате да използвате. Независимо дали искате да създадете смел и колоритен интериор, или сте от почитателите на по-финото и неутрално жилищно пространство, фотьойлът и диванът ще бъдат голяма част от вашата схема. Именно затова е добре те да работят в хармония. Казвайки това, решението диванът и фотьойлът да са в цветовата палитра на пространството, не означава, че фотьойлът трябва да е в същия цвят, в който е диванът. Можете да изберете различни нюанси, различни тъкани и шарки или дори контрастни тонове, след което да използвате аксесоари, за да свържете двете мебели заедно. Възможностите са наистина безкрайни!


Какво прави един фотьойл наистина удобен?

Знаете ли кои са елементите, които правят фотьойла една от най-удобните мебели?

  • Седалка

Ако търсите перфектния фотьойл, то той със сигурност трябва да съдържа удобна седалка. Първо проверете дали седалката потъва много или не. Ако потъва твърде много, ще изпитвате лек дискомфорт, когато ставате от фотьойла. От друга страна, ако седалката е прекалено твърда, ще почувствате неудобство, ако седите дълго време на нея. Затова е добре да изберете вариант, който комбинира умело пасва на вашите нужди.

  • Облегалка

На пазара обикновено се предлагат фотьойли с два вида облегалки - висока или ниска. Ако фотьойлът ще е мебел, която няма да ползвате толкова често, ви съветваме да заложите на такъв с по-нисък гръб. Ако пък планирате да използвате фотьойла за релакс,  то е хубаво да се спрете на такъв, чийто гръб ще осигури известна опора за врата ви.

  • Облегалка за ръце

Облегалките за ръце имат множество дизайни. Те могат да бъдат омекотени или пък да бъдат изработени от различни материали като дърво или метал. Ако търсите повече комфорт, то се спрете на фотьойл, чиито облегалки са подплатени с памук или друг вид мека тъкан.

В идеалния случай един качествен фотьойл ще ви служи в продължение на дълги години.

При избора му е препоръчително да се поинтересувате от какъв вид материал е той, колко дълго ще издържи и дали се предлага гаранция. В Мебели Виденов ще откриете качествени фотьойли, които умело съчетават комфорт и красота. Дизайните са разнообразни и стилни, а качеството на мебелите – безупречно, което улеснява правилния ви избор.

 

 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта