Да изградим заедно банята мечта

Публикувано на 25/08/2016 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 10 790 пъти

 

 2. Зониране на банята.

  • В банята има три зони на влажност, затова всички ваши осветителни тела и електроуреди трябва да имат съответната защита. Подбирайте внимателно материалите и функционалността им според съответната зона, тъй като комфортът е важен, но безопасността също не трябва да бъде пренебрегвана.

Според действащите норми, банята се разделя на 3 зони:

  • Зона 0 и 1 - това е обемът на ваната и душа на височина до 2,25м. Всички електрически уреди са забранени.
  • Зона 2 - до 60см разстояние от зона 0 и 1. Възможно е използването на уреди и контакти от клас II, оборудвани с двойна електрическа изолация, с трансформатор и уреди със степен на защита минимум IPx4.
  • Зона 3 - можете да монтирате електрически уреди от клас I, заземени и защитени от вертикални водни пръски – степен на защита IPx1.


Индекс за защита от проникване на предмети и вода

Гипсокартон GKBI - 0,6х2м, дебелина 12,5мм, 7,99лв./бр. или 1,2х2м, дебелина 12,5мм 12,99лв./бр.

Знаете ли че… Индексът за защита от проникване на предмети и вода IP показва степента на защита на уреда и се състои от 2 цифри: първа цифра - защита от проникване на твърди тела и втора цифра – защита от вода. Съществуват 7 нива на защита от твърди тела (от 0 – без защита, до 6 – напълно защитен) и 9 нива на защита от проникване на вода (от 0 - без защита, до 8 – защита от поставяне под вода). Например IP44 означава, че даденият продукт е защитен от проникване на твърди тела и от проникване на водни пръски.

  • При изграждането и ремонта на банята трябва да имате предвид, че уредите и материалите трябва да са с висока устойчивост на влага, микроби, мухъл, да са лесни за почистване и поддръжка.
  • Ако планирате да изграждате допълнителни преградни стени, предстенни обшивки или окачени тавани, препоръчително е да използвате влагоустойчиви материали, например гипсокартон GKBI, чийто плоскости могат да бъдат покрити с плочки, мазилка или латекс след предварителна обработка.
  • Санитарният силикон се употребява за уплътняване на фуги между фаянсови плочки и санитарно оборудване. Меката му формула го прави идеален за дозиране и нанасяне. Силиконът захваща отлично към керамика, стъкло, емайл, плочки и полиакрил, например.


Да изградим заедно банята мечта

Ремонтът на банята е може би една от най-трудоемките задачи при обновяването на жилището. Затова, като продължение на наръчника ни за промени в банята, сега ви представяме малко по-задълбочен поглед върху инструментариума. Той ще ви помогне да стигнете по-бързо и успешно до края на промените в банята.

И тъй като за изграждането на една баня са необходими много компоненти, тук ще обърнем внимание само на някои от най-важните от тях, които обаче ще помогнат за това вашата баня да бъде по-ефективно планирана, отлично зонирана, по-добре осветена, по-икономична и с комфортно ниво на влажност.

  1. Планиране на цялостния проект преди изграждането на ВиК.
  • Ако имате възможност, започнете да планирате промените в банята преди изграждането на водопроводната и канализационна инсталация. Така няма да е нужно да напасвате проекта за мечтаната нова баня към тези инсталации, а по-скоро ще ги изградите съобразно с проекта.
  • Изготвянето на точни чертежи не само улеснява работата на майсторите, но гарантира и правилното изпълнение на дизайнерския проект, тъй като мястото на всеки извод за захранване или оттичане на водата е от съществено значение за финалната визия на банята и нивото на нейната функционалност.
  • Най-добре е тръбите за ВиК инсталация ви да са от полипропилен. Той е високо устойчив на корозия и химикали материал, с голяма издръжливост на огън, и лесен за обработка. Температурният диапазон на експлоатацията му е от -20 до +110°С. Това означава, че ако искате може да монтирате тръбите и при отрицателни температури, а също така и да ги използвате при изключително горещо време.
  • Освен полипропиленови, тръбите за чиста вода могат да бъдат и алуминиеви, полиетиленови или хромови, а за канал - от PVC.


Къде ще са кабелите?

Детектор Skil - открива черни и цветни метали, проводници под напрежение и дървени конструкции, макс. дълбочина на сканиране: черни метали 80мм; цветни метали 60мм, медни проводници (под напрежение) 50мм, дърво 20мм, работна температура -10 +50 °C, тегло 0,3кг, гаранция 5 години, 155,00 лв.

  1. Къде са кабелите?

Дупченето на стени е истинско изпитание за нервите – както за вашите, така и за тези на съседите ви. Но ако все пак няма как да избегнете пробиването с бормашина, то трябва да знаете къде под повърхността има кабели или тръби. За повече безопасност най-добре е да използвате детектори, с които лесно и надеждно може да откриете черни и цветни метали, проводници под напрежение и дори скрити дървени конструкции.

Перфоратор - 720W, 0-5200об/мин., сила на удара 2,8J, макс.диаметър на пробиване - бетон 24мм, стомана 13мм, дърво 30мм, виброизолирана допълнителна ръкохватка, ограничител на дълбочината на пробиване, 345,00 лв.

Боркорона - ф33мм, за пробиване на плочки, камък, тухли, 12,99лв.


Вид и разположение на осветлението

Аплик Парма -140x230x195мм, 2х40W, G9, IP44, с включени в комплекта крушки, материал метал и стъкло, 41,99лв.

  1. Осветление.
  • Осветлението в банята е ключов елемент за вашия комфорт. Рано сутрин то трябва да е ярко и стимулиращо за свеж старт, а в края на деня – релаксиращо. За да осветите ефектно своята баня, е необходимо да съчетаете две или три точки на осветление. За тази цел може да монтирате лампа или LED лента над огледалото. Осветлението за огледало трябва да хвърля светлина върху лицевата му страна, за да избегнете всички сенки.
  • За да добавите щрих естетика към банята, сложете и една стенна лампа, която създава допълнително усещане за повече пространството в помещението.
  • Душът е другото място, което се нуждае от светлина – може да сложите една или две спот лампи, но се уверете, че осветителните тела, които избирате, са идеално уплътнени и подходящи за влажни среди.

LED Плафон Тиона - диаметър 385мм, 1х20W, 1000lm, IP44, материал бял акрил, алуминий и метал, 51,99лв

LED лента със захранване - 3м, 4,8W/м, 12V / 60 LED на метър, IP65 - пълна изолация срещу прах и защита от потапяне във вода, захранване със запресован щепсел 230V, 24,99лв.


Помислете за интегрирането на мивката, душа и казанчето

Водоспестяващ аератор - 5, 49 лв.

  1. Водоспестяване и енергоспестяване.

Ако мивката, душът и казанчето в банята ви все още не са оптимизирани с водоспестяващи изделия, добре е да обмислите тяхното интегриране. Това ще окаже благотворен ефект не само върху вашия месечен бюджет, но и върху околната среда като цяло.

  • За мивката - спестяването на вода става чрез монтирането на водоспестяващ аератор в лебедката на смесителя, както и на устройства, ограничаващи водния дебит. Водоспестяващите продукти ограничават дебита на водата без загуба на комфорт. Благодарение на системата за регулиране на водата и вкарания повече въздух в нея се получава мека струя с постоянен воден дебит, без замърсяване с варовик. Инсталирането става бързо и лесно. Обикновеният смесител пропуска около 60 литра вода за 4 минути, докато водоспестяващият аератор намалява този разход на около 36 литра при абсолютно пълен комфорт (при налягане от 3 бара).
  • За душа - нормален душ пропуска за 7 минути около 140 литра вода. Водоспестяващото устройство за душ спестява без никаква загуба на комфорт до 56 литра. Монтира се в шлауха или слушалката с гумата по посока на водата.

Водоспестяващ шлаух за душ - дължина 1,50м, 12 л/мин, защита срещу усукване/скъсване, двойна оплетка, хром, 16,99лв.

Водоспестяващ душ - 9 л/мин, 3 струи на водата,самопочистваща функция, хром, 11,99лв.

  • За тоалетното казанче - механизмите за тоалетните казанчета също могат да бъдат водоспестяващи, като позволяват регулирането на количеството вода чрез оптимизирани пълнещи и изпразващи механизми.

Пълнещ механизъм за тоалетно казанче - странично пълнещ механизъм с месингов щуцер 3/8”, много бързо пълнене - 6 литра за 38 секунди ,безшумен 23 dBa сервомеханизъм, система за лесно почистване от наслоения варовик, без изваждане, защитен филтър за едри частици на входящата вода, 8,99лв.

Изпразващ механизъм за тоалетно казанче - универсален, с 2 бутона хром - 1/2 и пълно изпразване, водоспестяващ – позволява регулирането на количеството вода, иноксов кабел, 19,99лв.


Как да се справим с влажността в банята?

Лира за баня - 450W, 94х45см, метални тръби, прахово боядисана, Чехия, 89,99 лв.

  1. Вентилация и отопление

Банята е мокро помещение, така че логично влажността там да бъде най-висока. Но все пак, ако искате да поддържате приятен климат в банята, добре е да помислите за инсталиране на вентилатори, електрически сушилници, вентилаторни печки за баня или лири.

Вентилаторите се монтират на таван, окачен таван, стена, вътрешна стена. Могат да се използват в съседни помещения като топлообменници.

Вентилатор за баня - диаметър 100мм, 15W, дебит на вентилация 100м³/ч, ниско ниво на шум, удобен за сваляне преден капак за лесно почистване, възвратна клапа тип мембрана, индикираща светлина за режим на работа, цвят инокс, CATA, Испания, 99,99 лв.

Може да потърсите повече съвети по всички тези елементи и още много други в магазините на Mr. Bricolage, където консултант-продавачите ще ви помогнат да се справите още по-ефективно с планирането на промените в банята.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта