Реставрацията на Каса Батийо

Публикувано на 02/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 02/06/2020 | Видяно 1 832 пъти

Едва ли има любител на пътешествията, архитектурата и декора, който да не е чувал за архитектурните достижения на Гауди и една от най-емблематичните му къщи – Каса Батийо. Една от най-красивите забележителности на Барселона, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, през 2019 г. претърпя основен ремонт на фасадата и първия етаж за пръв път от 18 години насам.

В тази статия ще надникнем в част от реставрационните дейности на Каса Батийо, подготвяни повече от две години и включващи различни специалисти, архитекти и университетски учени в 7 главни направления. Ремонтът е извършен от февруари до май 2019. Той е знаков за Барселона, а откритията и напредъка са от особен интерес за всички почитатели на сградата.


Кратка история на къщата

Макар и знакова за Гауди, Каса Батийо е оригинално създадена през 1877 г. не от него, а от един от неговите професори – Емилио Кортес. По-късно в периода 1904-1906 г. Гауди изцяло реновира интериора на къщата и изгражда нова артистична фасада. С тази си творба архитектът достига един истински шедьовър на каталонския модернизъм - испанският вариант на Ар Нуво, най-силно изразен в архитектурата.

Известна още като „къщата на костите“ (поради терасите с форма на черепи и външните поддържащи колони), фасадата на Каса Батийо провокира въображението на посетители и критици от години. Основната интерпретация за темата на нейния екстериор се свързва с пресъздаването на вълните на морското дъно и обитатели му, но независимо от това, други асоциират фасадата с различни символи, свързани например с победата на Свети Георги над дракона. Символите не отсъстват и в интериора, в който рядко се забелязват прави линии и ъгли.

Консервационните дейности от миналата година поставят за основна цел да върнат къщата максимално близо до оригиналния й вид. Те са фокусирани върху фасадата и първия етаж на сградата, където е живяло семейство Батийо. По време на реставрацията, къщата е основно почистена, възобновена и доближена до автентичния си блясък. Последният голям ремонт на Каса Батийо е от 2001 г., малко след като е отворена за посещения.


Да надникнем в интериора на първия етаж

Интериорът на къщата е изтъкан от изкуство. За да постигне това, Гауди си сътрудничи с най-добрите майстори и занаятчии за времето си в области като ковано желязо, дърворезба, рисуване върху стъкло, обработка на камък, редене на керамични плочки и други.

  • С влизането си в модернистичното фоайе, посетителят попада в съвсем различен фантастичен свят, който пренася морската тема с извитите форми и образувания на стените и таваните.
  • Изящната дърворезба грабва окото още от артистичния дървен парапет на стълбите, като по-късно ще бъде забелязана и в камината във форма на гъба и дъбовите врати с рисувано стъкло.
  • Първият етаж на къщата формира нейната сърцевина с просторна всекидневна, от която се достига през малък работен кабинет.
  • Изящните прозорци, които представят широка гледка към пешеходците на известната улица Пасео де Гарсия, впечатляват както с цветовете на рисуваното стъкло, така и с формата си.
  • Интериорът изумява с изяществото на детайла, отсъствието на прави стени и общото усещане за артистичност и различност.
  • За да позволи на естествената светлина да обхване максимално къщата, Гауди доразвива вътрешния двор, който облицова изцяло в синя керамика, като допълнително изгражда прозорци, които постепенно увеличават размера си към по-ниските етажи.
  • Първият етаж приключва с малка кокетна стая за хранене, водеща към разкошна вътрешна градина с интересен паваж.


Предизвикателства в консервацията на интериора

За да достигнат до автентичната облицовка на стените на първия етаж, реставраторите свалят няколко пласта боя, което е съпроводено с редица проби и лабораторни изследвания. Наблюденията им за начина на работа водят до интересни открития. Например, оказва се, че оригиналните стени, които са били скрити за посетителите с години, придобиват истинския си гравиран вид след шест степенна обработка.

Работните екипи са изключително впечатлени както от качеството на вложените материали, така и от самата изработка, където основното предизвикателство на работа е свързано с повтарянето на оригиналната техника на декорация. Друг основен аспект на консервационните работи на първия етаж е свързан с възстановяването на дървените елементи.


Реновиране на фасадата

Първите стъпки в реновирането на всеки един от хилядите елементи на фасадата, изградена от дърво, стъкло, камък, керамика и желязо, е да се провери успеха на последната реставрация от 2001 г., така че да се изберат най-добрите техники, които да бъдат приложени.

  • Всеки един от основните градивни материали на фасадата е възстановен по специален начин като най-голямо предизвикателство се явява стъклото и многоцветната мозайка от малки керамични плочки. За да се достигне максимално близо до оригиналния цвят са проведени допълнителни проучвания.
  • Металните тераси и дървените кепенци на прозорците са изцяло реновирани, а цялата фасада е основно почистена от пепелта и външните замърсявания, наслоени през годините.
  • Официално открита през май 2019 г., новата Каса Батийо е отново отворена за посетители, готова да разкрие обновено великолепие.

Ако и вие сте любители на нестандартните решения и имате идея за проект, не се колебайте да потърсите професионалистите от платформата на MaistorPlus. Чрез вашата безплатна заявка за проект те могат да се информират за нуждите ви и да подготвят индивидуална оферта за решение. Вие от своя страна, можете да сравните различните предложения и допълнително да прегледате профила и рейтинга на майсторите, формиран от други клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта