Кратка история на къщата

Последна редакция на 20/04/2024 от Dessislava Usheva
Източник | Видяно 642 пъти

Макар и знакова за Гауди, Каса Батийо е оригинално създадена през 1877 г. не от него, а от един от неговите професори – Емилио Кортес. По-късно в периода 1904-1906 г. Гауди изцяло реновира интериора на къщата и изгражда нова артистична фасада. С тази си творба архитектът достига един истински шедьовър на каталонския модернизъм - испанският вариант на Ар Нуво, най-силно изразен в архитектурата.

Известна още като „къщата на костите“ (поради терасите с форма на черепи и външните поддържащи колони), фасадата на Каса Батийо провокира въображението на посетители и критици от години. Основната интерпретация за темата на нейния екстериор се свързва с пресъздаването на вълните на морското дъно и обитатели му, но независимо от това, други асоциират фасадата с различни символи, свързани например с победата на Свети Георги над дракона. Символите не отсъстват и в интериора, в който рядко се забелязват прави линии и ъгли.

Консервационните дейности от миналата година поставят за основна цел да върнат къщата максимално близо до оригиналния й вид. Те са фокусирани върху фасадата и първия етаж на сградата, където е живяло семейство Батийо. По време на реставрацията, къщата е основно почистена, възобновена и доближена до автентичния си блясък. Последният голям ремонт на Каса Батийо е от 2001 г., малко след като е отворена за посещения.

Свързано:

Идеи за къщи Реставрацията на Каса Батийо