Ергономия в кухнята - всичко необходимо на една ръка разстояние

Публикувано на 06/11/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/11/2019 | Видяно 2 454 пъти

Кухнята е помещение от дома, което изисква перфектна организация. Точно заради това говорим за ергономия в нея. Лесният достъп до уредите, шкафовете, готварските съдове и прибори, както и до самите продукти, е важна задача в нея. На една ръка разстояние трябва да бъде всичко необходимо, за да изпълняваме ежедневните си кулинарни задължения и после да може да се насладим на вкусно приготвената храна. Ако смятате, че в кухнята ви цари хаос и безредие, обърнете се за консултация към специалистите, регистрирани в MaistorPlus. 


Зони за съхранение: задължителен елемент в ергономичната кухня

Ергономията в кухнята зависи от правилно изградените зони за съхранение на продукти, домакински съдове и прибори. Най-важно е да има в този случай интегриран подход. Ред и дисциплина са нужни, за да може готвенето да бъде приятен и творчески процес. Правилата са важни и трябва всичко, което използвате, да бъде върнато на съответното място. И да не забравим, че е необходимо да има ясен план и при покупките. За да направите това, трябва внимателно да оформите зони, в които ще съхранявате необходимите неща.

Как да организираме зоните за съхранение по такъв начин, че те да допринасят за комфортната работна атмосфера в това помещение?

Основно е да си отговорите предварително на тези въпроси:

  • Какво и колко често ползвате,
  • На какъв етап имате нужда от него,
  • Къде е по-добре да го поставите.

Вижте още: 10 невероятни идеи за организация в кухнята


Избор на мебели за съхранение на посуда и храни в кухнята

Ергономията е важна за функционалността и много лесно ликвидира хаоса в кухнята. Следователно площта за работа и съхранението изисква добре обмислени решения при използването на кухненски мебели. Същото се отнася и за домакинските уреди в стаята.

  • Изберете шкафове: долни, горни, ъглови с високо функционални механизми под формата на чекмеджета и плъзгащи плоскости. Това позволява адаптирането им в кухнята спрямо нуждите на конкретния потребители. В същото време ще помогне за улесняване на използването на всичко необходимо при готвене, както и за поддържането на реда сред кухненския инвентар и храните.
  • Някои малки прибори за хранене, подправки, дребни предмети от домакинството могат да бъдат скрити в шкафовете и по-точно в чекмеджетата, така че да са невидими, но в същото време лесно достъпни. В крайна сметка, различните мебели за съхранение в кухнята са задължителни за поддържане на реда.


Просторни шкафове – за какво да ги ползваме?

Ако имате късмета да разполагате с голяма кухня, то е грехота да не се възползвате от достатъчно шкафове в нея.

  • Просторните шкафове под плота са идеални за тенджери, тигани, фритюрници и т.н. Така наистина има бърз и лесен достъп до тях.
  • Ъгловите шкафове също са добро място да се поставят големи съдове и прибори за готвене. Те имат отличен потенциал за съхранение, при условие че традиционните рафтове се заменят с чекмеджета. Това ще позволи да използвате оптимално ценното ъглово пространство.
  • Шкафовете могат да бъдат ниски или високи (150, 300, 450, 600, 750 мм.), широчината им също варира (300, 400, 450, 500, 600, 800, 900, 1000 мм.). За голямо семейство, което е фен на кулинарните изкушения, се препоръчва да изберат дълбоки долни шкафове - 750 мм., което ще създаде допълнително място за съхранение и удобно пространство в основната работна зона, по-точно на плота.

Вижте още: Принадлежности необходими във всяка кухня


Ергономията е и в малките детайли

Започнете да създавате ред в кухнята си с най-малките неща, които използвате: подправките.

  • Вместо да ги разпръсквате в произволни кутии или още по-лошо - да ги съхранявате в отворени торбички и пакети, много по-добре е да ги поставите в стъклени, плътно затворени контейнери.
  • След това можете да ги подредите в органайзера в плитко чекмедже (без възможност за смесване). Така бързо ще намерите нужната подправка в даден момент, когато е необходима.
  • Използвайте пластмасови органайзери за чекмеджета с различни размери, за да може там лесно да откриете приборите за хранене и малки кухненски инструменти, като например тирбушон, нож за пица, бъркалки и др. Всички малки кухненски аксесоари така ще имат свое точно място.
  • Идея: Контейнерите, ако са от стъкло или порцелан, могат да бъдат ярък интериорен акцент, ако се поставят на рафтове или в открити шкафове.


Без хладилник и кошче за отпадъци не може в кухнята

Днес повечето хладилници са с комплект с фризера. Това позволява да се съхраняват за дълго време свежи храните и да се използват, когато е необходимо.

  • Помислете за правилното място на хладилника – той трябва да е удобен за изваждане на нужните продукти за готвене. За ергономия на пространството в него, хубаво е да се използват различни контейнери, които са с капак. Благодарение на това винаги можете да имате бърз и лесен достъп до всякакъв вид храни, които са ви необходими.
  • Когато работите с хранителни продукти, се генерира голямо количество отпадъци, така че трябва да изберете подходящия контейнер за боклук. Той може да бъде скрит в шкафа под мивката.

Ергономичността и сложните решения за съхранение на кухненски инвентар и хранителни продукти гарантират, че не само готвенето в кухнята е забавно, но и че престоя там ще даде нужния комфорт и домашен уют. Може би сте нетърпеливи да подредите добре кухнята си? Надяваме се да сме ви заредили с множество нови идеи и позитивно настроение. Ако все пак се нуждаете от помощ, за да имате ергономична кухня, време е да се консултирате с доказаните професионалисти, регистрирани при нас. Направете напълно безплатно заявка за проект. Ще имате възможност да сравните офертите, които ще получите, и да подберете тези, които отговарят на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта