Кухня в тропически стил - как да я създадем?

Публикувано на 08/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 29/08/2019 | Видяно 2 310 пъти

Когато мислим за тропически интериор, обикновено се сещаме за места и домове, които носят непрестанно усещане за лято. Тропическият стил освен, че е винаги актуален, може също да създаде спокойна и свежа атмосфера във всеки дом. Характеристиките на стила са естествените материали и цветове - декоративни дърворезби с островни мотиви, екзотични дървени рамки, светли, меки и нежни цветове, които напомнят за природата.

Тропическият стил е много подходящо решение, що се отнася до обзавеждане на кухня. Това е така, защото по този начин си осигурявате повече пространство, в което да приготвяте любимите си ястия и да се забавлявате със семейството. А и ще имате повече светлина и, разбира се, вечно усещане за лято. А кои са основните принципи при обзавеждането на невероятна тропическа кухня, сме се погрижили да ви покажем тук. За професионалното им спазване и интегриране според вашите лични предпочитания, не се колебайте да се доверите на специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в нашата платформа.

 


Мебели от естествени материали

Какво обикновено ви идва наум, когато се сетите за тропиците? Ратан, бамбук, ракита и всевъзможни видове палми. Затова един от задължителните елементи, които трябва да добавите към вашия кухненски декор са дървени мебели и декорации, направени от тези дървесни видове или пък такива, които ги имитират. 

  • Когато избирате шкафове, чекмеджета, плотове и маса заложете на устойчиво отглеждани тропически твърди дървета като манго, тиково дърво, балса, бамбук или ратан. Мебелите, направени от тези дървесни видове са издръжливи и могат да се използват както на закрито, така и на открито. А и са много привлекателни.
  • Още един много добър вариант за тропическа кухня са махагонът и тиковото дърво. Те обикновено също са супер издръжливи, а и допринасят за по-свежа, топла и лятна атмосфера.
  • Цветовият завършек на дървото може да варира от светло до тъмно. Мебелите от тъмно дърво създават чудесен контраст със светъл цвят като слонова кост или бежово. Красива идея в този случай е да изберете шкафове в по-тъмен цвят, а плотовете да бъдат по-светли или обратното.


Цветови схеми, вдъхновени от природата

Неутралните цветове са добра основа за тропическа цветова схема. Започнете с различни нюанси на кафяво, каки, слонова кост и бежово. Тези цветове, естествено, се срещат в много тропически твърди дървета, които пък, както споменахме, можете да изберете за кухненските мебели. 

  • Различните нюанси на зеленото също допринасят за красива тропическа атмосфера. Удачни нюанси са маслиновозелено и масленозелено. Те също така могат да присъстват във флорални и животински шарки, ако сте решили да ги използвате в декора си. 
  • По-светлите нюанси на синьото, като морскосиньо и тюркоазено могат също да бъдат включени в цветовата схема. Перфектна комбинация те създават със златисто и  бледо жълто, а също и с по-ярки цветове като червено и коралово.

 Вижте още: Кухня в цветовете на живота - няколко практични и ценни съвета


Осветлението - естествени материали и простота

Осветлението в тропически стил се отличава със земни, неутрални цветове и богати, естествени текстури. Абажурите могат да съдържат пергаментова хартия, ракита, клонки или тъкани от морска трева.

  • Таванните вентилатори със светлинни комплекти могат да имат остриета от ратан или палмово листо.
  • Подови и настолни лампи, свещници и висящи светлини може да са конструирани от тропически материали като абака, лозя, ратан и бамбук.
  • Популярни мотиви също включват палми, ананаси и маймуни.

Основният принцип, който е необходимо да спазвате в случая, е да не прекалявате с използваните материали. Заложете на най-много две различни текстури. По този начин ще избегнете кича и ще постигнете семплия, естествен вид и ще запазите усещането за лято и свежест във вашата тропическа кухня.


Растения и растителни мотиви

Тематичната тропическа кухня не изглежда завършена, ако в нея не е добавена естествена зеленина, идваща от буйни тропически растения. Някои от тропическите видове, които можете да изберете, а и които ще изглеждат добре във вашата кухня са папратите, някои по-малки палми и кактуси.

  • Можете да добавите повече цвят с тропически цъфтящи растения като орхидеи и бромелии.
  • Флоралните и ботаническите мотиви можете да включите и в текстилните аксесоари във вашата кухня, като кърпи, покривки и други.
  • Още една интересна хрумка е и да внесете естествена декорация, като сложите купа с тропически плодове на кухненския плот. Това е хем изключително лесен, хем и много бюджетен вариант. Подходящите плодове в случая са банани, ананаси, кокос, цитруси.

Вижте още: Практични идеи за малък кухненски остров


Нека не забравяме аксесоарите

Чудесен начин да внесете тропическо настроение в кухнята си е като използвате стенни декорации. Стеновото изкуство в тропически стил може да включва красиви плажни сцени, залези, океански сцени, палми или екзотични тропически цветя и птици. Бамбукови килими, завеси и щори са още една много добра хрумка, която можете да използвате при декорацията на тропическата ви кухня. Декорът, вдъхновен от тропиците, може да включва ръчно издълбани маски от т дърво, тотеми и аксесоари, изработени от кокосови и морски черупки.

Ако сме ви вдъхновили да създадете кухня, която всекидневно да ви пренася в тропиците и да ви носи лятно настроение, дори когато навън е мразовита зима, то тогава потърсете професионална помощ от опитните майстори, регистрирани в нашия сайт. Потърсете ги, като заявите проект, напълно безплатно. След като получите офертите, можете да ги сравните, а и да прочетете отзивите и на други клиенти, и да изберете изпълнителя, който ще сбъдне желанията ви.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта