Кухня в тропически стил - как да я създадем?

Публикувано на 08/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 29/08/2019 | Видяно 2 385 пъти

Когато мислим за тропически интериор, обикновено се сещаме за места и домове, които носят непрестанно усещане за лято. Тропическият стил освен, че е винаги актуален, може също да създаде спокойна и свежа атмосфера във всеки дом. Характеристиките на стила са естествените материали и цветове - декоративни дърворезби с островни мотиви, екзотични дървени рамки, светли, меки и нежни цветове, които напомнят за природата.

Тропическият стил е много подходящо решение, що се отнася до обзавеждане на кухня. Това е така, защото по този начин си осигурявате повече пространство, в което да приготвяте любимите си ястия и да се забавлявате със семейството. А и ще имате повече светлина и, разбира се, вечно усещане за лято. А кои са основните принципи при обзавеждането на невероятна тропическа кухня, сме се погрижили да ви покажем тук. За професионалното им спазване и интегриране според вашите лични предпочитания, не се колебайте да се доверите на специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в нашата платформа.

 


Мебели от естествени материали

Какво обикновено ви идва наум, когато се сетите за тропиците? Ратан, бамбук, ракита и всевъзможни видове палми. Затова един от задължителните елементи, които трябва да добавите към вашия кухненски декор са дървени мебели и декорации, направени от тези дървесни видове или пък такива, които ги имитират. 

  • Когато избирате шкафове, чекмеджета, плотове и маса заложете на устойчиво отглеждани тропически твърди дървета като манго, тиково дърво, балса, бамбук или ратан. Мебелите, направени от тези дървесни видове са издръжливи и могат да се използват както на закрито, така и на открито. А и са много привлекателни.
  • Още един много добър вариант за тропическа кухня са махагонът и тиковото дърво. Те обикновено също са супер издръжливи, а и допринасят за по-свежа, топла и лятна атмосфера.
  • Цветовият завършек на дървото може да варира от светло до тъмно. Мебелите от тъмно дърво създават чудесен контраст със светъл цвят като слонова кост или бежово. Красива идея в този случай е да изберете шкафове в по-тъмен цвят, а плотовете да бъдат по-светли или обратното.


Цветови схеми, вдъхновени от природата

Неутралните цветове са добра основа за тропическа цветова схема. Започнете с различни нюанси на кафяво, каки, слонова кост и бежово. Тези цветове, естествено, се срещат в много тропически твърди дървета, които пък, както споменахме, можете да изберете за кухненските мебели. 

  • Различните нюанси на зеленото също допринасят за красива тропическа атмосфера. Удачни нюанси са маслиновозелено и масленозелено. Те също така могат да присъстват във флорални и животински шарки, ако сте решили да ги използвате в декора си. 
  • По-светлите нюанси на синьото, като морскосиньо и тюркоазено могат също да бъдат включени в цветовата схема. Перфектна комбинация те създават със златисто и  бледо жълто, а също и с по-ярки цветове като червено и коралово.

 Вижте още: Кухня в цветовете на живота - няколко практични и ценни съвета


Осветлението - естествени материали и простота

Осветлението в тропически стил се отличава със земни, неутрални цветове и богати, естествени текстури. Абажурите могат да съдържат пергаментова хартия, ракита, клонки или тъкани от морска трева.

  • Таванните вентилатори със светлинни комплекти могат да имат остриета от ратан или палмово листо.
  • Подови и настолни лампи, свещници и висящи светлини може да са конструирани от тропически материали като абака, лозя, ратан и бамбук.
  • Популярни мотиви също включват палми, ананаси и маймуни.

Основният принцип, който е необходимо да спазвате в случая, е да не прекалявате с използваните материали. Заложете на най-много две различни текстури. По този начин ще избегнете кича и ще постигнете семплия, естествен вид и ще запазите усещането за лято и свежест във вашата тропическа кухня.


Растения и растителни мотиви

Тематичната тропическа кухня не изглежда завършена, ако в нея не е добавена естествена зеленина, идваща от буйни тропически растения. Някои от тропическите видове, които можете да изберете, а и които ще изглеждат добре във вашата кухня са папратите, някои по-малки палми и кактуси.

  • Можете да добавите повече цвят с тропически цъфтящи растения като орхидеи и бромелии.
  • Флоралните и ботаническите мотиви можете да включите и в текстилните аксесоари във вашата кухня, като кърпи, покривки и други.
  • Още една интересна хрумка е и да внесете естествена декорация, като сложите купа с тропически плодове на кухненския плот. Това е хем изключително лесен, хем и много бюджетен вариант. Подходящите плодове в случая са банани, ананаси, кокос, цитруси.

Вижте още: Практични идеи за малък кухненски остров


Нека не забравяме аксесоарите

Чудесен начин да внесете тропическо настроение в кухнята си е като използвате стенни декорации. Стеновото изкуство в тропически стил може да включва красиви плажни сцени, залези, океански сцени, палми или екзотични тропически цветя и птици. Бамбукови килими, завеси и щори са още една много добра хрумка, която можете да използвате при декорацията на тропическата ви кухня. Декорът, вдъхновен от тропиците, може да включва ръчно издълбани маски от т дърво, тотеми и аксесоари, изработени от кокосови и морски черупки.

Ако сме ви вдъхновили да създадете кухня, която всекидневно да ви пренася в тропиците и да ви носи лятно настроение, дори когато навън е мразовита зима, то тогава потърсете професионална помощ от опитните майстори, регистрирани в нашия сайт. Потърсете ги, като заявите проект, напълно безплатно. След като получите офертите, можете да ги сравните, а и да прочетете отзивите и на други клиенти, и да изберете изпълнителя, който ще сбъдне желанията ви.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
137 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Кирил Алексиев
Шпакловки, София
14 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
15 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта