Кухня в цветовете на живота - няколко практични и ценни съвета

Публикувано на 16/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 16/05/2019 | Видяно 1 917 пъти

Кухнята е едно от местата у дома, в които прекарваме доста време и ето защо е необходимо тя да бъде уютна и по възможност просторна. Доброто планиране на кухненското пространство – плота за готвене, разположение на мивката и уредите, и приспособленията – осигурява лесен достъп до всички апетитни еквилибристики, които близките ни очакват от нас. Но цветовото изпълнение на стаята, в която полагаме една от най-важните грижи за семейството – готвенето, придава допълнителен простор и чар на часовете за кулинария.

Ако просто закупим оранжевата или розовата кухня, която сме видели в шоурума, ще имаме една цветна стая – с розови или оранжеви хладилник, плот и шкафове. Те може да ни радват много, но е напълно възможно един ден цветът да ни омръзне. Тогава? Съвет: ако не е по силите ви да сменяте кухненското си обзавеждане на всеки две-три години, купувайте такива мебели, които да можете да боядисате лесно и бързо със стандартна боя.

Открийте какво още съветват водещите дизайнери по отношения на цветовете в кухнята. Специалистите по интериорен дизайн на MaistorPlus от своя страна ще предложат най-удачното решение съобразно възможностите на вашия дом.


Класиката означава неутралност и практичност

В случай че не сте почитатели на минимализма и опростените форми, заложете на класически материали и цветове: дърво, камък и метал. Например може да монтирате гранитен плот в своята кухня. Освен че той е толкова красив – с естествените си разцветки, - неговите практични предимства са безспорни. Трудно може да бъде надраскан или счупен, защото е много здрав, а и върху него можете да поставяте горещи съдове, без да се притеснявате, че ще го увредите.

Земните тонове на гранита – пръстеното, кафявото, охрата, в комбинацията с оцветените в керемидено червено шкафове навяват усещане за здрава връзка със земята. Препоръчва се на хора, които търсят баланс и спокойствие. И не на последно място – земните цветове са непреходни. Нито един моден писък не може да разколебае силата на тяхното въздействие върху домакините и техните близки.


Класиката носи бяло

Бракосъчетаваме се в бяло, бели са причудливите облаци в небето, бялото е чисто като памук. Защо да не сътворяваме своите вкусни кулинарни произведения в чиста, а и романтична, бяла среда? Кухнята, обзаведена и оборудвана в бяло, оставя също така и усещане за безкрайност – също както когато си казахме заветното „да!“. Дори да не сте били младоженци досега, бялото е вашият цвят за кухнята в случай, че:

  • Често променяте вкуса и желанията си – дори и за цветовете в жилището. Белите стени и дървени мебели лесно се пребоядисват.
  • Мечтаете за повече простор – размахът ви в готвенето е широк и непризнаващ граници. Белият цвят оптично разширява обема на помещението.
  • Изчистените цветове и форми влияят ползотворно на настроението ви и извикват вашето кулинарно вдъхновение.

Вижте и останалите възможности на белия цвят: Кухня в бяло?


Оранжево е небето... оранжев съм и аз

Колкото повече естествена светлина влиза в кухнята, толкова по-въздействащи са цветовете в нея. Тъмните багри карат стаята да изглежда по-малка и тясна, особено вечер, когато включваме лампите. Ето защо е хубаво да поканим слънцето в нашата кухня. Лесно е – просто трябва да добавим акцентиращ нюанс.

  • Боядисването на една от стените в оранжево би изиграло невероятно силна роля в живота ви в кулинарния кът. Изберете най-осветената стена за целта, а останалите запазете бели – по този начин южните страни идват на гости и не бързат да си тръгнат.
  • Поставяйки оранжев плот за готвене, кант на стената или панел над мивката в оранжево, постигате ненатрапчив, но все пак ефикасен начин да запазите летните страсти през цялата година. Нека в този случай стените бъдат бели или сини – кухненското помещение неотменно ще ви напомня за южен вятър, луди танци и хладни напитки.


Синьо лято с вкусен аромат

Синьото е елегантен и хармоничен цвят, който успокоява по деликатен начин и помага да подредим мислите си. Приложено в кухнята, ни отвежда към спомена за морските брегове и пенливите вълни, където се поднасят изискани ястия и леки напитки. Този небесен нюанс е подходящ за кухненски барове и за стени – в по-светлите му разновидности, и много удачен за боядисване на дървените столове – в по-плътните му тоналности.

  • Със синия цвят може да постигате много и разнообразни ефекти. Съветваме ви да го съчетавате с бяло, сиво и фино розово, ако търсите присъствието на нежността и изяществото на мястото, на което се грижите за храната.
  • Редом до всичко това, синьото сякаш обещава чистота и здраве. Усещането за хигиеничност и здравословност, което оставя то, е безценно в днешно време, когато не ни остава време за толкова прецизно обмисляне на всички детайли.

Почерпете още вдъхновение тук: Впечатляващи кухни в смели сини нюанси, които ще обикнете от пръв поглед


Свежият зелен фокус в кухнята - взет назаем от живота

Избирайте цветовете на шкафовете внимателно, но все пак със замаха, който приляга на съвременната свобода. Тези мебели обикновено играят роля на фокус в кухнята и съобразно тях се взимат решенията за всички останали цветове. Зеленото е цветът на флората, който максимално ви доближава до природната същност на човека. В зависимост от нюансите му, кухнята ви може да заблести в различни цветови комбинации. Така например:

  • Лайм оттенъкът се съчетава перфектно с жълто и резедаво и добавя още свежест към дръзките ви кулинарни усилия;
  • Зелено и кафяво – това е земна комбинация, която обаче укротява страстите и дори може да ви потисне;
  • Пуснете светлината в кухнята със зелено и бяло, или запазете комфорта и нежността със зелено и розово. Тези цветове отнемат от чувството за надвиснали грижи и помещението, в което се раждат идеите за апетитно хапване, засиява.

За всички останали цветни въпроси се допитайте до специалистите по ремонт на кухня на MaistorPlus. Заявете проект безплатно и уговорете оглед на помещението, което искате да преустроите. Нека бъде цвят и светлина – дори там, където изглежда бледо и неспасяемо мрачно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта