Кухня в цветовете на живота - няколко практични и ценни съвета

Публикувано на 16/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 16/05/2019 | Видяно 1 910 пъти

Кухнята е едно от местата у дома, в които прекарваме доста време и ето защо е необходимо тя да бъде уютна и по възможност просторна. Доброто планиране на кухненското пространство – плота за готвене, разположение на мивката и уредите, и приспособленията – осигурява лесен достъп до всички апетитни еквилибристики, които близките ни очакват от нас. Но цветовото изпълнение на стаята, в която полагаме една от най-важните грижи за семейството – готвенето, придава допълнителен простор и чар на часовете за кулинария.

Ако просто закупим оранжевата или розовата кухня, която сме видели в шоурума, ще имаме една цветна стая – с розови или оранжеви хладилник, плот и шкафове. Те може да ни радват много, но е напълно възможно един ден цветът да ни омръзне. Тогава? Съвет: ако не е по силите ви да сменяте кухненското си обзавеждане на всеки две-три години, купувайте такива мебели, които да можете да боядисате лесно и бързо със стандартна боя.

Открийте какво още съветват водещите дизайнери по отношения на цветовете в кухнята. Специалистите по интериорен дизайн на MaistorPlus от своя страна ще предложат най-удачното решение съобразно възможностите на вашия дом.


Класиката означава неутралност и практичност

В случай че не сте почитатели на минимализма и опростените форми, заложете на класически материали и цветове: дърво, камък и метал. Например може да монтирате гранитен плот в своята кухня. Освен че той е толкова красив – с естествените си разцветки, - неговите практични предимства са безспорни. Трудно може да бъде надраскан или счупен, защото е много здрав, а и върху него можете да поставяте горещи съдове, без да се притеснявате, че ще го увредите.

Земните тонове на гранита – пръстеното, кафявото, охрата, в комбинацията с оцветените в керемидено червено шкафове навяват усещане за здрава връзка със земята. Препоръчва се на хора, които търсят баланс и спокойствие. И не на последно място – земните цветове са непреходни. Нито един моден писък не може да разколебае силата на тяхното въздействие върху домакините и техните близки.


Класиката носи бяло

Бракосъчетаваме се в бяло, бели са причудливите облаци в небето, бялото е чисто като памук. Защо да не сътворяваме своите вкусни кулинарни произведения в чиста, а и романтична, бяла среда? Кухнята, обзаведена и оборудвана в бяло, оставя също така и усещане за безкрайност – също както когато си казахме заветното „да!“. Дори да не сте били младоженци досега, бялото е вашият цвят за кухнята в случай, че:

  • Често променяте вкуса и желанията си – дори и за цветовете в жилището. Белите стени и дървени мебели лесно се пребоядисват.
  • Мечтаете за повече простор – размахът ви в готвенето е широк и непризнаващ граници. Белият цвят оптично разширява обема на помещението.
  • Изчистените цветове и форми влияят ползотворно на настроението ви и извикват вашето кулинарно вдъхновение.

Вижте и останалите възможности на белия цвят: Кухня в бяло?


Оранжево е небето... оранжев съм и аз

Колкото повече естествена светлина влиза в кухнята, толкова по-въздействащи са цветовете в нея. Тъмните багри карат стаята да изглежда по-малка и тясна, особено вечер, когато включваме лампите. Ето защо е хубаво да поканим слънцето в нашата кухня. Лесно е – просто трябва да добавим акцентиращ нюанс.

  • Боядисването на една от стените в оранжево би изиграло невероятно силна роля в живота ви в кулинарния кът. Изберете най-осветената стена за целта, а останалите запазете бели – по този начин южните страни идват на гости и не бързат да си тръгнат.
  • Поставяйки оранжев плот за готвене, кант на стената или панел над мивката в оранжево, постигате ненатрапчив, но все пак ефикасен начин да запазите летните страсти през цялата година. Нека в този случай стените бъдат бели или сини – кухненското помещение неотменно ще ви напомня за южен вятър, луди танци и хладни напитки.


Синьо лято с вкусен аромат

Синьото е елегантен и хармоничен цвят, който успокоява по деликатен начин и помага да подредим мислите си. Приложено в кухнята, ни отвежда към спомена за морските брегове и пенливите вълни, където се поднасят изискани ястия и леки напитки. Този небесен нюанс е подходящ за кухненски барове и за стени – в по-светлите му разновидности, и много удачен за боядисване на дървените столове – в по-плътните му тоналности.

  • Със синия цвят може да постигате много и разнообразни ефекти. Съветваме ви да го съчетавате с бяло, сиво и фино розово, ако търсите присъствието на нежността и изяществото на мястото, на което се грижите за храната.
  • Редом до всичко това, синьото сякаш обещава чистота и здраве. Усещането за хигиеничност и здравословност, което оставя то, е безценно в днешно време, когато не ни остава време за толкова прецизно обмисляне на всички детайли.

Почерпете още вдъхновение тук: Впечатляващи кухни в смели сини нюанси, които ще обикнете от пръв поглед


Свежият зелен фокус в кухнята - взет назаем от живота

Избирайте цветовете на шкафовете внимателно, но все пак със замаха, който приляга на съвременната свобода. Тези мебели обикновено играят роля на фокус в кухнята и съобразно тях се взимат решенията за всички останали цветове. Зеленото е цветът на флората, който максимално ви доближава до природната същност на човека. В зависимост от нюансите му, кухнята ви може да заблести в различни цветови комбинации. Така например:

  • Лайм оттенъкът се съчетава перфектно с жълто и резедаво и добавя още свежест към дръзките ви кулинарни усилия;
  • Зелено и кафяво – това е земна комбинация, която обаче укротява страстите и дори може да ви потисне;
  • Пуснете светлината в кухнята със зелено и бяло, или запазете комфорта и нежността със зелено и розово. Тези цветове отнемат от чувството за надвиснали грижи и помещението, в което се раждат идеите за апетитно хапване, засиява.

За всички останали цветни въпроси се допитайте до специалистите по ремонт на кухня на MaistorPlus. Заявете проект безплатно и уговорете оглед на помещението, което искате да преустроите. Нека бъде цвят и светлина – дори там, където изглежда бледо и неспасяемо мрачно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
41 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
33 извършени проекта