Правилник за обособяване на кухня на терасата

Публикувано на 06/08/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 5 596 пъти

Едва ли е нещо невиждано и нечувано да има кухня на терасата. Поне не и за страната ни. Тази практика е толкова често използвана, че вече дори на хората не им прави впечатление, че въпросната част от жилището е затворена и от нея се разнася аромат на пържени картофи и вкусно месо. Разбира се, ако не разполагате с много пространство или имате тясна кухня, приспособяването на терасата е една алтернатива, която ще ви осигури поне малко комфорт. Трябва обаче много добре да решите дали сте готови да жертвате сутрешното кафе или следобедно фрапе, изпити на открито.

Знаем, че дилемата е сериозна, затова преценете дали си заслужава. И все пак, ако сте наясно и наистина нямате друга алтернатива, то задължително трябва да знаете с какво се сблъсквате и какви възможности имате за дизайн. При всеки майсторлък и промяна си има правила. Във всеки един момент може да разчитате на професионалната помощ на специалистите в ремонта на кухни, които са регистрирани при нас. Те ще ви дадат добри съвети, съобразени с вашите предпочитания, желания, възможности и жилище.


Правило №1 – Документално разрешение

Да, обществена тайна, е че масово хората избягват това правило и самосиндикално вземат решение да затворят терасата си. Важно обаче е да знаете, че не всяка тераса е предвидена да издържи толкова голям товар. В повечето случаи още при строежа за нея се използва различен метод на работа, който е предвиден за тераса, а не за вътрешно помещение.

  • Задължително е да искате разрешение в общината. Разбира се, напълно възможно е такова да не ви се издаде и това да съсипе целия ви проект в зародиш. Но все пак най-важна е безопасността – както вашата, така и на съседите ви. Затова не си позволявайте да експериментирате и да правите неща на своя собствена глава, без да се поинтересувате или поне да сте запознати със скицата на сградата.
  • Без значение дали ще приспособите кухня или само ще остъклите терасата, трябва задължително да имате съгласие от съседите (по-точно: на 75% от тях). Да, може да решите да подминете тази точка, но е напълно достатъчно да имате един вкиснат съсед, който да подаде сигнал в общината и грандиозните ви планове ще отидат на кино.
  • Преди да пристъпите до искане на разрешение от общината ще трябва да имате изготвен проект. Това най-често го прави архитект, на когото ще трябва да заплатите за изготвяне на план (в 3 екземпляра – за вас и два за общината).
  • След като получите заветния подпис с разрешение, ще разполагате с 5 години да предприемете някакви действия по вашата тераса. Срещу определена сума може да доплатите и общината да удължи този срок.


Правило №2 – Правилно разпределение

В случай че имате късмета и вече сте се сдобили с разрешение, то сте на път към втората важна крачка. Как да направите разпределението на кухненското обзавеждане и оборудване максимално добре? Най-често на бившата тераса (сегашна кухня) се позиционират фурната, котлона, евентуално мивка. Разбира се, всичко зависи от размерите на помещението. Ако сте склонни да къртите, съвсем спокойно може да слеете кухня и тераса на едно (със свод или без), като по този начин ще разширите цялостно пространството, предвидено за кулинарните ви подвизи.

Вижте още: Tрансформацията - кухня на балкона


Правилно №3 Бутането на стена не е задължително

Бутането на стена може да изплаши всеки смел ентусиаст и да го откаже от идеята да разшири кухнята си. Хубава новина, е че може да усвоите терасата и без да се налага да пускате къртача в действие.

С малко въображение, обособете място за готвене навън. Запазете старата концепция, дори може и вратата да оставите там, където си е. В този случай ще ви е нужно да добавите само едно качествено остъкляване на терасата. Това от своя страна пък ще ви осигури сезонен комфорт – през зимата снега няма да ви вее на котлона, а през лятото ще имате отворена прохладна кухня. Ще имате и допълнително пространство за по-голяма маса и повече столове. А това автоматично означава, че и гостите ви ще увеличат своя брой.


Правило №4 Печелите още една стая бонус

Ако сте щастливци и имате обширна тераса с прекрасен изглед, то превръщането й в кухня ще бъде истински дар. Не правете грешката да отнемате оригиналната ѝ функция. Добър стъклопакет и професионална помощ ще ви свършат чудесна работа, за да обособите новата си кухня на терасата. Ако квадратурата позволява, съвсем спокойно ще можете да сложите и маса със столчета, където да се радвате на страхотна гледка. Старата кухня пък може да я превърнете в разкошна трапезария или хол.

Вижте още: Превърнете кухненския балкон в по-приятно и удобно кътче


Правило №5 Преценете добре дали сте готови да се лишите от тераса

Обмислените решение ще ви спестят съжалението в последствие. Ако обожавате да стоите на терасата, да се радвате на цветята си и да прекарвате всяка свободна минута на нея, то тогава идеята да я затворите и да я трансформирате в кухня никак не е за вас. Когато усвоите терасата ще трябва да бъдете готови на компромиси.

  • Кажете „Сбогом“ на хубавите часове, прекарани на свеж въздух.
  • Забравете да използвате терасата за сушене на дрехи и намерете къде да обособите ново място за простор.
  • Няма да може да развихрите въображението си и да направите страхотен кът за отдих на терасата, защото на нея вече ще упражнявате кулинарните си заложби.
  • Пригответе се за порция съседско недоволство. Бъдете честни със себе си – на вас също няма да ви е приятно прането ви да има аромат на пържени кюфтета. Така че не се сърдете и на леля Данче, че гласно изразява възмущението си от вашето решение.

Изнесената кухня на терасата има както много ползи, така и минуси. Ако обаче нямате друг вариант, то усвояването на терасата е една чудесна алтернатива, която ще ви даде допълнително пространство. И все пак, ако не сте страстни почитатели на терасата си и не я използвате по предназначение, то тогава изобщо не се чудете. Приготвяйте документите и се отправяйте за разрешително. И бъдете готови не всичко да тече по мед и масло. Във всеки един момент може да направите напълно безплатна заявка за проект при нас. Специалистите в ремонта на кухня, които са регистрирани в нашата платформа, ще се отзоват и ще ви дадат конкурентни варианти и решения. Изборът ще бъде във ваши ръце.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Никола
ВиК Услуги, София
160 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта