4 страхотни идеи за кухни, разположени в мансарда

Публикувано на 26/08/2018 от Виктория Маринова | Последна редакция на 27/11/2018 | Видяно 5 390 пъти

До скоро възприемахме таванското помещение като тъмна ниша за съхранение на стари вещи и мебели, които вече не пасват на модерното обзавеждане у дома. Днес обаче подпокривното пространство е много повече – често то приютява артистични студия, вдъхновяващи офиси и дори цели жилища, разположени в рамките на просторната мансарда. Обзавеждането на мансарда обаче крие някои тънкости, особено когато в нея сме решили да поместим и функционална съвременна кухня. Затова днес ви представяме няколко страхотни идеи за кухни на последния етаж, които ще ви вдъхновят да преобразите и своето таванско помещение. За качественото изпълнение на този и всички останали интериорни проекти пък потърсете съдействие от опитните майстори, регистрирани в платформата!


Придържайте се към светлите нюанси в обзавеждането

Една от спецификите при ремонта и обзавеждането на мансарда е липсата на достатъчно естествена светлина. Този проблем важи с пълна сила за случаите, когато подпокривното пространство не е предвидено за обитаема площ и единствените прозорци, с които разполага, са покривните. Ето защо е важно да подберете точните нюанси, които да го направят по-просторен и гостоприемен! В тази модерна кухня например, собствениците залагат на изчистени бели шкафове и светъл кухненски гръб с плочки, разчупени визуално от дървен кухненски плот. Преливането на различните материали и елементи създава впечатление за по-голяма височина на помещението, като за този ефект допринасят още интригуващите осветителни тела и иноксови електроуреди.

Виж още: 4 идеи за двуцветни кухненски шкафове


Заложете на минималистичен облик за кухненския модул

Липсата на достатъчно светлина и пространство в мансардата често е пречка за изграждането на жилище в някой от по-ярките стилове, като винтидж или традиционен например. Масивните и богато декорирани мебели биха смалили оптически помещението, поради което дизайнерите препоръчват да заложите на изчистена кухня в скандинавски или минималистичен стил за своята мансарда. В на пръв поглед семплия дизайн на кухненското обзавеждане могат да бъдат интегрирани различни модерни решения, като скрити вградени чекмеджета и шкафове, които да направят кухнята по-функционална и удобна. За тази цел определете стила и визията на своята кухня още на ниво планиране на ремонта, така че да осигурите лесен достъп до всички важни зони от работния триъгълник, а именно зоните за готвене, миене и съхранение.


Изберете компактно обзавеждане, съобразено с размерите на помещението

Когато избираме мебели по каталог или в шоурума на голям мебелен магазин, не е изключено да попаднем в ситуация, в която да не преценим правилно размерите на обзавеждането. В резултат, то технически ще се побере в помещението, но ще го направи тясно, неудобно и негостоприемно. За да избегнете подобни главоболия по време на ремонта на своята мансарда ви съветваме предварително да обмислите къде и как да разположите кухненското обзавеждане в нея. Така например може да заложите на практичен кухненски модул с Г-образна форма, който да усвои една от нишите в помещението, като едновременно с това предостави необходимата работна площ за готвене и миене. За финал можете да съчетаете модула с функционален бар плот, който да възприеме ролята и на зона за хранене в случай, че не разполагате с достатъчно място за обособяване на трапезария.

Виж още: Практични идеи за малък кухненски остров


Експериментирайте с иноксови кухненски шкафове

Изграждането на иноксови кухненски шкафове често е асоциирано с професионалните кухни в различни заведения и ресторанти. Днес обаче този материал открива място и в съвременните домакинства, като често обхваща не само уредите, но и кухненския модул. Сред предимствата на иноксовите шкафове са техните невероятна устойчивост и лесна поддръжка. Какво обаче ги прави толкова подходящи за мансардата? Те отразяват светлината и създават впечатление за по-просторно и луксозно обзаведено помещение, особено ако са комбинирани правилно със светъл кухненски гръб и няколко ярки декоративни акцента, които да донесат необходимата доза цвят в мансардата!

Коя от тези впечатляващи кухни ви допада най-много? Споделете с нас своите впечатления, а за качественото изграждане на кухненския модул разчитайте на доверените майстори, регистрирани в нашата платформа. Заявете проект напълно безплатно и сравнете профили, оферти и оценки на доказани майстори в категорията „Ремонт на кухня“!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Топъл Дом ЕООД
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
9 извършени проекта