Вистерия - увиващата се красавица

Публикувано на 25/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 25/04/2022 | Видяно 1 502 пъти

Стъпването в градина след края на дългата, мрачна и студена зима може да бъде наистина вълнуващо. Въпреки, че още има дни, в които се усеща студеният зимен полъх, е време да се залавяте с градинските задачки, за да се радвате на красива и разцъфнала градина съвсем скоро. Градинарството допринася за спокойствие и щастие в живота. Пролетта е прекрасният момент, когато да поправите щетите, нанесени през зимата, да набавите или поправите старите инструменти, да запълните „дупките“ в ландшафтния пейзаж, да започнете да правите компост, да прекопаете и да наторите почвата. Звучи като много работа, но след като преминете през тези задачки, градината ви ще се превърне в повод за завиждане.

Днес ще си поговорим подробно за едно растение, което буди възхищение у всеки, който го види, а именно – Вистерия (Глициния). Цъфтяща бурно през пролетта, с красиви цветове, наподобяващи люляковите. Вижте повече за засаждането и грижата за тази красавица. Имате желание да облагородите градината си, но не ви бива много в градинарството? Потърсете помощта на опитните специалисти по ландшафтен дизайн и ги оставете да превърнат двора ви в райски кът. 


Вистерия – кралицата на градината

Вистерията е многогодишно растение, чиито приказни каскадни виолетови цветове под формата на гроздове, изглеждат внушително върху пергола, арка, беседка през пролетта и ранното лято. Бързо растяща, често достига завидни размери – трябва да имате предвид, че става и доста тежка. Ще си пробие път през всяка кривина и цепнатина, до която може да достигне, така че се препоръчва, ако си засаждате в близост до дома си, често да ги подрязвате и оформяте.     

    Цветовете на вистерията са ароматни – истински празник за сетивата. След като прецъфти, остава подобна на бобова шушулка чак до зимата. Цветовете се появяват само веднъж в годината. 

    Забележка: Засаждайте Вистерията внимателно. Растението съдържа вещества, наречени лектин и вистерин, токсични за домашни любимци и хора. Те могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт, а в зависимост от погълнатото количество може да има и фатален край. 


Инвазивно растение ли е вистерията?

Китайската глициния (Wisteria sinensis) и японската глициния (Wisteria floribunda) не са местен вид в Северна Америка и се считат за инвазивни видове в някои щати. Местните видове глициния, американска глициния (Wisteria frutescens) и глициния от Кентъки (Wisteria macrostachya), са страхотни алтернативи на азиатските видове, така че ако планирате да добавите нова глициния към вашата градина, ви предлагаме да изберете един от северноамериканските видове.

    Как да различите азиатските от американските видове? Азиатските видове растат изключително бързо за разлика от американските. Семената им също са различни – японските са пухкави шушулки, американските – гладки шушулки, подобни на бобови. При американските вистерии цветовете се появяват след разлистването, докато при японските видове е обратното – цветовете се появяват преди листата.


Засаждане на вистерия

Подходящото време за засаждане на вистерия е през пролетта и есента, докато растението е в покой. Вистерията може да се отледа и от семена, но отнема няколко години, докато растението достигне зрялост и започне да цъфти. Препоръчваме ви да закупите по-голямо растение или да започнете от резници. 

    Засадете растението на място, което ще му позволява около 6 часа слънчева светлина дневно. Вистерията ще вирее и на по-сенчесто място, но има вероятност да не цъфти. Слънчевата светлина е в основата на доброто развитие. Ако почвата ви е бедна на хранителни вещества, използвайте торове, въпреки това не е претенциозно към определен вид почва. Засадете вистерията в плодородна, влажна, но добре дренирана почва. Научете повече за промените в почвата и подготовката на почвата за засаждане. 

    Заложете на място далеч от други растения. Тъй като е инвазивно растение, може да навреди на развитието на съседите си. 
•    Как да засадим вистерията? – Изкопайте дупка, дълбока, колкото е коренът и 2-3 пъти по-широка. Ако засаждате няколко корена, постарайте се да са на 3-5 метра един от друг. 
 


Грижа и подрязване на вистерията

Всяка пролет, добавяйте компост и мулч, за да задържа влагата и да няма множество плевели. Някои градинари смятат, че фосфорът спомага при цъфтежа. Разбъркайте няколко чаши костно брашно в почвата през пролетта. А пък през есента добавете фосфорит. Поливайте растението веднъж седмично при липса на дъжд. 

    За да прикрепите младото растение към избраната конструкция, прикрепете главното стъбло към опората. Отстранете страничните стъбла. Колкото по-развито става главното стъбло, толкова повече клончета и цветове ще има. След като основното стъбло достигне желаната височина, отрежете върха му. Страничните разклонения не се подрязват, за да продължат своето развитие. През лятото се подрязват главните разклонения след 6-7 листо. Чрез редовното подрязване ще поддържата красива форма на вашата вистерия и ще стимулирате цъфтежа ѝ. 

    Ако сте спечелени от красотата на вистерията, не се бавете и я засадете в градината. Вистерията е подходяща за оформяне като бонсай. Не забравяйте, че трябва да се спазват правилата за отглеждане, тъй като тази красавица е изключително нежна. Множество растения се засаждат през пролетта.Точно поради тази причина, ако това е един от вашите приоритети през тази година, сега е моментът да потърсите услугите на опитни ландшафтни специалисти, част от семейството на MaistorPlus. Заявете своя проект още днес, за да се радвате на красива двор съвсем скоро! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта