Как да превърнем лятната градина в морски рай?

Публикувано на 08/07/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 1 562 пъти

 

Толкова много обичате плажа и морето, че често си мислите колко ли приятно би било, ако можеше да живеете на някой екзотичен бряг? Е, да се преместим в къща на брега може би не е сред особено постижимите неща. Но пък да проектираме градина, която ни напомня за него, е не особено трудно начинание. Без значение дали имате огромен заден двор, където да осъществите всичките си морски идеи, или пък имате по-малък такъв, проектирането и изграждането на градина с плажна тематика е напълно осъществимо. 

Това, което ви е необходимо, за да пренесете плажа в градината ви, е много вдъхновение, малко познания за растенията, няколко простички съвета за декориране и много творчески хъс. А ние сме се погрижили да ви ги осигурим в следващите редове!

Ако решите да оформите двора си като неповторимо място за почивка в хармония с морето и ви е необходима допълнителна помощ, можете да заявите индивидуален проект от регистрирани в MaistorPlus професионалисти в областта на ландшафта и озеленяването.


Използвайте дървесина

Има нещо наистина специално в намирането на парче дърво на плажа, изгладено и износено от времето. И сте напълно убедени, че в ръцете си държите парче дръво държите, но заради износването от вълните и солената вода, видът и усещането са различни. И имате чувството, че това уж обикновено дърво разказва история. 

Именно тези приказни свойства на дървеният материал се оказват чудесен начин да внесете морска атмосфера във вашата градина, използвайки материал, който се очакват да бъде там (дърво), но с много ясна отправна точка към морето и крайбрежните пейзажи.

  • За осъществяването на по-морски дух е добре да изберете по-износени парчета дърво. За да се запази във времето, го намажете с водоустойчив лак. 

  • Дървесината можете да използвате по различни начини – като пътека, за обособяването на цветни лехи или пък като стъпала. Възможностите са много и наистина практични. 

  • Ако предпочитате дървото да изпълнява единствено декоративна функция, можете хаотично да поставите късчета дървесина сред цветята или дори да ги окачите на ограда или стена, така че да се превърнат в морско произведение на изкуството. 


Използвайте мидички

Един малко по-фин начин да пренесете морето във вашата лятна градина е като използвате мидичките като декоративни елементи. 

  • Покрийте част от пространството в градината с мидени черупки. Те могат да бъдат както цели, така и леко начупени. 

  • Мидичките обаче са по-специфичен елемент и не пасват добре във всеки екстериор. Но декорирани по уместен за даденото пространство начин, те се превръщат в идеално допълнение към „морската“ градина. 

  • Удачно място за поставяне на мидени черупки е там, където обикновено има пространства с повече чакъл или някаква тревна повърхност. 

  • Мидите могат да бъдат използвани и за осъществяването на различни „Направи си сам“ проекти – лампички, декорация на маси, столове и парапети, пълнене на бурканчета с тях и много, много други.

  • Препоръчваме да купувате черупки на едро, вместо да ги вземате от плажа. Това е по-удобният и екосъобразен начин за снабдяване с мидички.

  • Ако видът на мидените черупки или пък мисълта за стъпване по тях, не ви допада, имаме предложение и за вас. Декоративните камъчетата са още един от начините да се пренесете на един малко по-каменист морски бряг.

Вижте още: Перфектната лятна градина в 4 лесни стъпки


Мебели от ратан

 

Ако сте посещавали плажен бар или кафене по бреговете на Гърция, Тайланд или друго екзотично място, вероятно сте забелязали мебелите от ратан. Дали заради приятния, леко бохо вид, който притежава, дали заради бюджетната му цена или пък заради друг фактор, ратанът се оказва идеален начин да се пренесем на плажа и да пресъздадем плажната тема в градината ни. 

Без значение дали ще се спрете на комплект мебели или само на определен единичен елемент от ратан, присъствието му в градината ви гарантирано ще донесе онзи така любим морски дух.


Шезлонг и хамак

 

Вероятно се чудите защо ни отне толкова време, за да стигнем до шезлонгите. Та те са може би най-типичните морски мебели! Шезлонгите са чудесен начин да си правим слънчеви бани, дори да сме на стотици километри от плажа. Добавянето на такъв тип мебел би създало предпоставка за уникално преживяване, което безспорно ще създаде неповторима морска атмосфера. 

Хамаците са още един от типично морските елементи. Малко по-екзотични, те са чудесно както за слънчеви бани, така и за релакс на сянка. В зависимост от морското настроение, което искате да създадете, може да се спрете на хамак, на шезлонг или пък да комбинирате и двете. Важно е да знаете обаче, че всеки от тях носи различно усещане и естетика, затова е добре да внимавате при комбинирането на двата типа мебели.

Вижте още: Как да направим приказен детски кът в двора?


Елементи в бяло

 

Не сме сигурни защо, но използването на бели елементи в градината, създава атмосфера, силно напомняща за морския бряг. Може би те ни дават усещане за крайбрежни бунгала, вили и къщи, които пък предизвикват онова приятно чувство на безгрижие, което лятото носи. И именно затова използването на белия цвят е сигурен начин да затвърдите плажна тема в градината ви.

В бяла боя можете да оцветите всички дървени елементи и мебели, които притежавате – навеси, столове, огради, маси и пейки. Боядисвайки всичко в един цвят, придавате цялост на екстериора и затвърждавате морското усещане. Разбира се, само и единствено от вас и предпочитанията ви зависи колко бяла боя ще използвате. Но повярвайте – колкото повече, толкова повече.


Плажни растения

 

Въпреки че на плажа не виреят особено много растения и цветя, все пак има ткива, които обичат по-сухата, пясъчна среда. А щом се стремите да създадете морски дух във вашия двор, то със сигурност трябва да добавите поне едно от тези растения. 

Независимо дали ще заложите на едно-две стръкчета или ще създадете своеобразен морски цветен оазис, възможности за избор от различни растения не липсват. Част от тях са Лупина, Лаватера, Ранункулус, Сапунче и Немезия. Повечето от тях можете да откриете в разсадниците в страната.

Разбира се, почивката на плажа е несравнима. Но за повечето от нас отиването до морския бряг отнема много време. Именно затова пренасянето му в задния двор е идеално решение на проблема. Ако все още се колебаете как да осъществите морската си мечта, можете да потърсите помощ от професионалните озеленители, регистрирани в MaistorPlus. Направете напълно безплатна заявка, сравнете резултатите и изберете най-доброто за вас!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта