Направи си сам: вертикална градина за цветя, подправки и зеленчуци

Публикувано на 08/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 08/06/2020 | Видяно 4 201 пъти

Ако живеете в апартамент, сами знаете колко ограничено може да бъде пространството за отглеждане на повече цветя, свежи подправки или домашни зеленчуци. И да – това не е лукс, просто въпрос на изобретателност.

Тук на помощ идват вертикалните градини и вашето въображение – перфектното съчетание за осигуряване на достатъчно място за зелени цветя или пресни добавки към трапезата.

Оптималното усвояване на определеното за това пространство обаче може да не се окаже лесна работа. Ако имате нужда от професионална помощ, не се колебайте да потърсите съвета на регистрираните специалисти в платформата на MaistorPlus.


Основни стъпки при конструиране на вертикална градина

Независимо дали ще изберете да построите вашата градина в кухнята, на балкона или в друга стая, където ще поместите стайните си цветя, първата ви задача е да изберете място с достатъчно естествена светлина.

  • Като втора стъпка помислете от какъв материал ще изработите конструкцията – ако използвате дърво, е много възможно да ви се наложи да помислите и за водонепроникаем материал за изолация, какъвто може да намерите в местната железария.
  • От там нататък сте на ход вие – в конструирането на вертикалното съоражение може да вложите почти всичко, което имате под ръка – рафтове и поставки, ламперии и палети, решетки и декорации. Тук е мястото да рециклирате стари мебели като закачалки, решетки, чекмеджета, касетки или шкафове, рамки на картини и огледала, лостове и какво ли още не. По същия начин можете да експериментирате и със саксиите.
  • Най-лесният начин за изграждане на вертикална градина е да аранжирате обикновени стенни саксии като тези на снимката по-горе върху подходяща повръхност, каквато може би вече имате на балкона.

Вижте още: Зеленчукова градина на балкона - как и какво да засадим?


Модерни тенденции във вертикалните градини

Освен неограничените възможности да рециклирате и да експериментирате с пространството, някои от модерните тенденции при конструирането на вертикални градини от последните години включват:

  • Палети, които можете да комбинирате в различни конструкции и да боядисате в различни цветове;
  • Вграден контейнер-саксия като част от по-голяма мебел;
  • Специален вертикален цветарник за стена от плат с джобове, изработени от рециклиран материал;
  • Саксии, провисени върху самите прозорци;
  • Висящи саксии директно от тавана и максимално добре усвоено пространство на ъглите на стаите.

Всички тези елементи биха превърнали творението ви в наистина модерно и актуално, което би повишило ефекта от усилията ви.


Направете си вертикална градина от сгъваема стълба

Един от най-бързите и ефектни начини да постигнете така мечтаната вертикална градина е като реконструирате сгъваема стълба, каквато има във всеки дом.

  • Единственото, което трябва да направите, е да подготвите съоръжението в подходящия цвят с боя или лак.
  • След това разгледайте внимателно ширината на стълбите, за да прецените дали да добавите допълнителни поставки и да намерите подходящото място до прозореца.
  • Трансформацията на дървени сгъваеми стълби в цветарници е съвременна интериорна тенденция, която допълнително би придала на дома ви интересен стил и определено би спестила бюджет.

Вижте още: Билкова градина подходяща за малки пространства


Направете си вертикална градина от палети

Супер лесен и икономичен вариант за конструиране на самостоятелна вертикална градина от нулата е като използвате палети.

  • Тях може да закупите втора употреба или да се снабдите с такива безплатно от някой склад или магазин, който ги използва.
  • Можете да си направите както сандъчета, така и палетна решетка, на която да закачите допълнително стенни саксии или други съдове. 

Направата на вертикална градина е актуална интериорна тенденция и се използва широко както от дизайнерите за вътрешно офромление, така и от ландшафтните архитекти.

Изграждането на вертикалната градина може да изиска преустройство на избраното от вас пространство. Ако имате нужда от помощ, може да се допитате до професионалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите заявка за проект. В замяна ще получите няколко оферти, от които да избирате, както и възможност да проучите специалистите чрез рейтинг система и мнения на техни клиенти. Както заявката, така и оценката биха били напълно безплатни за вас, без ангажимент към стартиране на реален проект.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта