Билкова градина подходяща за малки пространства

Публикувано на 17/07/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 395 пъти

Без значение дали имате място само за няколко сандъчета с пръст, които да разположите на балкона, или разполагате с голямо пространство, което да отделите за градина, билковата леха винаги е добър избор. Тя ще зарадва сетива ви с помощ в кулинарните шедьоври и ще придаде красив и завършен вид на градинското или балконското ви пространство. Кошниците, кашпите, сандъчетата са най-ценният ви помощник в създаването на чудесна билкова леха. Те ще ви позволят да преместите определни растения, когато навън завали сняг. При нужда можете да се обърнете за съвет към някои от регистрираните специалисти на сайта ни.


Как да създадете билкова градина на балкона?

Създайте красива стена от растения на терасата си. Използвайте повърхността на самата стена или оградата на терасата, подберете различни по форма и размер кошници, кашпи, саксии или дори стъклени буркани. При последните помислете за отводняването на растенията, защото задържането на много вода около корените на растението ще доведе до изгниването им. Помислете за разположение на саксиите няколко нива, за да получите по-разчупена визия. Комбинирайте до три, максимум четири различни растителни вида в един съд.

Вижте още: Садене на цветя от семена - всичко, което трябва да знаете


Дизайн на малка градина на открито

Не се нуждаете от голямо пространство, за да създадете чудесна билкова градина, а само от много слънце.

  • Засаждането срещу оградата ще запази почвата топла, освен това ще предпази растенията от силен вятър.
  • Посадете по-високите близо до оградата, това ще ви позволи да ги прикрепите към нея, когато станат твърде нестабилни заради увеличаването на размера им.
  • Ако имате достъп от всички страни към растенията, засадете най-високите в средата, а по-ниските в края на определената за засаждане площ.
  • Ако не ви достига площ, отново можете да използвате сандъчета, за да направите няколко етажа в градината. 

Вижте още: 5 идеи за осветление в градината


Повдигната билкова леха

Конструкцията на повдигнатата билкова леха ще ви спести голяма част от навеждането и изправянето, което съпътства градинарството. Ето как да го направите:

  • Изберете място, което да бъде огравяно от слънцето между 6 и 8 часа;
  • Направете или купете дървена градинска кутия с големина по ваш избор, но нека е дълбока между 20 и 30 см;
  • Напълнете я с почва, можете да добавите по избор различни видове естествена тор, компост или торф;
  • Използвайте коноп, за да разделите площта на равни квадрати, в които да посадите различни растения;
  • Засадете билките; по-високите в средата, по-ниските по краищата.


Градина на няколко нива

Градината на няколко нива е добра опция за малките пространства, тъй като използвате и вертикално пространството. Позволява ви да засадите различни растения без това да пречи на останалата част от двора или балкона ви. Можете да си закупите подобна стъпаловидна конструкция или да я създадете сами. В повечето случаи за направата ѝ се използват дървени плоскости. 

Ако идеята за цялостна конструкция от дърво не ви допада, можете да си направите сами подобна от подредени кошници или градински чували, в които да изсипете почвата и да засадите билките. 

Вижте още: Правилно поливане на цветя -  вълшебно ключе за красива градина 


Кои билки са подходящи за вертикална градина?

Едно от основните правила, когато избирате растения за вертикална градина, е да посаждате такива с малка коренова система, тъй като тежат по-малко и изискват по-малко почва. Има още няколко неща, които е добре да знаете при избора на билки за този тип градина:

  • Преценете кои растения могат да се комбинират в един съд; например ментата израства много бързо и може да заеме цялото свободно място;
  • Онези от растенията, които са по-влаголюбиви, поставете на последните редове, така когато водата се оттича от горните, те ще получават допълнително течност;
  • Някои билки като босилека например са едногодишни и трябва да бъдат посаждани всяка година; 
  • Сред най-често използваните растения за вертикална градина са мента, салвия, риган, лавандула, копър, градински чай и други. 

Ако имате и други идеи, но не сте сигурни как да ги разгърнете, можете да се обърнете към някой от озеленителите, регистрирани на нашия сайт. А ако направите заявка за проект, която е напълно безплатна за вас, можете да сравните различните оферти, които ще получите от кандидатствалите изпълнители и да се спрете на най-подходящата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта