5 идеи за осветление в градината

Публикувано на 26/06/2019 от Здравка Бонева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 293 пъти

Когато говорим за декорация или дизайн на градината към нашия дом, в повечето случаи терзанията ни са свързани с избора и отглеждането на цветята, с това какъв да бъде материалът на алеите или пък какви маси и столове да подберем, така че да се чувстваме комфортно. Искаме тя да бъде хубава и представителна и да впечатлява гостите ни. Един от детайлите, които остават на заден план, е осветлението на градината. Обикновено се осветява частта, която е близо до къщата и мислим, че посещението на двора е дневно занимание. Ако искаме обаче достъп до уханието на прекрасните ни цветя и след залез слънце, осветяването на това пространство е от съществено значение. И да не забравяме и за вечерните партита, които добре осветеното външно пространство дава възможност да организираме. 

Ако желаете да приложите някоя от идеите, които предстои да споделим с вас, свържете с регистрираните в платформата ни озеленители, както и със специалистите по осветление


Соларни лампи в кръгла форма

Ако сте от последователите на екологичния начин на живот и в ежедневието ви водещо е пестенето на ресурси, соларните лампи са точното решение за вас. Те няма да ви генерират разход за електричество. Вписват се много добре в пространството, тъй като нямат кабел и това ви гарантира безпрепятствено преминаване през градината.

  • Соларните лампи се предлагат в различни размери и дизайн, като нашата препоръка е да изберете такива с кръгла форма и по-голям размер, така че пространството да се освети добре. За това ще спомогне и ако ги поставите на различни места, хаотично, за да може светлината да обхване и най-тъмните ъгълчета.
  • Ако искате като допълнителна екстра да се слеят максимално със средата наоколо, оригинална идея е дизайнът на лампите да позволява да се използват едновременно и като саксии.


Обикновени крушки

На пръв поглед употребата на обикновената крушка не се асоциира с идеите за естетика, стил и концептуалност. А и възниква въпросът как и къде да се поставят толкова крушки, че да са от полза за осветяването на градинското пространство. Това възприемане се променя, когато много на брой крушки бъдат свързани с кабел помежду си по подобие на коледните светлини.

  • Можете да ги поставите върху близките дървета, да ги окачите над масата, около беседката, на външните стени на къщата или по оградата.
  • В случай че искате да осветите изцяло градината, разпрострете няколко „връзки“ с крушки от единия до другия ѝ край. Крайният резултат, освен повече светлина, е усещането за фееричност – градината ви ще се превърне в част от приказен декор.  


Класически фенери

Използването на фенери за осветяване е интересно решение поради архаичния характер на този осветителен уред. Не ви съветваме да го смятате за отживелица – всъщност той е доста практичен.

  • Основната полза е, че фенерът е преносим – може да го поставяте, където поискате - най-удобно е на земята, между градинските мебели, сред цветята, по протежението на алеите.
  • Акцентирайте най-вече там, където най-често посещавате градината вечерно време – около хамака, докато четете любима книга или на масата, докато вечеряте.
  • Ако пък се налага да посетите друго кътче от градината, което не е осветено, най-лесно е да вземете един фенер със себе си.

Вижте още: Практични приложения на празни бутилки в градината


Хартиени цветни фенери

Хартиените цветни фенери всъщност са познатите ни китайски червени фенери – дизайнът е същият, но червеният цвят е заменен със зелен, син, жълт, розов, лилав или какъвто друг си поискате. Те са добра комбинация между декоративен и функционален елемент.

  • Окачете ги на по-високите клони на някое дърво, а под него поставете масичка и столчета и така ще създадете място в градината си, където през летните вечери да отпочивате и да побъбрите със семейството.
  • Отблясъците на светлината ще кореспондират с цветовете на фенерите - това ще внесе малко от атмосферата на китайската карнавалност във вашата градина.


Факли

Може би най-ексцентричната идея за осветление на градината, но също доста прагматична, защото пести енергия, а съответно и средства, са факлите. Най-добре е да ги използвате за обозначаване на пътеката, която води към къщата или към външната врата, както и за пространството, предназначено за почивка. Допълнителна естетика в дизайна ще внесе наличието на открита камина, около която са разположени градинските мебели, а зад тях в кръгообразна форма са наредени факлите.

Надяваме се, че с помощта на представените тук идеи вече сте по-близо до решението как да осветите дворното си пространство. Тъй като обаче поставянето на осветление в градината не е безопасно начинание, ви съветваме да се обърнете за подобен тип услуга към някого от регистрираните в MaistorPlus професионалисти. Направете безплатна заявка още днес, за да можете да сравните получените оферти и да прецените на коя да се спрете. Предварително ще можете да видите профилите на кандидатствалите изпълнители и да се запознаете с отзивите на клиентите преди вас.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта