Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина

Публикувано на 05/07/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 3 849 пъти

Ако имате градина и искате тя да бъде красива и добре поддържана, то трябва да знаете как се поливат цветята в нея. Поливането се извършва с цел да се създаде най-оптимален воден режим, който е от най-важните агротехнически техники. Правилното и своевременно поливане осигурява не само възможност за цъфтеж, но и предотвратява появата на болести и пази от вредители по цветните лехи.

Всички растения запазват жизнената си активност само с достатъчно съдържание на вода и хранителни вещества в клетките си. Следователно чрез наторяване и напояване е възможно ефективно да се управлява растежа и развитието на растенията. С оглед на това, може да се обърнете към градинарите, регистрирани в MaistorPlus, които ще помогнат в реализирането на градинското пространство.


Защо водата е толкова важна за растенията?

Водата в клетките и тъканите на растението има определена структура. При дефицит на влага в почвата, настъпва временно завяхване и започва загуба на клетъчния сок в растенията. През горещ летен ден цветята изпаряват много вода, така че може да изчерпат всички водни запаси само в рамките на 1 час. В същото време, клетките първо губят тургора си, след това преминават в състояние на плазмолиза, протоплазмата се свива, образуват се празно пространство между нея и клетъчната стена, което води до намаляване на интензивността на фотосинтезата и растежа. Оттук нататък говорим за спиране на работата на ензимите и настъпва клетъчна смърт. Следователно, растенията се нуждаят от постоянен поток от вода и хранителни вещества, които идват от корените през почвата.


С каква вода да поливаме цветята в градината?

Ясно е, че цветята не могат без вода! Коя обаче е най-подходяща за поливането им: 

  • Най-добрата вода за напояване на растенията е дъждовната, полезна е също речната и езерната.
  • Водата от кладенци и сондажи обикновено е силно минерализирана, а системната ѝ употреба за поливане на цветята често води до осоляване на почвата, което причинява забавяне на растежа при повечето растения, промяна на цвета на листата и други проблеми с вегетацията.
  • Опитните градинари са на мнение, че водата трябва да е престояла и леко топла. Най-добрият начин за напояване на цветни култури е с маркуч или с голяма лейка.
  • Ако напояването се извършва с маркуч, тогава потокът от вода не трябва да се изпраща отстрани, а отгоре на растенията. В този случай почвата е по-добре напоена и растенията не се изсушават лесно в горещите дни.


От колко вода се нуждае едно цвете?

Всяко растение има нужда от различно количество вода. Някои култури изискват по-голямо количество, а други – минимално. Става дума за индивидуални характеристики. А и в различните периоди от живота си, растението има нужда специфично поливане.

  • След засаждане, всички растения трябва да се полеят незабавно и обилно, независимо от степента на влажност на почвата.
  • Разсад от едногодишни растения се полива ежедневно, докато се хване, а след това, в зависимост от времето, 2-3 пъти седмично, около 0,5-1 литра вода.
  • Многогодишните растения през първата година от живота си доста често се поливат. По-късно, когато цветята растат, поливането се извършва само по време на сухия сезон.
  • При влаголюбиви цветни култури важи следното правило, ако не се поливат в сухо, горещо време, цъфтежът ще намалее или ще спре напълно.


Обърнете внимание на почвата

Видът на почвата има съществено значение в процеса на поливане на растенията. Песъчливите и леко глинести почви изсъхват по-бързо от прекалено глинестите почви, както и от торфищата. Растенията, които виреят в бързосъхнещи почви, се поливат по-често, като се използва малко по-малко вода спрямо бавно изсушаващи се почви.

В градината, с цел намаляване на изпаряването на водата от почвата, се слагат красиви плоски декоративни камъчета. Така се получава двоен ефект – те оформят красиви пространства, като в същото време пазят от прекалено изпаряване на влагата. Ако почвата е силно напукана, спечена, то наистина сте забравили да се грижите за своите цветя. Не допускайте това да се случи.


И още една тънкост, която е свързана с торенето

Нормално е в градината де се ползва тор – естествена или изкуствена, която е необходима за развитието на цветята. Ако се слага малко тор, тогава ще е необходима повече вода. Почвата в този случай ще бъде по-влажна, а корените ще започнат да растат по-добре и ще извличат хранителни вещества от нея. Торовете, като цяло, водят до подобряване на водното съдържание на протоплазма на клетките, намаляват загубата на вода. Ето един добър съвет: запознайте се предварително от какви торове се нуждаят растенията в градината.

Прочетете още: Най-непретенциозните цветя за двор - ето какво съветват градинарите


Воден глад и преполиване – и в двата случая има проблем

Има две крайности при отглеждането на цветя – прекалено много или прекалено малко вода. Признаците на воден глад вследствие от нарушения на правилата и времето за поливане са следните: цветето е наклонено, листата са меки и стават бледи и груби. Растения, които са малко поливани, преждевременно губят цветовете си на пъпки  и не се развиват като цяло добре. Прекомерното поливане също е вредно, тогава може да се стигне директно до загниване на кореновата система, листата често пожълтяват.

Не е тайна, че необходимостта от вода за цветята се определя от климатичните условия и свойствата на почвата. В сухо време почти всички градински растения се нуждаят от поливане. Тази честота зависи и от механичния състав на почвата. При наличие на горещини се препоръчва поливане до 8 часа сутринта или след 17 часа следобед.

Ако се колебаете какви цветя искате да имате в градината си, обърнете се към озеленителите, които са регистрирани на сайта MaistorPlus и заявете проект безплатно. Сравнете офертите, които ще получите, разгледайте бизнес страниците и рейтинга на кандидатствалите изпълнители и вземете максимално информирано решение с кого желаете да работите. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта