Как да отгледам: Овощни дръвчета - от засаждането, през напояването, до беритбата и резитбата

Публикувано на 03/07/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/07/2024 | Видяно 2 492 пъти

Външното пространство е ценно и може да се използва за различни дейности, но това не означава, че не можете да опитате насладата от домашни плодове от собствената си градина. От сортове джуджета за вътрешни дворове до по-големи овощни дървета, ние избираме тези, които дават реколта надеждно, но няма да станат твърде големи и неконтролируеми. За да отгледате най-добре вашите нови овощни дръвчета, прочетете съветите за засаждане и грижи на нашия екип.

Ако имате нужда от помощ в озеленяването, свържете се с някой от нашите професионалисти.


Как се засаждат овощни дървета

Няколко дни преди да засадите дърветата си, изкопайте добре земята на поне две лопати дълбочина. Добавете обилно количество градински компост или добре угнил оборски тор и подправка от костно брашно по 105–140 г/кв.м. Ако не можете да засадите дърветата си в рамките на една седмица след получаването им, изкопайте дупка на защитено място и „притиснете“ дърветата в нея – поставете дърветата и покрийте корените с пръст и ги стегнете.

Преди да засадите дървото си, първо накиснете корените за около 4 часа. За тази цел препоръчваме разтвор на екстракт от морски водорасли, тъй като той съдържа много съставки, които подпомагат растежа на растенията и на които младите овощни дървета реагират много добре.

Много овощни дървета имат сравнително плитка коренова система и ние силно препоръчваме да използвате висококачествен кол, който можете да оставите на място за няколко години. Винаги поставяйте своя кол, преди да засадите дървото, за да избегнете повреда на корените.

Когато засаждате дърво в окончателното му положение, подгответе дупка с около 15 см по-широка от разперените корени на дървото и достатъчно дълбока, за да може да седи на същата дълбочина, на която е растяло в разсадника. Проверете дали почвата на дъното на дупката е достатъчно рохкава, за да позволи на развиващите се корени лесно да проникнат. Поставете вашето дърво в дупката и разпръснете корените.


Как да се грижим за овощните си дървета

Веднага след като вашето младо плодно дърво се разлисти през пролетта, трябва да поливате, за да поддържате подходяща влажност, особено по време на горещи и сухи периоди. Не прекалявайте с поливането обаче, тъй като това насърчава плиткото вкореняване. Полезна помощ при поливането е част от дренажна тръба, в която са пробити дупки. Пазете района около вашите дървета чист от плевели, тъй като всяка конкуренция ще навреди на тяхното развитие.

Летният мулч от слама, компост или добре угнил оборски тор помага на почвата да задържи влагата и осигурява хранителни вещества. Нанесете, когато почвата е мокра след дъждовен ден, но не позволявайте мулчът да докосне ствола на дървото.


Как да подрязвате овощните си дървета

Основата на всяка резитба е да се поддържа балансирано дърво с приятна форма и добра отворена структура, която позволява много светлина и въздух да достигнат до зреещите плодове. Лошо разположените, повредени и болни клони трябва да бъдат отстранени и да се насърчава постоянното снабдяване с нови клони, тъй като по-младата дървесина е много по-продуктивна и дава плодове с най-високо качество. 

Целта тук е да запазите максимум 5 или 6 основни клона, които ще формират основната структура на дървото за цял живот. Опитайте се да създадете форма на отворена чаша. Подразклоненията от тях ще дадат по-голямата част от плодовете и те трябва да бъдат премахнати, когато достигнат около четири години, което позволява на заместващите да растат. Подрязването на вашите дървета всяка зима поддържа по-голямата част от дървото в „младо“ състояние, осигурявайки максимална производителност.

Изберете 5 или 6 от най-здравите и най-добре разположените, за да оформите основната рамка на дървото. През следващите три сезона трябва само да отрежете избраните клони с около една трета през зимата, за да насърчите развитието на подразклонения. Стремете се да ограничите височината на дървото до около 2,4 м и очаквайте вашето дърво да дава до 22 кг плодове, след като достигне 5-годишна възраст.

Ако се нуждаете от услулгите на бояджия за вашия проект, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
12 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта