Как се засаждат овощни дървета

Последна редакция на 16/09/2024 от Ирена Петрова

Няколко дни преди да засадите дърветата си, изкопайте добре земята на поне две лопати дълбочина. Добавете обилно количество градински компост или добре угнил оборски тор и подправка от костно брашно по 105–140 г/кв.м. Ако не можете да засадите дърветата си в рамките на една седмица след получаването им, изкопайте дупка на защитено място и „притиснете“ дърветата в нея – поставете дърветата и покрийте корените с пръст и ги стегнете.

Преди да засадите дървото си, първо накиснете корените за около 4 часа. За тази цел препоръчваме разтвор на екстракт от морски водорасли, тъй като той съдържа много съставки, които подпомагат растежа на растенията и на които младите овощни дървета реагират много добре.

Много овощни дървета имат сравнително плитка коренова система и ние силно препоръчваме да използвате висококачествен кол, който можете да оставите на място за няколко години. Винаги поставяйте своя кол, преди да засадите дървото, за да избегнете повреда на корените.

Когато засаждате дърво в окончателното му положение, подгответе дупка с около 15 см по-широка от разперените корени на дървото и достатъчно дълбока, за да може да седи на същата дълбочина, на която е растяло в разсадника. Проверете дали почвата на дъното на дупката е достатъчно рохкава, за да позволи на развиващите се корени лесно да проникнат. Поставете вашето дърво в дупката и разпръснете корените.

Свързано:

Идеи за градина Как да отгледам: Овощни дръвчета - от засаждането, през напояването, до беритбата и резитбата