Идеи и видове преградни стени с удивителен дизайн

Публикувано на 27/11/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 56 129 пъти

Често ни се иска да приспособим още една баня или пък функционален гардероб в рамките на голямата спалня, но сме ограничени от липсата на естествена светлина в дъното на стаята. Компромисът между нашите идеи и възможностите на жилището ни срещаме в лицето на изцяло стъклените преградни стени. Така те не позволяват на изпаренията от банята да нахлуят в спалнята, без обаче новата ни стая да изглежда твърде тъмна или задушна. Хитро, нали?


Уникални преградни стени за неповторима обстановка

Неизчерпаемите възможности на стъклото срещаме и в тази великолепна дневна, която се отличава с изключително елегантен дизайн! В този случай преградната стена е по-скоро декоративен елемент, а в комбинация с подходящото осветление е в състояние да преобрази и най-скучното помещение. За изграждането на подобна стена препоръчваме да се консултирате със специалист, който да ви насочи към точния вид декорации по стъклото спрямо особеностите на жилището ви и желания ефект.

Виж още: Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци


Идеи и видове преградни стени с удивителен дизайн

Големите жилища имат безспорни предимства, но понякога те разполагат с твърде просторни помещения, които са трудни за обзавеждане и отопление. По-практично и удобно решение е да обособите две стаи в рамките на една, като за целта издигнете между тях преградна стена. Тя може да е създадена от гипсокартон, дърво или стъкло, като технологията на изграждането на всякакъв тип преградни стени можете да разберете директно от доказани майстори в бранша. Вече 10 години специалистите във форум "Направи сам" отговарят на вашите въпроси и съдействат за всяко смело преобразяване на дома! Ако пък искате да поверите преградната стена в ръцете на професионалист, открийте го бързо и лесно в MaistorPlus!


Отделете частично помещението с алуминиев или ПВЦ профил

Преградни стени от този тип са по-често срещани в офиси и бизнес сгради, но все пак намират приложение и в съвременните жилища, обикновено в комбинация с други материали. В случай че искате да обособите детска стая в широката си дневна, можете да я отделите частично с преградна стена от алуминиев или ПВЦ профил със стъклопакет. По този начин ще имате постоянна видимост в детската стая и ще създадете визуално впечатление, че тя е по-просторна.


Дървените преградни стени са впечатляващи, но трябва да ги пазите от влага

Преградните стени от естествена дървесина са скъп, но напълно приложим вариант за тези то вас, които не щадят средства за създаването на неповторим интериор. Те се отличават с издръжливост и придават уникално излъчване на всяко помещение, но имайте предвид, че тъй като влагата е враг на дървото, подобна стена не е подходяща за изграждане в мокри помещения. Ако пък разполагате с по-ограничен бюджет, можете да заложите на преградни стени от МДФ или ПДЧ, които са по-лек и непретенциозен вариант.


Преоткрийте необятните възможности на дървените преградни стени у дома

Дървото дава възможност за създаване на преградни стени с уникален дизайн, които да освежат с лекота интериора. Подобни стени обикновено имат по-скоро декоративна роля и не се отличават с особени изолационни качества, но пък ви дават възможност да избирате всеки детайл около вида им. За целта поверете изработката и монтажа им в ръцете на квалифициран специалист, който да ви посъветва и в избора на дървен материал или дизайн на преградата.

Виж още: Направи си сам невероятно барбекю пещ в 10 лесни стъпки


Обърнете внимание на вратата на преградната стена от гипсокартон

Ако преградната стена от гипсокартон ще обособи две малки помещения в рамките на една по-голяма стая, добре е да помислите за поставянето на врата между тях. Имайте предвид обаче, че тя се явява най-слабото място в конструкцията по отношение на звуко и топлоизолацията, затова майсторите от форум "Направи сам" съветват да заложите на добре уплътнени интериорни или ПВЦ врати.


Тухлените преградни стени са устойчиви, но трудоемки за изпълнение

Ако имате нужда от постоянно решение за преграждане на голямо помещение в две по-малки, един от най-удачните варианти е изграждането на тухлена стена между тях. Създаването на тухлени преградни стени изисква повече време и труд в сравнение със стените от други материали, като гипсокартон, но според специалистите от форум "Направи сам", този вид преградни стени гарантират по-ефективна звуко и топлоизолация. От гледна точка на интериорния дизайн пък можете да я превърнете в уникална арт инсталация, върху която да поставите любимите си грамофонни плочи, снимки и други стенни декорации.

Виж още: Как да си направим стена от палети


Изпитано решение са преградните стени от гипсокартон

Може би най-разпространеното и лесно решение за отделянето на две стаи е създаването на стена от гипсокартон. Този материал е сравнително лек и достъпен, като самата конструкция се изгражда от метални профили, покрити с плоскости от гипсокартон. За по-добра звуко и топлоизолация специалистите препоръчват поставянето на минерална или каменна вата между гипсокартона и металната конструкция. Ако преградни стени от този тип ще трябва да понесат тежестта на кухненските ви шкафове, тяхната конструкция трябва да се подсили с помощта на допълнителни дъски. Повече за метода на поставянето им можете да разберете тук.


Стъклените тухли - модерни и удобни за изграждането на преградни стени

Това интересно решение ви дава възможност да създадете преграда между две помещения, която освен практични, има и завидни естетически качества. С помощта на стъклени тухли можете да отделите част от банята или пък антрето, без това да стеснява прекалено цялото помещение. Квалифицирани съвети за подбора на материали, зидането, фугирането и поддръжката на подобни стени пък можете да получите от опитните майстори в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам"!


Функционалността придобива нова форма и дизайн

Съвременните преградни стени могат да бъдат изключително функционални, защото позволяват вграждане на камина, рафтове, както и комбинирането на материали така, че да се превърнат в естетичен завършек към всяко помещение. Реализацията на повечето преградни стени обаче обикновено е по-сложна, затова е най-удачно да я оставите в ръцете на доказани специалисти. Най-добрите професионалисти за всеки тип ремонтни дейности пък можете да откриете в MaistorPlus, като заявите проект напълно безплатно, а ако все пак сте решени да вдигнете преградна стена сами, проследете метода на изграждането й стъпка по стъпка във форум "Направи сам"!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта