Как да подрязвате овощните си дървета

Последна редакция на 16/09/2024 от Ирена Петрова

Основата на всяка резитба е да се поддържа балансирано дърво с приятна форма и добра отворена структура, която позволява много светлина и въздух да достигнат до зреещите плодове. Лошо разположените, повредени и болни клони трябва да бъдат отстранени и да се насърчава постоянното снабдяване с нови клони, тъй като по-младата дървесина е много по-продуктивна и дава плодове с най-високо качество. 

Целта тук е да запазите максимум 5 или 6 основни клона, които ще формират основната структура на дървото за цял живот. Опитайте се да създадете форма на отворена чаша. Подразклоненията от тях ще дадат по-голямата част от плодовете и те трябва да бъдат премахнати, когато достигнат около четири години, което позволява на заместващите да растат. Подрязването на вашите дървета всяка зима поддържа по-голямата част от дървото в „младо“ състояние, осигурявайки максимална производителност.

Изберете 5 или 6 от най-здравите и най-добре разположените, за да оформите основната рамка на дървото. През следващите три сезона трябва само да отрежете избраните клони с около една трета през зимата, за да насърчите развитието на подразклонения. Стремете се да ограничите височината на дървото до около 2,4 м и очаквайте вашето дърво да дава до 22 кг плодове, след като достигне 5-годишна възраст.

Ако се нуждаете от услулгите на бояджия за вашия проект, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Свързано:

Идеи за градина Как да отгледам: Овощни дръвчета - от засаждането, през напояването, до беритбата и резитбата