Полезни съвети за отглеждане на праскови и кайсии

Публикувано на 26/06/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 26/06/2024 | Видяно 208 пъти

Отглеждането на праскови и кайсии може да бъде лесно, като накрая получавате вкусни, сочни плодове, които сами сте произвели. За да имате обилна реколта, от съществено значение е да осигурите подходящите грижи и условия за тези овощни дървета. Ето три полезни съвета, които ще ви помогнат да успеете в отглеждането на праскови и кайсии.

Ако търсите специалис в озеленяването, свържете се с някой от екипа ни.


Оптимални условия за засаждане

Изберете правилното място. И прасковите, и кайсиите виреят на обилно слънце, като се нуждаят от поне 6-8 часа пряка слънчева светлина дневно. Изберете място с добра циркулация на въздуха, за да предотвратите заболяване. Тези дървета предпочитат добре дренирана песъчлива или глинеста почва. Допълнете тежките глинести почви с органична материя, за да подобрите дренажа и плодородието. Най-доброто време за засаждане на прасковени и кайсиеви дървета е през късната зима или ранна пролет, когато те все още са в латентно състояние. Това позволява на корените да се установят преди вегетационния период.


Правилна грижа и поддръжка

Постоянната влага е от решаващо значение, особено през първите няколко години. Поливайте дълбоко веднъж седмично, като осигурявате достатъчно вода, за да достигне зоната на корените на дървото. Намалете поливането в края на лятото, за да насърчите дърветата да се втвърдят преди зимата.

Подрязвайте прасковените и кайсиевите дървета всяка година, за да поддържате отворена централна форма, което позволява на слънчевата светлина да прониква през короната и да подобрява циркулацията на въздуха. Отстранете мъртвите, болни или пресичащи се клони, за да насърчите здравословния растеж.

Нанесете балансиран тор в началото на пролетта, преди да започне нов растеж. Избягвайте прекомерния азот, който може да доведе до твърде обилен растеж на листата за сметка на производството на плодове. Компостът или добре угнилият оборски тор също могат да бъдат от полза.


Вредители и болести

Редовно проверявайте вашите дървета за признаци на вредители като листни въшки, акари и други. Ранното откриване е от ключово значение за управлението на нашествията, преди да причинят значителни щети. Използвайте комбинация от културни, биологични и химически контроли за управление на вредители. Насърчавайте полезни насекоми като калинки, които ловят обикновени вредители. Предотвратете гъбични заболявания като извиване на листата на прасковата и гниене чрез прилагане на подходящи фунгициди през сезона на покой. Осигурете правилно разстояние и резитба, за да подобрите циркулацията на въздуха, намалявайки риска от гъбични инфекции.

Ако имате нужда от помощ в борбата с вредителите, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стобис 2000 VIP
Строителство на сгради, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
40 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
16 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
49 извършени проекта