Цветя, подходящи за жилища с южно изложение

Публикувано на 06/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 06/06/2022 | Видяно 1 737 пъти

Прозорците с южно изложение са идеални за отглеждане на стайни растения, стига да се спрете на правилните видове, които да имате в дома си. Важно е да предприемете мерки и да се опитате да ги предпазите в най-горещите дни. Ярката светлина от южната страна на дома ви осигурява много енергия за растенията, които, разбира се, предпочитат слънчевото местоположение. Имайте предвид, че стъклото повишава температурата и може да бъде опасно за саксийните ви растения.

Със сигурност мнозина от вас са се сблъсквали с проблема на южното изложение и да губили растения, които не са подходящи за отглеждане при тези условия. В тази статия ви представяме тънкостите при вътрешното градинарство. Също така ще получите и съвети за намаляването на вредните лъчи над растенията, както и кои са подходящи за места с южно изложение. Прочетете, за да научите повече.

Ако сте начинаещи в градинарството и бихте искали да се консултирате с професионалисти, не се бавете и потърсете специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Запознайте се добре с пространството

Преди да закупите растения се запознайте добре с южното изложение. Наблюдавайте движението на светлина в дома си за няколко дни и вижте как тя осветява пространството. Полезно ще ви бъде да документирате движението на ярката светлина, като направите снимки с телефона си, към които може да се обърнете, отивайки в разсадника, за да изберете правилните видове.

Друг фактор със съществено значение е температурата. Ако няма термометър, закупете такъв и проследявайте стайната температура в различни времеви участъци от деня. Това също ще улесни избора ви.

Не на последно място това ще ви помогне да планирате къде може да поставите растенията, за да изглежда пространството възможно най-добре.


Когато растенията трябва да използват прекалено много от енергията си, за да се предпазят от високите температури или силна слънчева светлина, те не могат да се развиват в пълния си блясък.

Когато растенията трябва да използват прекалено много от енергията си, за да се предпазят от високите температури или силна слънчева светлина, те не могат да се развиват в пълния си блясък. Поради тази причина трябва да потърсите начини за засенчване на растенията, особено през летните месеци. Осигурете им добра вентилация по време на деня, когато условията на светлина и топлина са най-силни. Листата и корените могат да прегреят и да има фатален край за видовете. Интересен факт, знаете ли, че температурата в саксия може да достигне до 50 градуса, ако е изложена на слънце? Ето защо е от такова значение да осигурите сянка на растенията и техните саксии.


Пет начина да предпазите цветята, отглеждани от южната страна

Както вече знаете високите температури и силното слънце, могат да навредат на вашата домашна градина. Ето пет начина, които да интегрирате в дома си:

  • Защитете корените на растенията като използвате двойно засаждане. Това означава растението да бъде в своя саксия, след което да го поставите в декоративна саксия или кашпка. По този начин изолирате корените от горещините.
  • Поставете щори на прозорците, така че да може да ги отваряте и затваряте, като може да регулирате в точното количество.
  • Използвайте плътна завеса, по този начин ще спрете светлината, навлизаща в стаята. Може да пуснете завесите в топлите и слънчеви часове на деня, и след като Слънцето вече не е толкова наказващо да ги приберете.
  • Поставете лека полупрозрачна завеса, като по този начин ще осигурите ярка непряка слънчева светлина и мекота. Това ще предпази деликатните екземпляри в колекцията ви, които обичат топлината, но все пак не и екстремните условия.
  • Използвайте завеса, която покрива само половината от височината на прозореца, като засенчите долната част и отставите да влиза директна част през горната.


Как да изберем какви видове растения да отглеждаме в дома си?

За да изберете видовете, които ще отглеждате е важно първо да разберете как работят растенията. Листата позволяват приема на светлина, като също така позволяват и водата да се изпарява от растението. Колкото повече светлина и горещина има около растението, независимо от вида, толкова повече вода ще губи то. Прекалената загуба на влажност ще доведе до изгарянето на листата и дори до унищожаването на растението. Ето защо видове с големи и меки листа не са типични и препоръчвани за отглеждане в помещения с южно изложение. В следващите редове ще откриете растения по-подходящи за отглеждане в условията, с които разполагате.


Подходящи видове растения за отглеждане в апартамент с южно изложение

Кактусите и сукулентите са перфектните кандидати, които ще процъфтяват, като можете да ги поставите дори и на перваза на прозореца. Те са природно приспособени да оцеляват в пустинна среда. Разгледайте Euphorbia tirucalli, Аloe Vera, oпунция или така наречената бодлива круша. „Кожата“ на кактусите намалява почти до минимум изпарението на вода. Бодлите пък помагат при достъпа на слънчева светлина. Когато има много бодлички на гъсто, те осигуряват сянка. Кактус като Cephalocereus senilis може да се справи много добре в силно слънчеви условия заради своите космати бодлички.

Разбира се, не е задължително да се придържате към сукуленти и кактуси у дома. Много билки и подправки виреят при южно изложение, и ако искате да се пробвате с градинарство вкъщи, няма как да изберете по-добро място от това.

Много дървета-джуджета могат да се отглеждат, например лимоновите. Поставени до южен прозорец, те ще се развиват добре. Така че помислете за отглеждането на малки цитрусови дръвчета – портокали, лимони, кумкуат.

Можете да използвате южното местоположение, за да създадете истинско кътче от рая. Постарайте се да сте подготвени предварително. Ако все още сте на етап, в който имате нужда от ремонт и смяна на интериора, потърсете съдействие от специалистите, регистрирани в MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта