Как да наторявате ранните зеленчуци

Публикувано на 17/03/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 1 319 пъти

Използваме торове, за да подхраним растенията и те да растат по-добре и да раждат повече. Важно е да сме запознати с това какви торове да използваме и как точно да ги употребяваме. В групата на ранните зеленчуци се характеризират култури, които са с малък вегетационен период и слабо развита коренова система. В тази статия ще ви покажем 5 ранни зеленчука и какво трябва да знаете за наторяването на градината.

Ако имате желание през тази година да се захванете с промяната на вашия двор и да го превърнете в едно райско кътче, свържете се със специалистите в областта на озеленяването и ландшафтния дизайн, регистрирани в Maistor Plus.


Какво представляват торовете?

Както сте запознати, от изключително значение е почвата да бъде богата на полезни свойства. Освен почвата, растенията често се нуждаят и от допълнитело прилагане на торове, за да получат необходимите за тях хранителни вещества. Мислете за торовете като хранителни добавки. Ако сте отглеждали растения през изминалия сезон, тези култури са поели хранителните вещества от почвата и вие трябва да ги заместите преди да отглеждате нови растения на това място. Торовете заместват загубените хранителни вещества, което гарантира, че нивата на хранителните вещества в почвата са на приемливо ниво за здравословен растеж.

Единственото по-лошо нещо от бедна на хранителни вещества почва е прекомерното наторяване. Растенията използват само необходимите за тях хранителни вещества. Усвояването на повече може да доведе до необичаен растеж и неблагоприятни ефекти.


Кога да наторите градината си?

За ядливи култури торът обикновено се прилага през пролетта и се смесва в градинската почва преди засаждането. Ако вече сте засяли семената си или сте засадили разсад, все още можете внимателно да работите с гранулиран тор (не течен тор, който може да изгори млади корени) около растенията. Не е необходимо да се работи дълбоко в почвата – горните 5-6 сантиметра са напълно достатъчни. След което полейте с вода.

Докато пролетното приложение е добро общо правило, разберете, че това, от което растенията наистина се нуждаят е помощ, когато растат най-много.


Не забравяйте да направите тест за алкалност или киселинност на почвата

Лесно приложим и всеки ентуасиаст може да го направи. Процесът отнема малко време, около 20 минути, като ви дава незабавни резултати дали почвата е киселинна или алкална. Правилното pH на почвата предполага растенията ви да са здрави и да има богато количество реколта.

  • Можете да направите домашен тест с помощта на сода за хляб, бял оцет, вода, два празни контейнера и количество проба от почвата. В контейнер добавете малко от почвата и 1/2 чаша оцет. Ако се образуват мехурчета, почвата е алкална. Ако няма реакция, изсипете малко количество почва в другия контейнер. Добавете 1/2 чаша вода и 1/2 чаша сода за хляб. Разбъркайте. Ако се появят мехурчета или газ, то почвата е кисела. Ако и при двата теста няма реакция, то почвата е с неутрално pH. Ако почвата е кисела, подобрете я с вар или дървесна пепел. Ако почвата е алкална, използвайте борови игли или сяра.
  • Закупете готов комплект за тестване на почвата от агро магазин.


5 вида ранни зеленчуци, подходящи за всяка градина

  • Спанакът е студоустойчивo растение и е подходящ за отглеждане през зимата. Посейте няколко семена в разсадна форма, покрийте със фолио или прозрачен капак. След като изпълнят пространството, ги разсадете на 15 см разстояние, за да могат да образуват листна маса. Късайте от по-големите листа, за да може растението да образува нови.
  • Репичките са неизменна част от пролетните салати. Те не изискват особени грижи и са студоустойчиви. При засаждане през 10-15 дни ще имате свежи репички.
  • Зелена салата – студолюбива и вирее добре в оранжерия или под фолио. Също като при спанака, късайте от по-големите листа, за да се стимулира растежът.
  • Грахът е растение, което няма проблем с ниските температури. Пониква при температури от 2-3 градуса. Кълновете му са чудесен начин за овкусяване на салата. Полезен и богат на хранителни вещества. Знаете ли, че може да консумирате и листата му? Откъсвайте тези над втория ред, за да може да се развиват следващите.
  • Лук и чесън. Лесни за отглеждане, част от салатата на всяка трапеза, допринасят с вкус и витамини. Използвайте листата им на същия принцип, като тези на гореописаните растения.

В нашата категория Градина, разгледайте и другите ни съвети за растения и организация. Ако все пак смятате, че имате нужда от помощ при облагородяването на вашия двор, не му мислете и се свържете със специалистите в Maistor Plus. Изпратете запитване и ще получите безплатни оферти от професионалисти в областта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта