5 красиви идеи за градински декорации от палети

Публикувано на 23/06/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 9 964 пъти

Градината ви може да е истинска наслада за окото, ако е декорирана с прекрасни съдове с цветя, впечатляващи пейки и украшения. Но дали има нещо уникално в нея, нещо, което да я отличава от останалите? Искате ли градината ви да е единствена и неповторима и да пресъздава вашия личен стил? Можете да го направите! Трябват ви единствено малко стари палети, много креативност и щипка вдъхновение. 

Вероятно не ви е идвало наум да създадете красиви декори от уж непотребните палети. Е, сега е точното време да започнете със забавни и креативни дейности, които със сигурност биха направили градината ви изящна, шикозна и много уютна.

Освен, че палетите са чудесен материал за създаване на красота, те са и много удобни, обработват се лесно и преди всичко са много екологични. А и често пъти можете да се сдобиете с тях напълно безплатно. 

За да превърнете градината си в уникално, свежо и функционално място, тук сме подготвили няколко хрумки за мебели и декорации от палети, от които да почерпите вдъхновение. А за качествено изпълнение на идеите ви, се доверете на опитни професионалисти, регистрирани при нас.


Пътека към градината

Какво се случва, когато градинската пътека не е просто начин да се стигне от точка “А” до точка “Б”, а се превърне във фокусна точка? В помощта на палети много лесно може да направите това!

  • Имайте предвид, че въпреки уникалния си вид и функционалността си е най-удачно палетната пътека да се обособи в зоната с нисък “трафик”. Или иначе казано - място, през което не преминават тежки предмети, като градински колички, например. 
  • Тъй като палетните плоскости са тънки, е необходима и малка подготовка преди инсталирането на пътеката. Все пак красивата декорация трябва да издържи няколко сезона.
  • Важно е да не поставяте дървените плоскости директно върху почвата. Изкопайте площта на 10-20 см. и запълнете с чакъл. Това ще помогне на водата да оттича, което ще предотврати гниенето на дървото.


Градинска пейка

След горещ и уморителен ден, почивката на градинска пейка е заслужена награда. На пръв поглед дървените палети може да не изглеждат така, сякаш има потенциал да се превърнат в красива градинска мебел, но това всъщност е далеч от истината.

Изграждането на мебели от дървени палети изисква известна сръчност и умения в дърводелството. Но това не бива да ви тревожи. Пейките от палети не са толкова трудни за конструиране:

  • Всичко, което трябва да направите, е да подредите няколко палета един върху друг и да добавите една вертикална за облегалка, като я закрепите с няколко винта. 
  • Като боядисвате палетите в ярък цвят, ще създадете зашеметяваща фокусна точка, която чудесно ще се допълва с фона на естествената среда. 
  • Добавянето на няколко удобни възглавници ще ви позволи да се насладите на свободното си време, релаксирайки сред природата.

Вижте още: 9 свежи идеи за маса от палети


Градинска люлка

Люлката е един от задължителните елементи в лятната градина. Често пъти обаче тя не се отразява добре на бюджета. Един лесен, бюджетен, функционален и стилен вариант е да си направите люлка от пелети.

  • Използвайте леки палети, 2х4. Отгоре поставете матрак, като го облечете в подходящ според вас текстил.  
  • Можете също да направите своя собствена възглавница с плат, пригоден за външна употреба. Нужно е обаче да имате шевна машина. 
  • Люлката ви ще бъде доста тежка. Затова се уверете се, че използвате въже с висока работна натовареност и имате подходящ клон или основа, за да окачите тази зашеметяваща атракция.


Стенни саксии

Вертикалните градини са решение за собствениците на жилища, които желаят цветя, билки или зеленчуци, но им липсва място за отглеждане. Една жива стена може да се направи от палет. 

  • Палетът може да се запълни с пръст и след това да се посадят избраните растения.
  • Друг вариант е палетът да служи като котва, върху която се закрепват висящи саксии. 
  • Тъй като тези саксии ще бъдат тежки е нужно да ги монтирайте с помощта на здрави пирони, големи дървени винтове и метални скоби.

Вижте още: Билкова градина подходяща за малки пространства


Декоративна ограда

Палетите се превръщат в идеален материал за изработване на декоративна ограда.

  • Ако решите да използвате палетите цели, а не да ги разделяте, ще си осигурите дълбочината, която ще ви позволи да създадете не просто обикновена, а 3D ограда с пространство, в което да засадите любимите си цветя.
  • Прекрасен вариант е да съчетаете палетите с малки лампички (подходящи за външни условия, разбира се). По този начин освен, че ще  запазите естествения чар на дървения материал, ще добавите и мека, романтична светлина. 

Ако сте харесали някоя от идеите, но нямате куража сами да я реализирате - не се колебайте да се обърнете към майсторите, регистрирани в нашата платформа, които ще ви окажат професионална помощ. Направете безплатна заявка за проект, сравнете получените оферти, вижте мненията и на други клиенти и изберете най-удачния за вас вариант.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта