Как да осигурим на градината и цветята си всичко, от което се нуждаят?

Публикувано на 08/07/2020 от Михаела Генчева | Последна редакция на 08/07/2020 | Видяно 4 467 пъти

Да притежавате градина за чудо и приказ, отрупана с красиви цветя и добре поддържани растения може да се окаже и не толкова лесна задача. Особено, ако искате богати цветове. Хубавото е, че няма невъзможни неща. Стига да имате желание, да търсите правилна информация и да полагате грижи, усилията ви ще бъдат възнаградени с райска красота.

И защото знаем, че в отглеждането на цветя има известна доза тънкости, днес сме ви приготвили няколко насоки за постигане на приказна градина. А ако имате желание, но нямате време за реализирането на подобен проект, то винаги може да се консултирате с доказаните специалисти в озеленяването, регистрирани при нас. Те ще ви дадат насоки и ще ви помогнат да имате малък земен рай.


Обърнете внимание на саксиите за цветя

Саксията е домът на вашето цвете. Именно затова трябва много добре да я изберете. Да не е нито прекалено малка, нито голяма, за да бъде удобно на растението.

  • Основното нещо, което трябва да се съобрази е размерът й. Дълбочината и ширината на саксията играят важна роля в развитието на вашите растения. Важно е, когато засаждате растение, саксията да отговаря на размера на стеблото.
  • Ако растението е малко и тепърва ще расте, хубаво е да го сложите в по-малка саксия или една идея по-голяма, отколкото има нужда в момента. С нарастването му ще сменяте саксията с по-голяма.
  • Ако искате в последствие да не се занимавате с пресаждане и сменяне на саксии и сложите голяма саксия на все още малко цвете, може да останете неприятно изненадани. Съветите на специалистите са, че така растението ще развие много бързо голяма коренова система, защото има много място на разположение, а наземната част ще остане недоразвита и малка.

Вижте още: Опитните градинари споделят: как да изберем точните саксии за цветята у дома


Торене

Освен поливане и слънчева светлина, растенията имат нужда и от много ценни вещества и минерали, за да растат и да се развиват. Почвата, в която са посадени, е основният им източник на енергия. Колкото по-добра и богата е тя, толкова по-добре ще се чувстват цветята. Но дори и да вземем хубава и качествена почва, след време тя загубва част от свойствата си и вече не изпълнява добре ролята си. Тук на помощ идват торовете.

  • Торовете са смеси, богати на ценни за растенията минерали. Разнообразието при тях е много голямо – течни концентрати, които се разтварят, гранули, които се разтварят в почвата и още много варианти.
  • Различават се и по желаният резултат. Има торове за растеж, за цъфтящи растения, за вечнозелени и единственото условие е да спазвате добре инструкциите и ще се радвате на чудесни резултати.


Осигуряване на влажност

Влагата е един от основните фактори, които влияят на развитието на едно растение. Някои обичат по-сухи помещения или климат, други – по-влажни.

  • Ако растенията, които отглеждате са предимно навън, трудно ще можете да промените факторът влага. Едно от решенията е да използвате парник, където да поставите влаголюбивите цветя.
  • У дома условията не са толкова зависими от метеорологичните условия и можем в по-голяма степен да контролираме влагата. Един от начините е като поставите в помещението съд с вода. Когато се изпарява, тя ще овлажнява въздуха и ще действа добре на растенията.
  • Някои растения предпочитат директното навлажняване на листата. В такъв случай може бързо и директно да се действа, като използвате пулверизатор. С него лесно ще напръскате всяка част на растението и можете да го правите когато поискате и по няколко пъти на ден.

Вижте още: Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина


Защита от вредители

Колкото и добри грижи да се полагат за една градина, вредителите са една от опасностите, която често трудно бива контролирана. Съществуват много начини, с които да опитате да предотвратите тяхното пагубно действие върху растенията си.

  • От насекоми, въшки и гъсеници може да се спасите, като използвате препарати или инсектициди. Най-добре превантивно да пръскате цветята си, за да не се налага да се борите с вредителите, когато се появят.
  • Капаните и отровите са едни от най-често използваните методи. Механичната сила на капаните се смята за много ефективна, тъй като животното се заключва вътре и няма как да избяга. Често обаче, поставянето само на един капан не е достатъчно и е необходимо да се вземе по-голямо количество, което оскъпява доста процедурата.
  • Поставянето на отрова е лесен и бърз вариант, но съществува вероятност да бъде изядена и от друго животно, включително и домашно.
  • Съществуват и уреди с ултразвук, които изпращат вълни в определен радиус и карат животните да стоят далеч.
  • Друг вариант е поставянето на специални уреди в земята. Те също работят на принципа с излъчване на вълни, само че под земята. Можете да поставите няколко уреда в ъглите на парцела, за да осигурите най-добро покритие и действие. При тях предимството е, че не подлагат на облъчване всичко наоколо, но пък действат на вредители само под земята.


Защита от болести

Болестите, които могат да поразят растенията ви са много и най-разнообразни. Индустрията е разработила всякакви начини и смеси, с които да защитите реколтата или цветята си.

  • Най-разпространеният начин за прилагане на защитата е чрез пръскане. Сместа (най-често концентрат) се разтваря според указанията и чрез пръскачка се напръскват растенията.
  • Ръчната пръскачка е удобно средство, ако имате малка площ, която не изисква големи индустриални машини за обработването си. С дългия й накрайник може да се пръска и по високи места, което я прави незаменим помощник, ако имате дървета, които искате да предпазите.


Защита за ръцете

Покрай всички грижи за градината, може да забравим и нещо също толкова важно. Плевенето, работата с пръст и препарати могат да окажат много изтощително и негативно влияние върху ръцете ви.

  • Винаги е за предпочитане използването на защитни средства като очила, маска и ръкавици.
  • Маските са почти задължителни при работа с препарати и отрови, а очилата ще пазят очите ви от прелитащо насекомо или изхвръкнала клонка.
  • Използването на ръкавици ще е в помощ при всякакви дейности. Те ще пазят ръцете от протриване и ожулвания, имат специални гумирани части за по-добър захват и ще попречат на препаратите да имат досег с кожата ви.

За всеки любител градинар са важни горепосочените правила. Без значение дали сте начинаещи или напреднали е хубаво да обърнете внимание на тези неща. Така ще имате една чудесна градина, която ще радва с прелестта си както вас, така и всички ваши приятели и гости. А ако искате добре поддържана градина, но не можете да я постигнете сами, то професионалистите, регистрирани при нас ще ви помогнат в реализирането на тази мисия. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. Без ангажимент от обвързване ще може да сравните получените оферти, да разгледате предишни мнения на клиенти и да направите правилния избор. 


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта