Опитните градинари споделят: как да изберем точните саксии за цветята у дома

Публикувано на 21/04/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 20 548 пъти

С настъпването на пролетта започва смелото освежаване не само на интериора, но и на облика на терасата или градината. След като почистим внимателно терена, идва време и за засяване на всички любими подправки и цветя, които след едва няколко седмици ще направят двора ни по-пъстър и красив. Някои от тези растения се отглеждат в саксии, поради което днес ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на основните материали за изработка на саксии. Каква е разликата обаче между саксия и т.нар. кашпа? Опитните градинари, регистрирани в платформата, напомнят, че саксиите задължително имат един или няколко дренажни отвора, докато кашпите са декоративните облицовки, в които поставяме саксията. Професионална помощ за отглеждането на всички овощни дръвчета и растения пък потърсете от доказани специалисти!


Класически керамични саксии за опитни градинари

Източник

Едни от най-предпочитаните варианти за градината са именно красивите керамични саксии. Те се отличават с невероятна дълготрайност и приятни неутрални нюанси, които се дължат на прецизното изпичане на глината, от която най-често са изградени. Саксиите без защитен външен слой позволяват на почвата да диша и по този начин спомагат за по-добрия вид и растеж на цветята, засадени в тях. Въпреки това обаче, керамичните саксии поемат влагата, предназначена за растенията, затова някои градинари препоръчват да покриете вътрешността им със слой с безвредна водоустойчива боя. Другата особеност на този тип саксии е това, че те задържат топлината много по-дълго време, отколкото тези от пластмаса например, поради което не са подходящи за по-студенолюбивите растения. Макар да са изключително практични и удобни, керамичните саксии се чупят лесно, а пресаждането на цветя от и в тях е по-трудно, в сравнение с някои други варианти.

Виж още: Уютна зимна градина в 3 лесни стъпки


Предимствата на пластмасовите саксии и кашпи

Източник

В почти всяка българска градина има подредени цветни и красиви пластмасови саксии. Те печелят симпатиите на градинарите с това, че са изключително евтини, практични и леки, като се предлагат и в широка гама от цветове и форми. За разлика от керамичните съдове за растения, кокетните пластмасови сандъчета и саксии не поемат влагата в стените си, но я задържат, а това ги прави подходящи за отглеждане на огромно разнообразие от растения.

Като техен основен недостатък специалистите изтъкват краткия експлоатационен живот - пластмасовите саксии избеляват и се напукват на слънце, като често не издържат повече от няколко месеца. Освен това, те често съдържат и някои вредни химикали, поради което много домакинства се ориентират към саксии, създадени от естествени материали.


Заложете на устойчива лейка от метал или пък страхотни метални кофички за цветя

Източник

Металните саксии са по-нетрадиционно решение за българските домакинства, тъй като те най-често са податливи на неблагоприятното въздействие на влагата и с течение на времето започват да ръждясват. Въпреки това обаче, този тип съдове са изключително здрави, практични и красиви, като могат да допълнят перфектно визията на цветната леха в градината. Друг недостатък на металните саксии е фактът, че те се нагряват изключително много, поради което могат да доведат до прекомерно изсушаване на почвата и така да навредят на развитието на цветята. Компенсирайте този минус на металните декорации от този тип, като използвате качествена лейка за оптимално равномерно поливане на цветята в градината. Най-често металните саксии се използват като кашпа върху по-подходяща саксия от пластмаса или пък глина.

Виж още: Оригинални идеи за дворна чешма


Устойчиви саксии от ратан за вашия приветлив балкон

Източник

Засадете цветята в устойчиви дървени саксии и сами ще се убедите, че те ще направят терасата или градината ви много по-гостоприемна и хармонична. Този тип съдове са изключително устойчиви, достъпни и могат да придобият избрания от вас размер, форма и цвят, така че да паснат на екстериора на дома. Съществен минус на дървените саксии обаче е това, че са податливи на разрушителното въздействие на интензивната влага и с течение на времето ще започнат да гният. Ето защо все по-често те приемат формата на красиви сандъчета, в които са поставени леки и устойчиви пластмасови саксии с цветя. Достойна алтернатива на класическите дървени кошнички са саксиите от ратан, които се отличават с модерен дизайн и изключителна дълготрайност. Те са подходящи за използване у дома, както и в двора, а често намират приложение и като декорация към различни заведения и ресторанти.


Биоразградимите саксии правят градинарството по-лесно от всякога

Източник

Представяме ви една съвременна и екологична алтернатива на класическите пластмасови кашпи и съдове, а именно биоразградимите саксии. Този тип декоративни контейнери за цветя са изградени от натурални материали, като дървесен пулп или торф. Освен че ще изглеждат наистина естествено във вашата градина, те ви дават възможност на по-късен етап да засадите растението в цветната леха, без да премахвате саксията. С течение на времето тя ще се разгради напълно, при това без да има негативни последици за околната среда. Биоразградимите саксии се предлагат в огромно разнообразие от форми и размери, така че да паснат на всеки тип растение, като са и изключително здрави и достъпни.

След като се запознахте с предимствата и недостатъците на различните видове саксии, вече можете да преминете и към дългоочакваното засаждане на красиви цветя у дома! Ако имате нужда от помощ за озеленяването на двора, потърсете съдействието на опитен професионалист, като пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта