Предимствата на пластмасовите саксии и кашпи

Последна редакция на 05/05/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 1 588 пъти

Източник

В почти всяка българска градина има подредени цветни и красиви пластмасови саксии. Те печелят симпатиите на градинарите с това, че са изключително евтини, практични и леки, като се предлагат и в широка гама от цветове и форми. За разлика от керамичните съдове за растения, кокетните пластмасови сандъчета и саксии не поемат влагата в стените си, но я задържат, а това ги прави подходящи за отглеждане на огромно разнообразие от растения.

Като техен основен недостатък специалистите изтъкват краткия експлоатационен живот - пластмасовите саксии избеляват и се напукват на слънце, като често не издържат повече от няколко месеца. Освен това, те често съдържат и някои вредни химикали, поради което много домакинства се ориентират към саксии, създадени от естествени материали.

Свързано:

Идеи за градина Опитните градинари споделят: как да изберем точните саксии за цветята у дома

Пластмасовите саксии и кашпи за цветя са най-често срещания тип продукти за градината днес. Каква обаче е разликата между тези два на пръв поглед еднакви съда? В действителност саксията притежава няколко дренажни отвора, докато кашпата представлява поставката или декоративната обвивка, в която поставяме саксията с цветето. Така например можете бързо и лесно да освежите вида на неугледните саксии, като вместо да пресаждате цветята, просто ги снабдите с пъстри и интересни кашпи. Тук например собствениците залагат на масивни зелени саксии, които да допълват перфектно обзавеждането на просторната отворена тераса. Дървената настилка от своя страна подчертава яркото присъствие на саксиите и големите екзотични растения, като създава и неповторимо усещане за уют и красота. Светлото дърво, което откриваме в облика на настилката и обзавеждането, пък контрастира на тъмната стенна облицовка, която създава впечатление за едно наистина стилно и елегантно пространство. От своя страна диванът е изработен от светло дърво, като за по-голямо удобство върху него са поставени няколко текстилни подложки в синьо и зелено. Подобен диван можете да си сглобите и от стари палети. Овалните зелени саксии пък придават артистичност на отвореното пространство, като са идеален начин да разчупите визията на градината, при това без да инвестирате в твърде скъпо и масивно обзавеждане.