Как да осигурим най-добрата грижа за своите палми

Публикувано на 22/06/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 9 139 пъти

Екзотика, свежест, плаж и море са сред задължителните асоциации, свързани с палмите. В същото време са добре познати като стайни и дворни растения у нас - предизвикателство, с което се заемат немалко хора. Тези зелени приятели изискват специфични грижи, тънкости при зазимяването, както и големи дози търпение, тъй като израстването им отнема години.

Потърсихме информация в утвърдилия се като лидер през последните 10 години форум в помощ на всяко домакинство, "Направи сам", и за пореден път открихме ценни насоки. Потребители споделят мнения и препоръки, базирани на личен опит, и с тяхна помощ в тази статия ви разказваме как да осигурите най-добрата грижа за своите палми. Вие също можете да откриете отговор на вашите въпроси сред многобройните теми, както и да опишете своите идеи и проекти за дома, ремонтите и обзавеждането. На ваше разположение са и професионалистите по озеленяване, регистрирани в нашия сайт.


Насоки относно присаждането и торенето на палмите

Финикова, Вашингтон и Трахикарпус са сред по-често срещаните видове палми у нас. Потребителят evdoki от "Направи сам" препоръчва всяка година палмите да се преместват в саксии с разлика от 2 см. в диаметъра. Като причина изтъква кореновата система, която тези растения развиват. Торенето трябва да бъде редовно в периода от октомври до април и по-слабо през зимните месеци. Може да се използва течна или оборска тор, като втората да е разтворена във вода. Сместа, която evdoki съветва да се приложи при присаждане и смяна на пръстта е: обикновена градинска пръст, торф и пясък.

Вижте още: Разкошни екзотични цветя, които може да отгледате у дома


Колко често и как се поливат палмите?

Като влаголюбиви растения, палмите трябва да бъдат поливани обилно през пролетта, лятото и топлата част на есента. Също както и при торенето, интензивността на поливането през зимните месеци спада. Поливат се, когато горният слой от почвата е добре изсъхнал, като е добре да се внимава в чинийката под саксията да не остава вода.

Вижте още: С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас


Кое място у дома е подходящо за палмите?

Отговорът на този въпрос отново ни дава evdoki от форума "Направи сам": "Трябва да са поне на 1 метър разстояние от радиатор или отоплителен уред и в никакъв случай под климатик." Други потребители припомнят, че това е растение, което обича светлината, затова е добре да му осигурим такава. При топло време е хубаво да се изнесе на балкон или на двора, в зависимост от това в апартамент или къща живеете.


Как да се грижим за палмите през зимата?

Палмите изискват определени грижи през студения зимен сезон, за да се предпазят от измръзване. Ето какво споделят трима от потребителите от форума "Направи сам" от личния си опит при зазимяването на палми:

  • iveliks за палми Трахикарпус и финикова: "За трахикарпуса е нормално температури около -15 градуса, но за финиковата по книги пише че -5 може и да са фатални, но при мен нещата вървят добре и са здрави... Аз си мисля ,че причина за "успехите" засега са, защото аз засадих костилките донесени от Гърция направо във земята и есента ги покрих с по един буркан, както розите и го затрупах хубаво със земя."

  • shagrath за своите палми: "Като за първа година, бяха с по едно найлонче отгоре зазимени. Още откакто се стопи последният сняг (преди около 20 дни), са без защита. И втората година ще са със зимна защита, а оттам нататък - без такава."

  • zach добавя съвет за зимуването на палма Трахикарпус: "Сади без да се замислиш, а тази зима можеш да я покриеш с едно шише от минерална вода 10 литра, да свикне малко на студа. Отделно първите няколко години внимавай, докато направи стъбло да няма много влажни снегове и продължителни минусови температури, примерно една седмица да е под нулата. Иначе като цяло ще издържи на студа без проблеми."

Вижте още: Есен е! Подгответе градината си за зимата!


Борба с вредители по палмите

Палмите могат да бъдат нападнати от щитовидни въшки, както и от други вредители. Ценни насоки за борбата с тях откриваме в мнение на потребителя ArturDent, който съветва при наличие на паразити, да се отиде с няколко от тях в селскостопанска аптека и оттам да препоръчат препарат. По време на пръскането, което става със спринцовка, всички растения трябва да бъдат изнесени навън. Процедурата трябва да бъде повторена след около десет дни. Важно допълнение е, че в продължение на месец, при поливането на палмите, е добре да се добавя по малко от препарата във водата, тъй като паразитите снасят от яйцата си в почвата и могат отново да се появат оттам.

Разгледайте темата "Отглеждане на палми" във форума "Направи сам", за да научите и причините за покафеняването на листата на палмите и начините да се справите с това, както и други интересни препоръки. А в случай че градинарството не е силната ви страна и имате нужда от допълнителни професионални съвети, можете да се доверите на опитните озеленители в MaistorPlus. Заявете проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, и в кратък срок ще получите различни оферти. Сравнете предложените ви цени и условия, изберете кой от изпълнителите да поканите на оглед и кого да наемете и след извършване на дейността, споделете своя отзив в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта