Есен е! Подгответе градината си за зимата!

Публикувано на 18/10/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 5 014 пъти

Всяко нещо - и добро и зло, има своя край. Особено тъжно е обаче, когато става дума за нещо толкова хубаво като лятото. Най-горещите морски месеци са вече зад гърба ни и отстъпват място за есента. Тя също има своето очарование. Едно от най-хубавите й качества е, че ни дава подходящи условия, за да подготвим градината си за предстоящата зима. Вижте няколко съвета за това как да осъществите плавен преход между сезоните за своите растения. Ако задачата ви се струва прекалено сложна или тази година нямате време за грижи в градината, винаги може да потърсите помощта на озеленителите.


Започнете домашен компост

Най-хубавото, което може да направите с изсъхналите цветя и натуралните отпадъци в градината, е да започнете с тях домашен компост. Ако разполагате с малко свободно място и може да отделите един квадрат, чудесна идея би била да започнете да компостирате. Така ще използвате по предназначение всички органични отпадъци в домакинството си и ще имате насреща естествена тор, която е незаменима в градинарството.

Вижте още: Направи си сам градина в битов стил


Отстранете едногодишните растения

Септември е идеалният момент да се отървете от прецъфтелите едногодишни растения. Отстранете изсъхналите цветя внимателно от лехата. По този начин ще дадете повече въздух и пространство за растенията, които са многогодишни и зимуват навън.


Подстрижка и нова подредба

Есента е идеалният момент да направите нова подредба в градината си. Ако през активните месеци сте забелязали, че сте допуснали грешка в позиционирането на различни растения, сега е моментът да ги разместите - докато земята е още топла.

Есента е точното време и за "подстрижка" на многогодишните ви растения. Ако забелязвате, че някое от тях е загубило блясъка и жизнеността по краищата си, непременно го подстрижете, за да облекчите корените. По този начин догодина ще имате отново здрави и красиви растения.


Махнете изкуствените сенки

В случай че през летните месеци през по-голямата час на деня слънцето напича директно в градината ви, вероятно сте направили сянка за своите цветя. От средата на септември тя не само не е необходима, но и по-скоро е вредна. През втората половина на септември дните започват чувствително да се скъсяват, а растенията да получават много по-малко слънчева светлина от преди. Ето защо е полезно да премахнете изкуствените сенки.

Вижте още: Креативност с гумите в градината


Покрийте декоративните фонтани

Ако сте сред късметлиите, които разполагат с декоративни фонтанчета и езерца, непременно помислете за зазимяването им в края на септември, а може би и по-рано. Колкото и да не искате да се разделите с романтиката, която изкуствените водни басейнчета придават на градината ви, по-добре да го направите преди активното капене на листата и повяхването на тревата. Причината е, че загнилата зеленина може сериозно да увреди филтъра на вашия малък воден басейн. Най-добре е да източите водата и да го покриете най-късно в края на септември.

Колкото и да е тъжна раздялата с най-колоритния период на вашата градина, това все пак не значи край, а преход към ново начало. Нищо не може да се сравни с първите признаци на живот през пролетта. За да се радвате на вашите растения и догодина, важно е да положите всички нужни грижи и да ги защитите от зимните студове. Ако не се чувствате уверени в методите си, най-добре е да потърсите помощ от професионалните озеленители, регистрирани в MaistorPlus. Те ще могат да ви дадат ценни съвети и консултации, както и да ви насочат към правилните препарати, с които да подготвите почвата за студените месеци. Ако пък искате някой да свърши работата вместо вас, заявете проект и вижте какви са най-добрите условия.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта