Съвети за всеки: как да изберете перфектния гардероб?

Публикувано на 28/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 13/11/2019 | Видяно 1 689 пъти

„Подреден дом - подреден ум“. Едва ли има човек, който би отрекъл, че средата, в която живеем, може да има значителен ефект както върху психическото и емоционалното ни състояние, така и върху физическото. Неорганизираният и хаотичен дом може да увеличи нивата на стрес, да повлияе на качеството на съня или най-просто казано - да бъде адски досадно.

Наличието на подходящо място за съхранение е абсолютно ключово за превръщането на спалнята ви, както и на всяко кътче в дома си, в хармонично пространство, без излишни препятствия. А именно внимателно подбраният гардероб е предметът, който би отключил вратата към по-организиран и подреден домашен живот. А кои са най-важните правила, които трябва да имате предвид, когато избирате гардероб за вашия дом, ви показваме тук. Ако пък вече знаете как искате да изглежда гардеробът ви, се обърнете към опитните майстори в сферата на изработка на мебели по поръчка, които да осъществят тази ваша идея.


Употреба на гардероба

На пазара има стотици различни видове гардероби - от такива с две или три врати, през плъзгащи се, огледални и какви ли още не. След като отворите вратите му, има неограничени възможности за комбинация и конфигурация на място за окачване, чекмеджета, рафтове и стелажи за обувки, които могат да бъдат вградени вътре в него.

  • Първият въпрос, който трябва да си зададете, е от какъв вид място за съхранение се нуждаете? Дали това е висящо място за дрехи или пък повече рафтове за обувки? Дали чекмеджета за по-малки дрехи са нещо, което би ви свършило работа? А имате ли необходимост от място, където да съхранявате аксесоарите си?
  • Не по-малко важно е да прецените с какво пространство разполагате. Съобразете параметрите на стаята с тези на гардероба, за да няма в последствие неприятни изненади.
  • След като сте определили за какво точно ще се използва вашият гардероб, можете да помислите за функционалността, която той трябва да предложи. Това ще ви помогне да изберете както екстериорната, така и интериорната спецификация, от която се нуждаете.


Функционалност на гардероба

При избора на гардероб е важно да знаете какви точно дрехи ще съхранявате в него, каква е големината и дължината им, колко са обемни. Това ще ви позволи да добиете представа каква дължина на пространството за окачване ще ви свърши работа. 

  • Ако ще съхранявате дълги палта, вечерни рокли и халати в гардероба, най-вероятно ще ви трябват закачалки, които оптимизират цялата дължина на гардероба. 
  • Ако пък притежавате костюми, къси рокли и ризи, спокойно можете да ги окачите на удобни релси, които да се намират в средата на гардероба. По този начин ще си осигурите два реда с дрехи. Това би удвоило пространството за съхранение и би ви помогнало да намерите място на повече дрехи. 
  • Когато става въпрос за рафтове и чекмеджета, помислете отново внимателно за това, което ще съхранявате в тях. Много гардероби предлагат супер иновативни дизайни с вградени стелажи за обувки, чекмеджета за бижута и регулируеми кабинки. С тяхна помощ ще подобрите възможностите за организация, ще намалите хаотичността и ще премахнете нуждата от допълнителни мебели в спалнята.

Вижте още: 5 дизайнерски идеи за красиво антре


Размерът на гардероба

Помислете къде точно в стаята си ще поместите гардероба. И бъдете сигурни в избора си. 

  • Повечето производители правят гардеробите си така, че да имат дълбочина поне 45 см., което трябва да е достатъчно, за да ви даде възможност да имате достатъчно място за рафтове, чекмеджета и място за окачване.
  • Ако бюджетът ви позволява, наш съвет е да отделите колкото се може повече място за гардероб. Вероятно няма да ви изненадаме, ако кажем, че мястото за съхранение никога не е достатъчно. Но пък е нужно да сте разумни и да бъдете в рамките на постижимото. Затова помислете дали ще има достатъчно място, за да отворите лесно вратите или пък да се придвижвате свободно в стаята. 

Вижте още: Кои са най-подходящите подови настилки за спалня?


Видове гардероби

След като определите изискванията си за функционалност, можете да започнете да избирате и вида гардероб, на който да се спрете. 

Първото голямо решение, което трябва да вземете, е дали да изберете самостоятелен гардероб или напълно оборудван. Такъв, който идва в компанията на допълнителни шкафове и рафтове. Вторият тип дизайни са чудесни за стаи с нечетни ъгли, неудобни ниши или наклонени тавани. Самостоятелните гардероби пък са най-универсални, що се отнася до дизайн и цена. Те обикновено са достъпни за по-бърза доставка и могат да бъдат преместени от стая в стая, ако е необходимо. Основните видове, от които да избирате са:

  • Гардероби с две врати: те обикновено следват доста стандартен дизайн, където интериорът е разделен наполовина, като едната страна е изпълнена с чекмеджета, а другата - с място за висящи закачалки.
  • Гардероби с три врати: предлагайки съвсем малко повече пространство, този дизайн включва още едно отделение - от рафтове или парапети.
  • Плъзгащи се гардероби: плъзгащият дизайн елиминира необходимостта от отваряне на вратите навън и е чудесен за тесни пространства. 
  • Гардероб без врати: стойка за рамка ви позволява да съхранявате дрехите си, докато те са на пълен показ. Лесно сгъваеми и подвижни, самостоятелните ленти със закачалки могат да се използват в допълнение към традиционния гардероб.


Стил на гардероба

Като голяма и доминираща мебел, дизайнът на гардероба допринася значително за цялостната тема и стила на помещението, в което се намира.

Различните налични стилове гардероби са безкрайни. Малките детайли обаче, като дръжките оказват доста голямо влияние върху цялостната визия на гардероба. Независимо дали използвате богато украсени стъклени орнаменти, тънки хватки или пък халки, тези фини елементи могат да бъдат персонализирани и да помогнат за усъвършенстване на общата стилистика.

Също така помислете дали искате да съчетаете гардероба си с други мебели, като нощно шкафче, скрин или тоалетка. Ако предпочитате те да си хармонират, проверете дали гардеробът е част от комплект с други мебели.


Материал на гардероба

Материалът, цветът и повърхността на гардероба допринасят изключително много за неговия стил, а също и за нивото на практичност, което може да предложи. Има много възможности, от които да изберете, включително модулни опции, което означава, че можете да смесвате стилове, за да създадете уникална за вас визия.

  • Масивна дървесина е един от най-използваните материали. Тя е здрава и твърда, като всеки вид дърво носи различно усещане и ефект.
  • Гардеробите от преработена дървесина са доста често срещани опции в наши дни. Те са надеждни, икономични и много практични.
  • Гардеробите с гланцово покритие носят по-мек и съвременен вид на помещението. Този тип гардероби се предлагат главно в черни, бели или много светли цветове.
  • Гардероби с матово покритие. Мекото матово покритие ще гарантира, че вашата мебел не се конкурира с другите елементи в стаята и се вписва без усилие във всяко пространство.

И след като ви представихме най-важните правила при избора на гардероб е време да помислите кой вид е най-подходящ за вашия дом. За вземането на това решение, не се колебайте да се консултирате и с експертите в областта на интериорния дизайн, регистрирани в сайта ни. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. До 24 часа ще имате готови оферти, от които да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта