Кои са най-подходящите подови настилки за спалня?

Публикувано на 26/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 18/09/2019 | Видяно 7 661 пъти

Когато става въпрос за подовата настилка в една спалня, има както много възможности, така и много съображения, които трябва да се имат предвид. Тя трябва да бъде комфортна, когато стъпвате боси по нея, но също така трябва да бъде и красива, издръжлива и допълваща стила на декориране на спалнята. Чудесен бонус е да бъде и лесна за поддържане. За да подпомогнем вашето решение, тук сме подготвили шест от най-често срещаните опции за подови настилки в спалнята, техните предимства, недостатъци и разновидности.

Ако искате наистина уютна и красива спалня, със стилен интериор и модерно обзавеждане, то се обърнете към професионалистите в интериорния дизайн, регистрирани в нашия сайт. Те ще ви помогнат с идеи и съвети.


Добрият стар килим

Килимът - вечният фаворит. Топъл и мек на допир, предлага се в почти безкрайна гама от цветове и модели, бюджетен е, подпомага контрола на температурата в помещението. Ползите му са наистина много. Не е случайно, че точно той е един от най-предпочитаните подови настилки за спалня. 

  • Съществуват две основни категории килими: с рязана нишка и с пресуквана нишка. Както подсказва името, връхчетата на килимите с рязани нишки се нарязват и се оставят така, а тези на килимите с пресуквани нишки остават неразрязани и прикачени към килима. 
  • В рамките на тези две основни категории има няколко подкатегории: саксония, текстурирани и фризови са вариации на “рязани” килими, а бербер е основният вид на пресукваните. 
  • Текстурираният килим е най-популярният тип за употреба в спалнята. Той е мек, с небрежен вид и сравнително добре понася замърсявания.


Килими, покриващи само част от пода

Този тип килими обикновено се използват с цел декорация и приятен акцент. Те служат за омекотяване на твърди подови настилки като дърво или ламинат. Когато става въпрос за избор на килим, който покрива част от пода, отново има почти безкрайни опции за размер, цвят, модел и материал. Личните ви предпочитания са най-доброто ръководство за правилен избор. Но ето няколко универсални съвета:

  • Изберете такъв килим, който да бъде мек и приятен на допир, да има неплъзгаща се подложка (ако не, поставете подложка без приплъзване отдолу) , Разбира се трябва да добавя доза стил към помещението и допълва общата тема за интериор.
  • По отношение на размера му - ако леглото е поставено върху него, килимът трябва да е достатъчно голям, за да изпъкне под леглото и да създаде своеобразна рамка около него. По-малките килимчета, използвани по протежение на леглото, трябва да са достатъчно големи, за да запълнят по-голямата част от пространството.

Вижте още: Какво не трябва да имаме в спалнята?


Дървото - семплият и универсален избор

Очевидно е защо дървото е една от най-предпочитаните подови настилки за спалня. Естествената привлекателност на истинското дърво придава дълбочина и топлина, които допринасят за красотата на всеки интериор. 

  • Въпреки че има десетки видове твърда дървесина, използвана за подови настилки, някои от най-популярните са ясен, орех, дъб и клен.
  • Двата основни типа дървени подови настилки са масивна и проектирана дървесина. Подовете от масивно дърво са масивно парче дърво от горе до долу, докато проектираните се произвеждат с помощта на три до девет слоя от различни дървени фасети.
  • Трите най-често срещани стила на дюшемето са ленти, дъски и паркет. За използване в спалнята лентите и дъските са най-популярни. И двете са традиционно изглеждащи, линейни парчета дърво, но дъската е по-широка от лентата, което й придава по-небрежен вид.


Ламинатът - модерен и удобен

Ламинираният паркет е вид подова настилка, която има многобройни фенове. Той изглежда като истинско дърво, но всъщност е отпечатана снимка на дърво, покрита със защитно пластмасово покритие. 

  • Подовите настилки от ламинат се предлагат в широка гама от цветове и стилове в дървен тон, за да отговарят на всеки интериорен стил. 
  • Ламинатът е по-бюджетен от твърдата дървесина, така че избирайки него, можете да намалите още повече разходите си. 
  • Ламинатът държи доста добре на ежедневно износване, но е податлив на надраскване.  Също така трудно се уврежда от вода или други течности.

Вижте още: 8 икономични трика, с които да направите спалнята по-топла и уютна


Бамбуков под - екологичен и красив

Бамбуковите подови настилки са едни от най-екологичните и същевременно издръжливи подови настилки. Те са направени от трева. Да, бамбукът е вид трева! Освен това, както казахме, те са по-здрави и по-твърди от настилките от дърво. А ето и още някои неща, които трябва да знаете за бамбуковата подова настилка:

  • Бамбуковият под е екологичен избор за настилка. Това е така, защото периодът за отглеждане и регенерация на бамбука е сравнително кратък. 
  • Бамбуковите настилки се предлагат под формата на ленти и дъски, също като дървения под и ламината. 
  • Този вид подови настилки имат голямо разнообразие на цветове.
  • Един от сериозните недостатъци на този вид подова настилка, е че се открива малко по-трудно, в сравнение с добре познатите.


Корков под - интересен и свеж

Корковият под е по-малко предпочитан вид настилка за спалня. Той най-често се използва в кухнята, тъй като е много издръжлив и удобен за поддръжка. В спалнята обаче също е удачен избор.

  • Коркът е подходящ избор за използване в спалнята, защото абсорбира звука. Той създава естествена изолация, което никога не е излишно за една стая. 
  • Още един негов плюс, е че когато се стъпва върху него с токчета, обувката ви ще направи вдлъбнатина в тапата, но щом махнете обувката си от пода, частиците от корк бързо възстановяват първоначалните си позиции. Тежките мебели обаче могат да оставят постоянни вдлъбнатини.
  • Корковата настилка е екологична, предлага се в широка гама от цветове и е доста издръжлива. Но не е толкова бюджетна.

След като ви представихме най-популярните подови настилки за спалня, техните ползи и недостатъци, е време да преминете към следващата стъпка - изберете своята. За нея можете да разчитате на специалистите, регистрирани в платформата ни. За да изберете най-подходящия за вашите нужди, направете безплатна заявка за проект. До 24 часа ще получите оферти от изпълнителите, а през това време можете да разгледате отзивите на предишни клиенти.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта