Какво не трябва да имаме в спалнята?

Публикувано на 22/05/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 03/06/2019 | Видяно 2 859 пъти

Спалнята е онова сакрално помещение, в което всеки трябва да намери спокойствие, място за почивка, хубав сън, а и много любов. Именно заради това, когато дойде моментът за избора на интериорен дизайн, то несъмнено мисията не е много лесна. Редица са факторите, с които трябва да се съобразите. Дизайнът на помещението не е нещо, което се случва от само себе си. Напротив, трябва много добре да решите какво наистина заслужава да присъства в спалното ви помещение и да ви се „наслаждава“, докато вие блажено спите. Предстои да ви разкажем от кои неща е препоръчително да се лишите в пространството, отредено за онези сладки 8 часа сън.


Опитайте се да живеете без телевизор в спалнята

Отлично знаем, че това ще бъде най-трудната задача. Сигурни сме, че за някои дори е невъзможно да се осъществи. Но направете малък експеримент и пробвайте за няколко седмици да не пускате любимия си сериал, минути преди да се пренесете в страната на сънищата. Ползите от тази ваша „жертва“ ще бъдат няколко:

  • Няма да се разсейвате, непосредствено преди да заспите;
  • Няма да отлагате съня, с оправданието „Да изгледате поне епизода докрай“. Това ще ви даде още няколко безценни минутки на сладка дрямка и може драстично да намали умората ви;
  • Няма да бъдете облъчени от т.нар. „синя светлина“, която всеки телевизор излъчва, и която може да се отрази на обичайния цикъл на съня ви;
  • Няма да чувате „Намали този телевизор“ от човека до вас, който отчаяно се опитва да заспи. Също така и вие вече няма да го изричате, а и ще спрете да търсите дистанционното, някъде омотано между завивки, възглавници и вас.


Бюрото няма място в стаята, отредена за сън

Сложите ли бюро в спалнята, да знаете – обречени сте на непрестанна работа, сърфиране, играене или нещо друго, с което глобалната мрежа ласкаво ви изкушава. В спалнята място за бюро няма. Най-добре да го позиционирате в отделно пространство, предназначено за работни ангажименти. Дори холът е по-удачен избор, но за нищо на света не си причинявайте дискомфорта, като го сложите в помещението, в което спите. Ако не разполагате с достатъчна квадратура за обособяване на кът за работа, то тогава грабвайте лаптопа, отидете до близкия парк, кафене или място за споделени работни срещи.

Вижте още: Мебели и декорация за спалнята - как да си ги направим сами


Откажете се от ярките цветове

Няма значение дали сте ексцентрична натура, падате си по наситени нюанси, или просто обожавате ярко червено – при всички случаи забравете за ярките цветове, когато дойде моментът за интериора на спалнята. Основната цел на помещението, отредено за сладък сън, е да се отпуснете и да релаксирате. Това едва ли ще бъде възможно, ако стената ви е в наситен крещящ цвят.

  • Най-подходящи цветове за спалня са нюансите на: жълто, синьо, зелено, дори оранжево. Според няколко проучвания те на подсъзнателно ниво подтикват към отпускане човешкото съзнание.
  • Най-неподходящи цветове за спалня са наситени нюанси на: цикламено, лилаво, розово, сиво и кафяво.


Прозорците без завеси не са уместно решение

Липсата на пердета, завеси или щори в спалнята може сериозно да се отрази на съня ви. Проникващите безпрепятствено слънчеви лъчи, особено през интензивно топлите летни месеци, може да се окажат сериозен проблем и да нарушат цикъла на съня, което неминуемо води след себе си до редица здравословни проблеми. Не се лишавайте от наличието на перде или завеса, което освен че ще ви даде възможност пълноценно да се наспивате, ще ви спаси от погледите на любопитните съседи, а и ще внесе доза уют в помещението.

Вижте още: Какви вътрешни щори да изберем и защо?


Време е да се разделите с плюшените играчки

Разбира се, ако сте на 10 години, няма нищо по-хубаво от пълна стая с плюшени играчки. Ако обаче сте на една по-сериозна възраст, с по-големи очаквания, ангажименти и възможности, то тогава кажете „Сбогом“ на Тими, Пиф, Теди, Скуби-Ду, Мики Маус и всички останали плюшки, на които основната дейност е да хващат прах. Отървете ли се от тях, ще откриете, че в спалнята ви има места и етажерки, за които дори сте забравили, че съществуват. В случай че сърце не ви дава да ги изхвърлите, винаги можете да зарадвате някое дете, като му направите подарък. 


Не си причинявайте изнервящото тиктакане на часовника

Няма нищо по-ужасно от това да се опитвате да заспите, и докато старателно (и изнервено) броите овце, стрелките на часовника да измерват в монотонен ритъм вашия неуспех. Нито механични, нито електронни часовниците имат място в спалнята. На подсъзнателно ниво информацията за часа може да се отрази върху съня. Сещате ли се за последния път, когато си легнахте в 4:00 часа и отчаяно стискахте очи да заспите по-бързо до 4:30 поне? Да, точно за това въздействие става въпрос.

За да може да вземете правилно решение за дизайна на спалнята, доверете се на регистрираните при нас доказани професионалисти. Те ще ви дадат най-добрите съвети! Може да направите безплатна заявка. Сравнете офертите, които ще получите в отговор, и изберете оптималната за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта