Мебели и декорация за спалнята - как да си ги направим сами

Публикувано на 30/08/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 09/04/2019 | Видяно 3 432 пъти

Искате голямо и удобно легло в спалнята, което да можете да си сглобите сами изпълнението му да финансово изгодно? Палетите идват на помощ.

  • В зависимост от височината, на която искате да се намира леглото от земята, може да подредите едно ниво палети като основа или да поставите по два палета един върху друг, за да постигнете желаната височина.
  • Желателно е леглото ви да е на по-голямо отстояние от пода, където, колкото и чисто да поддържате в дома си, ще има прах, който не искате да вдишвате. За тези с алергии със сигурност не е добра идея леглото да е твърде ниско.
  • През зимата пък може да ви е по-студено, ако сте по-близо до пода, затова най-добре би било да наредите по два палета един върху друг и отгоре да поставите матрак.
  • Уверете се, че палетите, които ще използвате, са нови, тъй като употребяваните също крият рискове за здравето ви. Ако не сте сигурни за какво и къде са били използвани, по-добре си купете малко по-скъпите, но нови палети.

Вижте още: Функционални и удобни - легла от палети с уникален дизайн


Как да си направим нощно шкафче

Има безброй оригинални идеи за направата на нощно шкафче с налични материали и без инвестиция на много средства. В зависимост от стила на вашата спалня, може да се спрете на шкафче в индустриален стил, с повече метални елементи, да комбинирате дърво и метал или пък да го направите изцяло дървено.

  • Ако имате налично метално кошче може да го обърнете, така че по големият диаметър да служи за основа, а отгоре да поставите плоскост с желаната форма и така да се получи много изчистено и ефектно нощно шкафче-масичка.
  • В случай че сте запазили някой стар куфар или пък се сдобиете с такъв в някой антиквариат, то той също може да се превърне в много оригинално нощно шкафче. За крачета може да използвате такива, останали от стара мебел или да подложите малко трикрако столче. Боядисате куфара в подходящ цвят, който да подхожда на интериора, и шкафчето е готово.
  • Друг интересен вариант за любителите на по-изчистения скандинавски вариант е да използвате старо чекмедже или малка щайга и за основа да закрепите така популярните крачета тип "фиба". 


Осветлението в спалнята - как да го направим сами

Осветлението в една стая винаги е ключов елемент за създаване на приятна атмосфера, затова ви препоръчваме да се възползвате максимално от предимствата, които носи:

  • Ако търсите ефектно решение за вашата спалня, може да заложите на лампичките, разположени на голям зиг-заг по стената над леглото. Между тях е подходящо да закачите снимки с любимите ви хора и пейзажи, които да ви носят позитивно настроение.
  • В случай че искате декоративно осветление, което да не заема цялата стена, а да служи за деликатен акцент, вариант е да измайсторите стенни лампички като използвате буркани, прикрепите ги към дървени плоскости, а вътре в тях поставите малки коледни светлинки. За допълнение  да използвайте изкуствени цветя, които да се показват от бурканите и така да създадете малки светещи вазички за стена.
  • За тези, които искат да сменят стария скучен полилей, също има опции - с помощта на тел оформите голям пръстен, за който да завържете различни по дължина дантели или прежда, които да висят надолу. Пак с тел прикрепете крушката към средата на пръстена и оформите новото си ръчно направено осветително тяло. 

Вижте още: 5 креатвни нощни спални за вашата спалня


Да си направим мебели за сядане за спалнята

Ако разполагате с просторна спалня, в която искате да обособите и кът за сядане, не е нужно да купувате скъпи мебели. Вместо използвайте стари дюшеци, които да поставите един върху друг и така да се сдобиете с удобно малко диванче в ъгъла на стаята.

  • В случай че дюшеците са износени, направете им калъфки, в които да ги облечете, за да изглеждат по-представително. Декорирайте с няколко красиви възглавници и сте готови с новото диванче.
  • Когато размерите на стаята не позволяват в нея да бъде поместен диван, тогава може да използвате стари столове, които да реставрирате и да превърнете в ефектно допълнение към интериора. Претапицирайте седалката с интересен плат и боядисайте долната част на крачетата в тон с него. Ако столът е в по-лошо състояние, напръскайте го против вредители и след това да го лакирайте.

Надяваме се да сме ви вдъхновили с идеи, които да направят спалното ви помещение по-красиво и уютон място. При нужда от професионална помощ за реализиране на плановете ви за дома, можете да се обърнете към мебелните специалисти, регистрирани на нашия сайт. Заявете проект безплатно и на база получените оферти изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта