Какви вътрешни щори да изберем и защо?

Публикувано на 12/12/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 33 877 пъти

Този тип щори са прекрасно допълнение към жилище, отдадено на минимализма, защото имат изключително изчистен дизайн. Подходящи за прозорци с различна големина, тези щори са изработени от качествен текстил, който не привлича прах, не задържа нежелани аромати от кухнята и не избелява на слънце. Както всички други видове, и този тип щори се предлагат в много нюанси, като могат да пресъздават и ефектни шарки, което ги прави още по-популярни и сред потребителите на най-големия форум за строителство "Направи сам".

Виж още: Тенденции за отопление през зимата


Щорите тип "Японска стена" са идеални за големи прозорци

Щорите от този вид са много елегантни и функционални, като придават неповторимо модерно излъчване на помещението. Изключително подходящи за жилища с големи прозорци, те могат да бъдат монтирани към стената или към тавана, като предлагат огромни възможности откъм десени и дизайн. Обмисляли ли сте поставянето на подобни щори у дома? Вижте съветите на специалистите от форум "Направи сам" и споделете своите съображения.

Виж още: Невероятните предимства на съвременните електрически камини


Какви вътрешни щори да изберем и защо?

Макар да си мечтаем за уютно жилище, обгърнато в слънчеви лъчи, все пак имаме нужда от уединение особено ако срещаме любопитните погледи на съседите отсреща. За постигането на пълен комфорт у дома, много домакинства залагат именно на вътрешни щори, като доказано успешен метод за справянето с жаркото слънце през деня. Специалистите спорят кой вариант е по-добър - хоризонталните или вертикалните щори? Вижте предимствата на тези, а и на много други видове щори, и споделете с нас готовите резултати в най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам"! Всички по-сериозни реконструкции у дома пък оставете в ръцете на доказани специалисти!


Римски щори ще откриете в огромно разнообразие от цветове и шарки

А ето и едно модерно решение, с което ще запазите елегантното излъчване на помещението и същевременно ще контролирате навлизането на слънчеви лъчи в него. Римските щори се предлагат в огромно разнообразие от материи и десени - от по-фини, които пропускат леко светлината, до плътни, които са подходящи за жилища на нисък етаж. Те са изключително лесни за сваляне, което значи, че почистването им също е с една идея по-приятно. А вие бихте ли сложили подобни щори в дневната например?


Хоризонталните щори са практични и красиви

Вървейки по стъпките на традицията, стигаме до варианта за поставянето на хоризонтални вътрешни щори у дома. Техните основни предимства, изтъкнати от много потребители във форума, са фактът, че са по-евтини, практични (не пречат при отваряне на прозореца), затъмняват по-добре и се предлагат в разнообразие от цветове. Въпреки това, според някои специалисти, тези щори стоят по-добре в офис, отколкото у дома, защото не допринасят особено за усещането за уют.

Виж още: ЗА или ПРОТИВ смяната на зимни и летни гуми?


Те обаче привличат прах и изискват редовно почистване

Друг техен недостатък се явява привличането на прах и досадното им почистване, което не е сред любимите ни занимания през почивните дни. Съществуват обаче някои видове хоризонтални щори, които са олицетворение на добрия вкус! Такива са например вариантите, имитиращи дърво, които правят помещението много по-комфортно и приятно. И макар според някои потребители пластмасовите части на хоризонталните щори да се чупят лесно, съвременните модели разполагат със специални фиксатори, които придържат щората плътно към прозореца, така че да не се удря при всяко проветряване на помещението.


Вертикалните щори имат изключително модерно излъчване

Много домакинства избират именно вертикални щори, тъй като те са елегантен завършек към всяко помещение. Разнообразието от цветове и материали, в което се предлагат, както и различните варианти на прибиране на щорите дават свобода на въображението на собствениците да изберат точния дизайн. Според специалистите във форум "Направи сам" вертикалните щори могат да уголемят оптически прозореца и съответно самата стая, което ги прави изключително подходящи за компактни помещения. Модерна и често предпочитана екстра е вертикалните щори да се управляват дистанционно, което макар да ги оскъпява, създава удобсто на притежателите им.


Според специалисти обаче те пропускат светлина, дори когато са спуснати напълно

Вертикалните щори могат да бъдат изработени от текстил, алуминиеви или ПВЦ ленти, като различните видове имат своите предимства. Текстилните вертикални щори създават усещане за уют и подлежат на специална обработка, която предотвратява наслояването на прах по тях. От друга страна, алуминиевите или ПВЦ щори не изсветляват на слънце, не поглъщат миризми и ще ви вършат работа години наред. Въпреки това, този тип щори изискват редовно почистване, внимателна употреба и според някои потребители пропускат светлина дори когато са плътно спуснати.


Плисе щорите пък съчетават простия дизайн със стремежа към уют

Тези щори представляват компромис между стремежа към изчистен дизайн и придаването на уют в помещението. Те прилягат към почти всички видове прозорци, като могат да бъдат изработени от различен тип текстил - с частично пропускане на светлината или за пълно затъмняване на стаята. Лесният монтаж и поддръжка прави тези щори изключително предпочитан вариант за много домакинства.


Добрите стари завеси остават незаменими в съвременния дом

Въпреки че привидно щорите окупираха пазара и домовете ни, много домакинства решават да придадат очарование на дома си, поставяйки красиви завеси. Те могат да пропускат фино светлината и да впечатляват гостите със своята естетичност или да бъдат по-тежки и плътни, като по този начин създават усещане за уединение. Най-голямото им предимство обаче си остава лесното им почистване, защото повечето завеси могат спокойно да бъдат изпрани в пералня. Обмислете комбинирането им с щори, което се оказва много сполучлив съвременен вариант. Допълнителни съвети по поставянето им пък можете да получите от опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus, като направите заявка напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта