ЗА или ПРОТИВ смяната на зимни и летни гуми?

Публикувано на 17/11/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 08/07/2016 | Видяно 3 671 пъти

Ще попаднете на различни мнения по този въпрос, а кое от тях е вярното е трудно да се определи с точност заради широката гама от обстоятелства, които влияят. Последното предложение е от 1-и ноември до 1-и март да се кара със зимни гуми, а през останалото време от годината - с летни. В България, на този етап, смяната на летните гуми със зимни и обратното, е препоръчителна. В същото време се прокрадват идеи тя да стане задължителна, с оглед по-голямата безопасност. Дали обаче такава действително би се постигнала по този начин, от какво зависи поведението на съответната гума на пътя, ще се опитаме да представим накратко в следващите редове.


ЗА или ПРОТИВ смяната на зимни и летни гуми?

Намираме се в периода от годината, когато темата за смяната на летните със зимни гуми е особено актуална. От началото на ноември са в ход масови полицейски проверки за изправността на автомобилите, в това число и на гумите, с които се шофира. В медийното пространство могат да се видят разнообразни дискусии от това задължителен или препоръчителен трябва да бъде преходът, при какви обстоятелства и климат е надежден летният или зимният вариант. Своето място сред споделените мнения намират и всесезонните гуми, като реакциите към тях варират от пълно отричане до ревностна защита.

В настоящата статия ви представяме различни гледни точки на опитни шофьори с дългогодишен опит на пътя. Немалко от тях открихме и при нашите приятели от форума "Направи сам", където наред с още много други полезни за дома и ремонтите теми, тази за автомобилните гуми се радва на популярност поредна година. Информацията, която ще прочетете тук, не гарантира изчерпателност. Винаги се консултирайте със специалисти, когато става дума за изрядността на вашия автомобил. Чувствайте се свободни да опишете своите виждания и опит относно зимните, летните и всесезонни гуми, като коментирате под статията, споделите вашия опит или въпроси във форума.


Зимни гуми

"Паднат ли температурите под 7 градуса трябва да се слагат зимните гуми, така че - да." - отговаря преди шест години потребителят panolov на въпроса "Сложихте ли вече зимните гуми", във форума "Направи сам". Днес също се среща това становище, като не липсват и опровержения, че всъщност това за градусите е мит. Освен това, не трябва да се пренебрегва фактът, че говорейки за градуси, се имат предвид тези на пътната настилка, а не на въздуха.

По отношение дълбочината на грайферите, минимално изискваната за зимни гуми е 4 мм. На много места ще прочетете, че не толкова грайферът, колкото материалът, от който е направена гумата, има значение за сцеплението, което тя прави. Не липсват изказвания и че никакви зимни гуми не могат да заменят веригите в зимно време. Последното предполага четири типа пътна настилка - заснежена, заледена, мокра, суха. Според потребителя proekt от "Направи сам" по-коректното наименование на зимните гуми е "гуми за сняг", защото именно върху снега те се представят най-добре.

Според направени тестове зимните гуми имат по-нестабилно поведение върху зимна мокра и зимна суха настилка, в сравнение с летните, като дори спирачният им път е по-дълъг. В същото време други потребители опонират, споделяйки личен опит, при който са успявали да разчитат на зимните си гуми при всякакви обстоятелства в студения сезон.

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата


Летни гуми

Изискването за минимална дълбочина на грайфера при летните гуми е 1,6 мм. След като логично те са подходящи за сух и мокър път - през лятото имаме и от двата вида, можем ли да ги използваме и през зимата, ако тя не е снежна? Предвид това, че не можем да имаме абсолютна гаранция, че пътят, който е сух и слънчев, няма да се заснежи поради рязка смяна на времето, да се пътува надалеч през зимата с летни гуми е рисковано и неразумно.

Големите задръствания, които могат да се причинят, поради невъзможност да се потегли в снега, е най-малкият проблем на фона на евентуалните ПТП-та, които могат да се предизвикат. Управлението на летните гуми върху сняг е силно затруднено, почти невъзможно, спирането с тях при подобни условия, също.

Зимни гуми през лятото? Подобно решение е толкова нежелателно, колкото и да се шофира с летни гуми през зимата. От една страна е пагубно за самата гума, която много бързо се износва, заради съприкосновението си с нагорещения асфалт, от друга - зимните гуми не са добре управляеми през лятото и могат да бъдат опасни.


Всесезонните гуми - имат ли място у нас?

Самото им заглавие предполага, че всесезонните гуми могат да бъдат използвани целогодишно. Мненията за тях рязко се разграничават. Защитниците им твърдят, че те са добри при всякакво време и условия, а поощряването да се сменят гумите, според сезона, е въпрос само на търговски трикове и маркетинг. Техните противници изтъкват обстоятелството, че подобни гуми не могат да бъдат ефективни в България, където сезоните са ясно разграничими и времето варира от сковаващ студ до непосилни горещини. По-скоро биха били подходящи на места, където няма големи температурни амплитуди, вследствие на които пътната настилка да претърпява сериозни трансформации.


Нови гуми или гуми втора ръка?

Независимо дали става дума за зимни, летни или всесезонни гуми, се появяват дискусии и за това нови или втора ръка да бъдат те. Макар и отговорът да е очевиден в полза на новото, се появава въпросът струва ли си да се спестят средства, като се заложи на вече употребявани. Да, ако имате достатъчно сигурна информация колко кимометра са изминати с тях, по какви пътища са използвани, което на практика няма как да се получи. Разбира се, решението зависи в немалка степен от бюджета, от това доколко спешно ви е да смените гумите на автомобила и колко и какъв опит имате като шофьор.


Най-важна е безопасността на пътя

Дали ще се съобразите с препоръката за смяна на летните гуми със зимни зависи от собствената ви съвест и увереност зад волана. Помнете, че каквото и да изберете, водещ фактор в решението ви трябва да бъде вашата и безопастността на останалите участници в движението. Изберете гумите, които правят добро сцепление на пътя, стабилни са при завой, не занасят, имат адекватен, не прекалено дълъг, спирачен път.

При необходимост от професионален съвет относно това какви гуми са удачни за вашия автомобил, можете да отправите безплатно запитване към регистрираните в MaistorPlus опитни специалисти. Ще получите в кратък срок различни оферти, които да сравните, в допълнение можете да разгледате бизнес профилите на изпълнителите, както и оценки за техни предишни проекти. Сами решавате с кого да работите, а след приключване на поставената от вас задача, можете да оставите своя отзив в сайта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта