Зимни гуми

Последна редакция на 06/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 520 пъти

"Паднат ли температурите под 7 градуса трябва да се слагат зимните гуми, така че - да." - отговаря преди шест години потребителят panolov на въпроса "Сложихте ли вече зимните гуми", във форума "Направи сам". Днес също се среща това становище, като не липсват и опровержения, че всъщност това за градусите е мит. Освен това, не трябва да се пренебрегва фактът, че говорейки за градуси, се имат предвид тези на пътната настилка, а не на въздуха.

По отношение дълбочината на грайферите, минимално изискваната за зимни гуми е 4 мм. На много места ще прочетете, че не толкова грайферът, колкото материалът, от който е направена гумата, има значение за сцеплението, което тя прави. Не липсват изказвания и че никакви зимни гуми не могат да заменят веригите в зимно време. Последното предполага четири типа пътна настилка - заснежена, заледена, мокра, суха. Според потребителя proekt от "Направи сам" по-коректното наименование на зимните гуми е "гуми за сняг", защото именно върху снега те се представят най-добре.

Според направени тестове зимните гуми имат по-нестабилно поведение върху зимна мокра и зимна суха настилка, в сравнение с летните, като дори спирачният им път е по-дълъг. В същото време други потребители опонират, споделяйки личен опит, при който са успявали да разчитат на зимните си гуми при всякакви обстоятелства в студения сезон.

Вижте още: Тенденции за отопление през зимата

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко ЗА или ПРОТИВ смяната на зимни и летни гуми?