Предимствата на енергийно ефективните врати и дограма

Публикувано на 21/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 1 879 пъти

Високoефективните дограма и врати са проектирани, така че да запазват желаната температура вътре, като задържат навън горещината, студа и влагата. Всеки се стреми да подобрява дома си в полза на намаляването на бюджета за месечните разходи. Едни от първите неща, за които трябва да помислите определено са дограмата и вратите на дома ви. Много собственици на жилища всъщност не осъзнават защо сметките им за електричество са се покачили, сравнявайки минали периоди. Ще се изненадате колко домове са все още със старата дървена дограма, която разполага само с едно стъкло. Новите дограми, разполагащи с технологии за увеличаване на запазването на въздуха, предотвратяват загубата на топлината или охладения въздух от дома.

Дограмата е една от онези първи стъпки, които трябва да предприемете, когато започнете с ремонта на дома си. В MaistorPlus ще откриете специалисти, които ще ви бъдат полезни в първоначалната подготовка на дома, като например смяната на дограма.


Защо да инвестирате в енергийно ефективна дограма

Предлаганите на съвременния пазар врати и дограма имат своя енергиен клас. Как обаче да се убедите, че трябва да подмените дограмата в дома си? Ето няколко от позитивите:

  • Повишена изолация – заради наличието на повече камери и компоненти, енергийно ефективната дограма ще осигури на дома ви по-добра изолация, отколкото при еднокамерната дограма. Новата дограма няма да позволи излизането на въздуха от помещението, като по-лесно ще запазите желаната температура.
  • Намаляване на бюджета за сметки – благодарение на технологиите, няма да е необходимо да разчитате толкова на вашата ОВК система. Ще имате по-голям контрол над температурите и своите сметки за електричество.
  • Шумоизолация - изолацията, която предлагат тези прозорци, намалява шума отвън, който е около вашия дом. Когато изберете енергийно ефективни прозорци, звуците от трафика или силния вятър, няма да ви безпокоят.
  • Предпазват дома ви – дори и да не ви се вярва, с времето мебелите в дома ви ще избледнеят. Ето защо висококачествените стъкла ще ви бъдат от полза.
  • Намалявате вредата на околната среда – след като необходимостта от използването на ОВК система е намалено, особено при по-старите инсталации, то вие намалявате употребата на ресурси.


Фактори, влияещи на енергийната ефективност

Има три основни фактора, които имат влияние над енергийната ефективност на всеки прозорец. След като се запознаете с всеки един от тях, ще имате представа кой прозорец е създаден по стандарт и кой не.

  • U и R стойности – U-стойността, или може още да бъде срещната като топлинен коефициент. Тя описва топлоизолационните свойства на прозорците. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-висока е топлоизолацията. Тоест като потребител, изберете дограма с по-ниска U-стойност.

R-стойността обикновено върви ръка за ръка с U-стойността, и се отнася към изолационните нива на прозореца. С други думи, индикира колко добре се запазва температурата в дома ви.

  • Коефициент на пропускливост на слънчева енергия (g) – това е количеството, преминаваща слънчева светлина. Колкото по-ниска е g-стойността, толкова по-високоефективни ще са вашите прозорци.


Външни врати от фибростъкло

Когато става въпрос за външна врата, то има причина фибростъклото да бъде най-популярно. Не е особено добър топлопроводник, поддържа приятни температури и издържа на влагата. Същото може да се каже и за външните врати от фибростъкло, които се смятат за един от най-добрите варианти за енергийно ефективни врати. Ето и други предимства на фибростъклото:

  • По-малко разширяване и свиване, което ги прави подходящи, ако живеете някъде, където е особено горещо или студено.
  • Не се нуждаят от специална поддръжка и допълнителни грижи, като например боядисване или лакиране.
  • Минимизират се драскотините и вдлъбнатините.


Външни врати от стомана

Стоманата не е толкова добър изолатор, колкото е фибростъклото, но все пак е един чудесен вариант за външна врата, особено ако предпочитате да заложите на по-високи нива на сигурност. Тези врати са изключително здрави, което ги прави устойчиви на повреди от вятър, дъжд, други метеорологични условия и натиск. Подобно на фибростъклото, стоманата не изисква много допълнителна поддръжка.

  • Високо устойчиви на различни условия.
  • Добра шумоизолация.
  • Множество опции за дизайн и цветове.
  • Разнообразен ценови диапазон, като може да изберете и по-бюджетен вариант.

Съчетанието между различни стъкла и комбинацията от материали може да допринесе, както и поставянето им при различните изложения на сградата и различните условия, може да постигне максимална ефективност. Свържете се със специалистите, занимаващи се с монтажа на врати и дограма, регистрирани в MaistorPlus. Помислете за понижаването на бюджета за сметки през зимата още сега, и заявете своя проект още днес.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта