Кафе кът у дома - как да го направим?

Публикувано на 31/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/11/2023 | Видяно 1 991 пъти

 


 

Кафето е една от най-обичаните напитки в света и едва ли има дом, в който сутрин не ухае на тази ободряваща напитка. За някои е напълно достатъчно да разполагат с добра кафеварка Биалети, но за истинските ценители на кафето е почти задължително да имат малък ъгъл в жилището, където могат да се насладят на чаша  от тази "чудотворна" напитка. Тази статия е посветена точно на тях.

Разказваме как да създадете кът за кафе у дома и да го превърнете в любимото си място, където да се насладите на малки моменти на заслужен релакс. 


Избор на подходящо място

Вече сте решили да направите в къщи кафе кът и даже си го представяте с подробности, но сега въпросът е къде да го разположите. Най-подходящото място със сигурност е кухнята, но това не означава, че не можете да намерите друго подходящо място за тази цел. 

Можете да го създадете на всяка свободна стена, която имате у дома. Ако имате ъгъл, който не използвате за нищо, това е мястото, където да оформите къта за кафе. Така ще му даде нов живот и от скучен ъгъл ще се превърне в специално място. 

Ако държите да имате кафе кът в кухнята, може да разположите кафе машината върху кухненския плот или на специална маса, която да разполага с място за съхранение. 

Чудесна идея е да се обособи кафе зона на балкона, ако разбира се той е затворен. За повече разкош може да разположите и място за сядане с малка масичка за кафе. Всичко това ще направи началото на всеки ден перфектно. 


Какво трябва да включва къта за кафе

Преди да разгледаме различните стилове, в които може да решите своя кът за кафе, трябва да знаем какво не бива да липсва в него, за да се чувстваме като истински бариста, приготвяйки любимата напитка за себе си или за приятели. 

Трябва да създадем удобна и функционална зона, в центъра на която стои мебел, върху която да разположим всичко. Това може да бъде подходяща маса, помощна кухненска количка, винтидж бюфет и въобще всичко, което разполага с плот и места за съхранение.  

След това идва реда на кафе машината, кафемелачката и каната за топла вода. Ще е твърде скучно ако не оставим малко място и другата любима напитка на мнозина - чая. В студените месеци винаги имаме желание за горещ и ароматен чай. 

Разбира се винаги искаме да пием кафето или чая си със стил, затова ще ни трябват и подходящи чаши и лъжички за това. Трябва да помислим и за контейнерите, в които ще съхраняваме кафето, чая, меда или захарта, както и всички други продукти, които използваме за да приготвим любимите си напитки. 

Зоната за кафе трябва освен да завладее обонянието и вкуса ни, да “хване и окото ни”. Ето защо тук са подходящи всички прозрачни съдове за съхранение. Стъклените буркани, организирани върху открити рафтове, са най-ефектното нещо, което може да направим. 


Преобладаващи стилове

Минималистичният стил е доста често срещан в съвременните жилища, така че и нашият кафе кът би следвало да бъде в същия стил. В този стил кафе станцията може да представлява рафт или лаконична маса от естествено дърво, което ще придаде на зоната топлина и търсената простота на стила. Може да заложите на тъмно дърво, ако интериора е решен в светли тонове. Контраста ще добави акцент и ще открои допълнително този специален кът. 

Тъй като това е минималистично пространство, не бива да добавяме твърде много аксесоари. Достатъчно е да се фокусираме върху модерна кафемашина и чаши с базова форма и в неутрални тонове като бяло. 

Ако обаче имате винтидж маса, ретро бюфет или друга подходяща старинна мебел, можете да я използвате, за да направите впечатляващ ъгъл за кафе във винтидж стил. Доста често виждаме такива в проекти на интериорни дизайнери. Винтидж стила ще придаде на зоната собствена индивидуалност, а това ще привлече вниманието на всеки, особено ако този стил се вписва хармонично в интериора.  

Маса, която наподобява конзола и не е много широка, е идеална за тази цел, особено ако разполага с чекмеджета или рафтове. Такава мебел е много практична и имат характер, освен това е перфектна за кафе зоната, тъй като ще можем да съхраняваме всичко от което се нуждаем. Кафе кътът в този стил ще изглежда страхотно, ако добавим винтидж елементи като ретро чаши за кафе или старинна кафемашина. 


Придайте повече индивидуалност на кафе къта

Както всяко пространство в дома ни и кафе зоната трябва да бъде функционална, но и да впечатлява с индивидуалност. Декорацията е много важен елемент и винаги подчертава нашия вкус и предпочитания. Може да добавим тук подходящи книги с рецепти за напитки, подходящи снимки или картини на стената, черна дъска като акценти и дори цвете в керамична саксия. Елементарно, но всичко ще придобие съвсем друга визия и ще стане много по-хармонично. 

Ако е вярно, че "една кафеварка на печката е достатъчна, за да изпълни стаята", то истинската кафе зона у дома може да превърне сутрешното кафе от приятно преживяване в незабравимо. Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта